Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

268. Internetgeneeskunde

1 reactie

Wat doe je als je in het weekend plotseling hevige pijnen krijgt in de gewrichten in je rechtervoet? Dan ga je googelen. Wat zou het kunnen zijn? Keuze genoeg uit allerlei websites.
www.thuisarts.nl

www.dokter.nl
www.optimalegezondheid.com
www.avogel.nl
www.gezondheidsplein.nl
www.werkendlichaam.nl
Het antwoord was snel gevonden: ik leed aan jicht. De symptomen klopten precies. Ik werd overstelpt met allerlei voedingsadviezen en mogelijke geneesmiddelen. Helaas waren er ook tegenstrijdige berichten. Volgens website-A mocht ik geen rode wijn drinken en volgens website-B moest ik juist de witte wijn laten staan. De oplossing voor die avond was duidelijk: we hebben toen maar een flesje rosé opengetrokken...

Het is duidelijk. Ook in de geneeskunde heeft de digitale wereld haar intrede gedaan. Waar je vroeger moest bladeren in dikke medische boeken blijven deze "pillen" thans werkeloos op de boekenplank staan. U kent de titels nog wel van vroeger: De kleine dokter (van dokter Vogel), Ziek zijn beter worden, Voeding en gezondheid, Op je gezondheid, Gezondheid kent geen grenzen, Gezondheid voor het hele gezin, Gezondheid voor senioren, Anders beter worden. Noem ze allemaal maar op.
Ter vervanging van de huisarts zijn er talloze websites waar je je symptomen kunt invullen en waar je kwaaltje er ondubbelzinnig uit te voorschijn komt. Inclusief de medicatie. Het is alleen de vraag of die aardige apothekersassistente erg onder de indruk zal zijn van je uitgeprinte internetpagina, waarop staat dat je volgens de website dringend behoefte hebt aan atorvastatine en diclofenac. Het is twijfelachtig of de macht van internet zover reikt dat je van haar die beoogde medicijnen mee naar huis mag nemen.

De huisartsen doen niet zo moeilijk over deze mondige patiënten, sterker nog, ik kreeg laatst het advies om toch vooral op www.thuisarts.nl te bladeren. Bovendien heeft de computer uitgebreid haar intrede gedaan in de spreekkamer. Een consult bij een gemiddelde dokter bestaat nu al voor meer dan de helft uit het bestuderen van het beeldscherm en het rammelen op het toetsenbord.
Het nieuwste fenomeen is de e-huisarts. Wat dat is? Je kruipt achter je PC en je belt de huisarts via skype of facetime. Voor je het weet zit je oog in oog met je medicijnman. Het contact is heel nadrukkelijk èn .... je hoeft er de deur niet voor uit. Zeker als je je niet zo lekker voelt is het een uitkomst dat je niet in de buitenlucht hoeft. De pols voelen? Ja, dat moet je zelf even doen en daarna het resultaat melden aan de geneesheer.
Bloeddruk meten tijdens het skypen is iets lastiger. Misschien helpt het om met de muis over je polsslagader te wrijven? Zeker weten dat ze daar binnenkort iets op verzinnen. Net als het bekloppen van de rug en het beluisteren via de stethoscoop. Zo moeilijk kan dat niet zijn.

Een bekende uitspraak tijdens een visite aan de huisarts: "Zeg eens AAAAAA". Geen enkel probleem tijdens het digitale skype-bezoekje. Stel dat je last hebt van een keelontsteking, dan wil de dokter even achterin je keel kijken. Je spert je mond zover mogelijk open in de richting van het scherm van de laptop. Wel even de gordijnen sluiten, want als er iemand op het trottoir loopt, die "toevallig" even naar binnen kijkt, dan kan zo'n passant tot vreemde conclusies komen. Om de dokter goed uitzicht te bieden op de ontstoken amandelen is het raadzaam om de tong met een spateltje omlaag te duwen. Normaal doet de dokter dat zelf, maar hiervoor is in het e-consult nog geen oplossing gevonden. Maar ook hier is het een kwestie van tijd of de dokter kan, dwars door het beeldscherm heen, zelf het spateltje hanteren.

Toch weer even terug naar de medische websites. Het zijn er zoveel, je zou het overzicht kwijtraken. Nadat ik via de digitale media geadviseerd werd om die avond toch vooral een flesje rosé open te trekken, waren er nog andere opvallende adviezen. Adviezen, die soms heel tegenstrijdig klonken.
Zo werd ik door website-C geadviseerd om de pijn van de jicht in mijn rechtervoet te verzachten door de voet te omwikkelen met een ijscompres. Helaas zei website-D iets heel anders. Ik moest mijn voet warmen in een badje met heet water, zo heet, dat ik het nèt verdragen kon. Dus wat hebben we gedaan? We hebben een ijscompres aangelegd, daarna een emmer gevuld met heet water en tenslotte de voet, inclusief het compres, laten zakken in genoemde emmer. Voor elk probleem is een oplossing!!!

Een andere website raadde mij aan om tenminste drie kilogram kersen te eten en de kersenpitten te bewaren. Deze pitten moest ik schoonmaken, drogen en verzamelen in een grote knikkerzak. Deze zak met pitten moest ik enkele minuten warmen in de magnetron bij 800 Watt. Daarna moest het zakje met pitten om mijn rechtervoet gedrapeerd worden.
En zowaar, de pijn werd duidelijk minder. Het hielp.
Helaas kreeg ik vreselijke maagkrampen van het eten van een mega-hoeveelheid kersen. Gelukkig stond de laptop nog aan en tikte ik het woord "maagkrampen" in het Google zoekvak. Kort daarop werd duidelijk dat ik het medicijn pantoprazol dringend nodig ging hebben. Ik stuurde mijn vrouw even naar de apotheek voor een spoedgeval. Waarom ik zelf niet gegaan ben? Dat kon niet. Heeft u wel eens geprobeerd om uw voet in een schoen te wurmen als er een knikkerzak met kersenpitten omheen zit? Nou, dan !!!

 

1 reactie

Een verhaaltje naar mijn hart.
Er zijn tegenwoordig muiljoenen dokters in Nederland. En privacy ? Homaar..Iedereen vertelt iedereen wat hiuj of zij moet doen tegen een kwaal. Is het niet van mond op mond (een mooie methode vind ik nog steeds)via de mond dan wel digitaal.

Herken je dit verhaal ? een man ging naar zijn huisarts en zei, dokter als ik op mijn buik druk doet dat pijn, en als ik op mijn been druk voelt het beurs aan. Druk ik op mijn arm dat tintelt het.. Waarop de dokter zei, geen wonder. Je vinger is gebroken 
Fijn weekend gewenst!

Jopie Meerman

17 July 2015 om 22:48

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.