Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

272. All rights reserved

1 reactie

Dat was nog eens een verrassing. Blader je een wervende folder door van het stadje Goes en dan kom je plotseling je eigen foto tegen !!! Het was natuurlijk mijn eigen schuld, want ik had deze foto, tezamen met enkele andere, op Panoramio gezet. Maar ik was wel aangenaam verrast en ook wel een beetje trots dat deze foto het tot de folder geschopt had.
Maar ik had het ook heel anders aan kunnen pakken. Ik had hier een financieel slaatje uit kunnen slaan door de Gemeente Goes een claim aan te smeren voor het illegaal gebruik van mijn foto. Hoe kom ik tot deze smerige gedachte? Dat moet een oorzaak hebben. En dat heeft het ook.

Sinds ruim 5 jaar schrijf ik wekelijks een column, die ik altijd voorzie van een aantal afbeeldingen. Dat leest makkelijker, denk ik dan. Een soort stripverhaal van vroeger, dat leest ook zo makkelijk weg. Bij de keuze van mijn plaatjes ben ik altijd erg zorgvuldig. Dat er geen COPYRIGHT op rust. Hoewel.... het woord "copyright" is heel verwarrend. Letterlijk betekent het: "recht om te kopiëren", maar hier zal de rechter niet in meegaan. Tot nu toe heb ik, dankzij mijn oplettendheid, nooit problemen gehad met de keuze van plaatjes.
Tot enkele weken geleden, toen ik een afbeelding nodig had van een uitsmijter. Even googelen: uitsmijter - afbeeldingen zoeken - keuze uit ongeveer 1000 afbeeldingen van uitsmijters. De één nog smakelijker dan de andere.Een week later kreeg ik een brief van de heer P. uit N. Deze meneer P. is fotograaf, die zich met name bezighoudt met het fotograferen van voedsel. Da's weer eens wat anders dan halfontblote dames. Hoewel, beide onderwerpen kunnen leiden tot zeer appetijtelijke kiekjes. Meneer P. deed zijn beklag dat ik in de kantlijn van mijn blog een fotootje van zíjn uitsmijter had geplaatst. Aanvankelijk moest ik vreselijk lachen. Wat een goede grap!! Een ordinair fotootje van een uitsmijter ham, die u en ik met onze smartphone ook kunnen maken tijdens de eerste de beste lunch op een zonnig terras aan de Westerschelde.

Maar meneer P. uit N. was heel serieus. Ik had een zwaar misdrijf begaan en dat kon ik alleen maar goedmaken door de foto weg te halen (heb ik inmiddels gedaan in al mijn goedheid) en een substantieel bedrag over te maken op zijn privé-rekening.
Controle achteraf wees inderdaad uit dat in minuscuul kleine lettertjes, nauwelijks leesbaar op het scherm van een laptop, de tekst "all rights reserved" onder de foto stonden, tesamen met de bekende letter C in een rondje. Nauwelijks te zien.
Ook de paar Spaanse woorden in een hoekje van de gewraakte foto deden geen belletje rinkelen. Ik dacht dat hiermee het type uitsmijter bedoeld werd.
Don Leo = uitsmijter ham
Don Marco = uitsmijter ham/kaas
Don Pablo = uitsmijter spek
Don Pietro = uitsmijter spek/kaas
Maar ook deze teksten zouden iets met copyright te maken hebben...

Googelend op Internet kwam ik er achter dat ik lang niet de enige was die er op deze manier "ingeluisd" ben. Een ander woord kan ik er niet voor bedenken. Het werkt zo. De fotograaf stalt zijn foto's ergens op Internet, bijvoorbeeld op Flickr, en probeert zo min mogelijk aandacht te geven aan het feit dat er copyright op rust. Sinds kort is er een app die het net afspeurt naar "illegale" kopieën. Eén voor één scant de kwaadwillende fotograaf zijn foto's en zoekt het net af. Dit is een dagtaak. Wordt er een kopie gevonden dan krijgt de overtreder een dreigbrief, ook wel blafbrief genoemd.
Eén van de argumenten van meneer P.: Door dit plaatje een week lang in de marge van mijn column te gedogen heeft meneer P. financiële schade opgelopen. Hoe is dit mogelijk? Het omgekeerde is wel mogelijk. Dat één van mijn lezers helemaal dolenthousiast is geworden door de foto van de uitsmijter en dat hij de fotografische kwaliteiten van meneer P. wil benutten om een foto van zijn zelfgemaakte huzarensalade te laten maken. Zo zou de orderportefeuille van meneer P. plotseling in de lift kunnen zitten!!

Wat bezielt meneer P. uit N. om dit soort bedreigingen te uiten? Gaan de zaken zo slecht en probeert hij op deze manier een extra stroom financiën te genereren. Of verdient hij een hele goede boterham en wil hij meer, meer, meer? Dat laatste fenomeen kennen we ook uit de bonuscultuur.
Eigenlijk maakt de heer P. zich schuldig aan drie misdrijven:
Met hele kleine lettertjes verdoezelen dat er copyright rust op zijn foto's. Dit heet MISLEIDING of UITLOKKING.
Het net afspeuren naar illegale kopieën. Dit heet CYBERCRIMINALITEIT.
Het sturen van een blafbrief. Dit heet AFPERSING.
Jammer genoeg dat de rechter hier vermoedelijk niet gevoelig voor is. De rechtspraak zal hoogstwaarschijnlijk negatief uitvallen voor de nietsvermoedende burger die per ongeluk het verkeerde plaatje download.

Onbegrijpelijk dat dit soort mensen als meneer P. bestaan. Hebben zij geen wroeging? Schieten zij nooit midden in de nacht wakker: "Wat heb ik gedaan?"
Nee, dit zijn mensen zonder wroeging en zonder geweten. Je kunt ze vergelijken met mensen die woninginbraken plegen of oude vrouwtjes beroven. Er is geen gevoel voor de medemens. Het gebeurt gewoon.
Ik zit nog te twijfelen. Zal ik meneer P. een mailtje sturen met de verwijzing naar deze column? Misschien beter van niet. Een geldwolf met eurotekentjes in de ogen heeft meestal geen andere gevoelens. Dus ook geen gevoel voor humor.

Een ander idee. Mr. Visser, de rijdende rechter gaat naar SBS6. Zou het niet leuk zijn om meneer P. tegenover mij (toevallig ook een meneer P.) te zetten. Deze keer gaat het eens niet over een erfafscheiding of overhangende takken. Ik zie het helemaal voor me. Mr. Visser bekijkt het beeldscherm van een laptop met behulp van een vergrootglas. Zal hij de lettertjes "all rights reserved" kunnen ontwaren? En aan het einde van de uitzending de overbekende tekst: "Dit is mijn uitspraak en hier zult u het mee moeten doen".

(Let wel: Elke gelijkenis met bestaande gebeurtenissen of personen berust op louter toeval)

1 reactie

Om dit soort verwarringen te voorkomen, zet ik op mijn websites (meerdere) onderaan iedere pagina de tekst:

Overname met bron vermelding toegestaan.

Dan wordt een kopie automatisch reclame voor mijn website.

r0n.

21 August 2015 om 19:50

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.