Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

274. Eetgewoontes

0 reacties

(deze column is al eerder gepubliceerd, maar is tijdelijk onzichtbaar geweest op last van meneer P. te N.; zie ook column-272)

Komkommertijd noemen ze dat. Er is geen nieuws en toch moet de krant de volgende dag uitkomen. Bij TV-Zeeland teletekst hadden ze ook ècht helemaal niets te melden. Dit was afgelopen zondag één van de nieuwskoppen van pagina 101:

"Duitser valt uitsmijter aan met mes"

Een uiterst vreemd bericht. Persoonlijk eet ik m'n uitsmijter altijd met mes èn vork. Zonder vork zou ik me echt geen raad weten. Maar daar komt nooit iets van in de krant. Onbegrijpelijk dat het die Oosterbuur gelukt is om het nieuws te halen, alleen al om het feit dat hij z'n vork niet gebruikt heeft. Voor één ding ben ik de man dankbaar: ik heb weer een onderwerp voor m'n column. Het gaat vandaag over eetgewoontes. Met name over "moeilijke" eetgewoontes. Over gerechten die lastig te eten zijn.

Over die rookworst van de Hema. Als je daar onverhoeds je tanden in zet, dan spuit het vloeibare vet alle kanten op. En Sonja Bakker had je nog zo gewaarschuwd... Over die overvolle taco die zodanig gevuld is dat deze met geen mogelijkheid meer dichtgevouwen kan worden. Nog een beetje extra maïs, nog wat van die heerlijke kidneybonen, nog wat extra gehakt en vooral, niet te vergeten, nog een paar flinke klodders van die heerlijke scherpe rode saus. Nog één handeling te gaan: het dichtvouwen van het geheel tot een handzame snack. Helaas, dat gaat niet meer lukken. Dit wordt een drama. De gulzigheid heeft het gewonnen van het gezonde verstand.

Gisteren bestelde ik in een restaurant nog een giga-hamburger tussen de twee helften van een Italiaaanse bol geklemd. Rechtsonder op bovenstaand plaatje. Hoe begin je hieraan? Zeker als er een bot mes naast je bord ligt is dit een schier onmogelijke opgave. Uit het vuistje is ook geen optie. Ik verdenk het restaurant ervan dat ze boven onze tafel een verborgen camera hebben gemonteerd en dat ze in de keuken hebben zitten te schateren van de lach hoe ik langdurig aan het stuntelen ben geweest. Deze beelden zijn altijd nog te verkoopbaar aan Hans Kraay junior voor zijn blooperprogramma dat overloopt van leedvermaak. Smullen voor de kijkers !! Net zo oneetbaar is de nog steeds de BigMac van McDonalds (linksboven op het plaatje). Op een oud reclamefilmpje van McDonalds gaat een opa met z'n kleinzoon naar de balie. Een Big Mac zou het worden. Bij gebrek aan bestek besluit opa een poging te wagen om een hap te nemen. Gelukkig. Het filmpje stopt precies op tijd. Het wordt nèt geen ranzige boel. Het plaatje rechtsboven is een afbeelding van een sandwich-turkey. Dit gerecht werd zonder bestek geserveerd in een smoezelig restaurantje in een voorstadje van Washington. Het was mijn eerste kennismaking met "culinair" Amerika...   In diezelfde ruimte probeerde een jongeman een grote pizzapunt naar binnen te werken. Zonder bestek uiteraard. De gulzige jongeman begon als blanke Amerikaan, hij eindigde als een knalrode Indiaan. Zijn gezicht zat vol rode striemen en Parmezaanse kaas. Heeft u trouwens ooit een Amerikaan met mes en vork zien eten? Ik ook niet. Zelfs Obama schijnt het niet te kunnen.

We maken een sprongetje naar moeilijk te eten gebakjes. Als de gastvrouw langskomt met een dienblad met gesorteerd gebak, gaat u dan voor "lekker" of voor "makkelijk"? Durft u te kiezen voor die heerlijke tompouce of die romige Bossche bol, of toch maar iets minder lekker, maar wel een stuk veiliger om op te eten? Op Internet is een filmpje te zien met een verkorte cursus: "Hoe eet ik een tompouce?" Heel toevallig komt dat bijna 100% overeen met de manier die ikzelf altijd hanteer: - schraap het bovenste dotje slagroom eraf met het gebaksvorkje - pak met je vingers voorzichtig het bovenste koekje bladerdeeg eraf (hou het onderste koekje, inclusief de pudding, tegen met je gebaksvorkje) - eet het bovenste koekje op uit het vuistje - schep met je vorkje de pudding vanaf het onderste koekje - eet het onderste koekje op uit het vuistje - gebruik na afloop een papieren servetje Als u de beelden wilt zien: https://www.youtube.com/watch?v=h58JhcQqOL0
Wist
u ook dat de tompouce gebruikt wordt als een soort examen in etiquette bij jongemannen die voor het eerst thuis bij hun geliefde komen kennismaken. Aanstaande schoonmoeders serveren dan met opzet een tompouce. Alleen om te zien hoe de potentiële partner van hun dochter zich hieruit gaat redden. Heel gemeen is dat. Die jongeman is toch al zo zenuwachtig...

Er is ook een handleiding voor het eten van een mega Bossche bol. Omroep Brabant heeft een online cursus op Internet gezet. Het komt in het kort hierop neer: Maak met het vorkje een soort "venstertje" van 2 bij 2 cm aan de zijkant van de Bossche bol. Lepel alle slagroom uit het binnenste van de bol. Na het verwijderen van alle slagroom laat het restant laat zich uitstekend samenpletten en opeten. Het werkt echt!! Ik heb het vanmiddag geprobeerd. Bij bakkerij/lunchroom de Groot in Den Bosch, het Walhalla van de Bossche bol, kun je bij binnenkomst een pasfoto laten maken. Na het nuttigen van het slagroomrijke gebakje is het de bedoeling om nòg een pasfoto te laten maken. Dus vóór en ná het nuttigen van de Bossche bol. Onder het motto van "Zoek de 10 verschillen". Ik krijg plotseling een lumineus idee. Een nieuw amusementsprogramma op de commerciële TV: "Maak eens lol met een Bossche bol". Dit wordt een kijkcijferkanon.

We hebben het nog niet gehad over andere sterke staaltjes van eetkunst, zoals het naar binnen laten glijden van een Hollandse nieuwe, het vleesvrij maken van een portie spareribs, het opereren van een Oosterscheldekreeft met behulp van ingewikkeld gereedschap en beschermd door een grote rubber voorschoot tegen het spetteren. Kortom er zijn nog talloze gerechten die u en ik in verlegenheid kunnen brengen.

Eén ding wil ik nog even kwijt. De aanleiding tot deze column was een Duitse meneer die een uitsmijter te lijf ging met uitsluitend een mes: "Duitser valt uitsmijter aan met mes" Toen ik het stukje verder las bleek ik er compleet naast te zitten. Het was géén culinair bericht. Integendeel. Het bericht had meer een "criminele" lading. Een boze Duitser kreeg in Renesse ruzie met de beveiliger van een uitgaansgelegenheid en meende deze employee te moeten bedreigen. Gek dat zo'n titel van een teletekstbericht je op hele verkeerde gedachtes kan brengen. Nou ja, de column was wèl culinair.

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.