Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

269. Vakantieleed

0 reacties

De klacht van het echtpaar aan de reisorganisatie was heel serieus. Tijdens hun stedentrip waren een aantal dingen tegengevallen. Er volgde een opsomming:
- er waren wel heel erg veel Spanjaarden in die stad
- het personeel van het hotel sprak vrijwel uitsluitend Spaans
- in het restaurant werden bijna uitsluitend Spaanse maaltijden geserveerd
Waar de stedentrip naar toe ging? Nou, gewoon, naar Barcelona...

Het gaat vandaag over verborgen vakantieleed.
Over die arme toerist die naar Portugal ging. Zijn kleren waren verpest door al het transpireren. De reisorganisatie had hem wel eens kunnen vertellen dat het in de zomer erg warm kan zijn in de Algarve.
Diezelfde toerist had ook een klacht over de bagageband op het vliegveld van Faro. Er waren teveel zwarte koffers, waardoor het behoorlijk lang duurde voordat de zijne gevonden was.
Een alleenreizende vrouw wilde de reissom van haar vakantie retour, omdat deze niet zo was gelopen zoals zij had gewenst. De reisbegeleider had namelijk eerst met haar geflirt en was er vervolgens met een andere vakantiegangster vandoor gegaan. Schande, eerst blij maken en dan weglopen.

Ook tijdens een strandvakantie kan er van alles misgaan:
"Het zandstrand op de folder was helder wit, in werkelijkheid was het veel geler"
"Het strand was nogal zanderig. We moesten regelmatig onze hotelkamer zandvrij maken"
"In de zee daar zwommen vissen, onze kinderen zijn zich rotgeschrokken"
"We moesten in de buitenlucht wachten op de boot en daar was géén airconditioning"

Eén vrouw had een hele serieuze klacht aan het reisbureau: "Op ons strand mocht je topless zonnebaden, waardoor mijn man helemaal afgeleid werd. Waarom is dit ons niet verteld?"
Misschien bestaat bij u de neiging om wat lacherig te doen over deze klacht. Toch wil ik het opnemen voor deze familie. Hoe zal ik dit netjes uitleggen? Zonder dat de lezer zich stoort aan mijn vocabulaire. Ik waag een poging. Stel dat een aantal topless dames besluit tot een partijtje beachvolleybal. Dan krijgen bepaalde lichaamsdelen die normaliter in bedwang gehouden worden door een passend kledingaccessoire plotseling de volledige vrijheid. En die vrijheid nemen ze. En dat leidt af. Dat leidt met name tot spanning bij de mannelijke toeschouwers. En stress tijdens de vakantie kan nooit de bedoeling zijn. Een terechte en serieuze klacht dus.

Een boze meneer ging nog een stuk verder. Hij stelde het reisbureau financieel aansprakelijk:
"We hadden een kamer geboekt met twee aparte bedden. Er was helaas alleen een tweepersoonsbed. Ik stel u dus aansprakelijk voor de zwangerschap van mijn vrouw". Dit getuigt niet van erg veel vernuft. Dit had de man zelf ook op kunnen lossen: om beurten gaan slapen, of ééntje op de vloer of desnoods op het balkon. Simpel.

Een vogelliefhebber was tijdens de wandelroute in Mexico zo geobsedeerd van een bijzondere gekko dat hij bij het volgen van deze vogel, een gat in de grond niet zag. Hij stelde de reisorganisatie aansprakelijk voor het feit dat hij in dit gat was gevallen. Een land waar je niet eens veilig vogels kan spotten. Het moet niet gekker worden. Terechte klacht!!

Een vrouw had tijdens haar rondreis door Suriname maar één paar schoenen bij zich en deze waren vies geworden. Ze diende een klacht in, omdat in de reisbeschrijving niet stond vermeld dat sommige gebieden modderig kunnen zijn en dat het handig was om twee paar schoenen mee te nemen.

En als reisorganisatie kun je ook verantwoordelijk worden gehouden voor de geografische ligging van je vakantiebestemming. Zo luidde een klacht van een Brit: "Ik vind het oneerlijk dat de Amerikanen vanuit Jamaica in drie uur thuis zijn, terwijl wij naar Engeland er negen uur over doen!"

Eten en drinken zijn ook vaak een bron van klachten:
Zoals die vakantieganger die de reisorganisatie verantwoordelijk hield voor het feit dat hij maar liefst vijf kilo was aangekomen, omdat hij het eten op het vakantieadres te lekker vond. Wat doe je in zo'n geval als reisbureau? Een compensatie in euro's of een gratis abonnement bij de sportschool?

Één vakantieganger beklaagde zich dat de alcohol te goedkoop was, waardoor hij elke dag met een kater wakker werd. Aan één kant wel prettig dat de drank niet zo duur is, aan de andere kant is het vervelend als je de volgende dag nauwelijks kan deelnemen aan het culturele excursieprogramma. Het staat zo onverzorgd als je je tijdens een bezoek aan een Griekse tempel achter elke pilaar even "terug moet trekken". Heeft u wel eens geteld hoeveel pilaren er zijn? Dus ook hier is er sprake van een serieuze klacht.

Nog even en dan komt ie weer. Ik heb het over het TV-programma "Red mijn vakantie". Elke week weer een nieuwe aflevering. Een heel interessant programma. Maar als ik toch enige kritiek mag uitoefenen: de afleveringen lijken verrassend veel op elkaar.
Na klachten van een aantal jongeren komt redder in nood Alberto Stegeman in beeld. Na de test met de witte handschoen, na het vangen van een half dozijn kakkerlakken in de douche komt Alberto met zijn stokpaardje: de gordijnen van de slaapkamer worden gesloten, Alberto ontsteekt zijn UV-lamp en jawel, ook deze week verdachte vlekken op het onderlaken.
Intussen probeert Rob Geus zich in te dringen in het restaurant van het hotel. Dat valt niet mee, want op heel het Iberisch schiereiland is Rob inmiddels een persona non grata. Elke horeca-exploitant weet al wat meneer Geus van plan is met zijn overbekende thermometertje. Op naar de warmhoudplaatjes en de koelvitrines. Altijd weer hetzelfde. Het warm buffet is te koud en het koud buffet is te warm. Daar komt het in grote lijnen op neer. De camera's mogen niet mee naar binnen en de meeste koks zouden de thermometer het liefst zien verdwijnen in Rob's achterwerk. Resultaat? Zevenendertig graden. Precies dezelfde temperatuur als een koud buffet dat te warm is of een warm buffet dat te koud is.

Red mijn vakantie, ik kan bijna niet wachten op de eerste aflevering.

Of wij ook nog op vakantie gaan? We zitten te denken aan een subtropische kustplaats. En wat mij persoonlijk betreft: ik zou het geen enkel probleem vinden als het balkon van onze hotelkamer uitzicht zou bieden op een strand waar topless gedoogd wordt. Dit zal niet tot klachten leiden in de richting van de reisorganisatie.

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.