Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

267. De TV-toren beklimmen

3 reacties

De glazenwassers hadden hun best gedaan. Eén van de uitzichtgalerijen van de Goese TV-toren was dit weekend het toneel van nieuwsgierige Goesenaren, die hun stad wel eens van bovenaf wilden bekijken. En dan moeten de ramen schoon zijn. Helaas waren de meeste ruiten aan de buitenkant zodanig zwaar aangetast, dat het goedbedoelde sopje geen oplossing bracht.
Hier past maar één definitieve oplossing: een telefoontje aan glashandel Roegiers om rondom nieuwe ruitjes te plaatsen. Het is te hopen dat ze minstens twee personeelsleden hebben zónder hoogtevrees.

We mochten de TV-toren dus beklimmen, nou ja beklimmen...... de wenteltrap was verboden gebied. Na het in ontvangst nemen van een stempeltje op de hand (het leek wel een schoolreisje...), mochten we gebruik maken van een liftje. Groot genoeg voor het vervoer van maximaal vier volwassenen, maar om de wachttijden te bekorten werden er elke keer een stuk of zeven ingeduwd. Zo moet een maatjesharing zich dus voelen, als deze met 1000 andere soortgenoten in een Schevenings tonnetje wordt geperst. Gelukkig dat we er op de 19e verdieping al weer uit mochten, want op verdieping 23 zou de zuurstof opgeraakt zijn. Met een bezoekersaantal van 1300 leert een simpel sommetje dat het liftje afgelopen weekend toch ruim 185 keer op en neer is geweest.

Ondanks de extreme hitte waren de condities op circa 80 meter hoogte zeer acceptabel. Na de beproevingen van het liftje kregen we allemaal een flesje bronwater en bleken er boven enkele ventilatoren te draaien. En bovendien hadden we profijt van de "verticale temperatuurgradient". Wat dat is? In de natuurkunde leer je dat de temperatuur één graad zakt bij elke stijging van 100 meter. Dat is onder andere de reden dat we in de Alpen boven 2800 meter met eeuwige sneeuw te maken krijgen. Even rekenen. De temperatuur op straatniveau bedroeg zaterdagmiddag 29,8 graden Celsius. De uitzichtgalerij was op 80 meter hoogte. Dus de temperatuur op de galerij kon slechts 29,0 graden zijn. En dat scheelt!!

Dankzij een ingenieus systeem van spreiding van de belangstellenden, was het boven een aangenaam vertoeven. Gewapend met verrekijkers en fototoestellen werd de omgeving bekeken en vastgelegd, waarbij de ruiten die het minst aangetast waren, de populairste uitzichten boden.  In de verte de Oosterscheldekering, de vuurtorens van Westkapelle, Haamstede en Ouddorp, Zierikzee en de Zeelandbrug, Tholen, Bergen op Zoom, de koeltorens van Doel, de Westerschelde met Terneuzen, het Sloegebied, de Vlissingse Boulevard, Middelburg, Veere, de duinenrij. Scherp naar beneden lag de plattegrond van de stad Goes aan onze voeten.
Met de verrekijker gericht op ons balkon heb ik mijn vrouw gebeld. Of ze wilde zwaaien. En dat deed ze, heel uitbundig. Ik heb nog teruggezwaaid, maar die groet is niet goed overgekomen.

Elke Goesenaar heeft iets met de TV-toren. Een baken wat van heel ver zichtbaar is. Vaak verlicht in de avonduren. Extra verlicht met Koningsdag (oranje) en rond Kerstmis (rood en groen). De TV-toren heeft in ons leven wel een heel speciaal plekje. Als wij 's nachts met ons hoofd op ons kussen liggen zien we nog steeds het topje met de rode lampjes. Die toren is in feite onze "waakbeer", om de titel van een Kinderen voor Kinderen liedje te citeren: "Want met waakbeer naast mijn bedje, hoef ik nooit meer bang te zijn". Meermalen hebben we de ook bliksem zien inslaan op dat uiterste puntje, een spectaculair gezicht. En in 2007 waren we getuige van de rondvliegende helikopters die de top van de toren een ander aanzicht gaven.Het beklimmen van torens. Iedereen doet het, iedereen wil het. Het liefst via een smal en bochtig wenteltrapje. Mijn favorieten in Zeeland en omstreken zijn de torens van Zierikzee, Veere, Goedereede, Vlissingen en Middelburg.
In mijn geboortestad Middelburg is er altijd een lichte teleurstelling dat je slechts tot halverwege mag klimmen. Je kunt namelijk nog veel hoger. Een hartenwens is om een keer samen met de oppervlagophanger mee te klimmen tot in de kroon van de Lange Jan, om aldaar de vlag te ontrollen als er weer eens een prinsesje jarig is.
De Sint-Jacobstoren in Vlissingen heeft een bijzonder smal wenteltrapje, dat bijna boven nòg een stuk smaller wordt. Sommige mensen met een bepaald "profiel" moeten omkeren op dit punt. Als dat al lukt tenminste... Eigenlijk zou men bij de ingang al een meting moeten verrichten. Net als in de Efteling waar op lengte geselecteerd wordt of een kind toegelaten wordt tot een bepaalde attractie. Zo zou in Vlissingen de buikomvang van de potentiële torenklimmers moeten worden gemeten: "Helaas meneer, u mag niet naar boven". De jonge Michiel de Ruyter heeft deze toren ook ooit beklommen maar ik wil het Frank Lammers, de acteur die Michiel speelde, sterk afraden. Hij komt zeker klem te zitten. De doorgang is een stuk kleiner dan de toegangspoortjes van supermarkt Jumbo.


Ook in het buitenland kan ik het soms niet laten om mijn vrouw over te halen om de te bezoeken stad ook van bovenaf te bekijken. Een greep uit onze beklimmingen:
De Belforttorens van Brugge en Gent
De Leeuw van Waterloo
De Duomo in Florence
De Notre Dame van Parijs (slechts één toren is voor bezoek geopend)
Westminster Abbey in Londen (idem)
De Old Postoffice Tower in Washington (via een lift)
De Hancock Tower in Boston (gelukkig via een lift; dat ding is 240 meter hoog)

Tot slot het overbekende grapje over de man die zijn vrouw, tegen haar zin, heeft overgehaald om een toren te beklimmen. Boven aangekomen speelt zich de volgende dialoog af:
Hij: "O, wat is het mooi beneden!!!"
Zij: "Als het zo mooi is beneden, waarom sleur je me dan al die trappen op?"

3 reacties

Heerlijk, zo'n stukje over het beklimmen van torens en genieten van het uitzicht. Ik herken dat helemaal bij mijn levensgezel. Die wil ook altijd omhoog. Alleen lukt 't hem dan niet om mij mee te krijgen. TOOS

Toos van Holstein

08 July 2015 om 19:59

Ja Han, je kunt het goed vertellen. 

 

Wij vonden het ook geweldig daarboven in de tv toren.

Maar bij ons was het niet zo druk, dus hebben we een aangenaam gesprek gehad in de lift met een jong stel

waarvan de man voorstelde zijn vriendin boven ten huwelijk te vragen!!

Zij lag dubbel van het lachen.

Wij wilden daarvan getuige zijn natuurlijk.

Helaas ging het feest niet door, de reden.............????

Ze moest zo lachen dat er geen verstandig woord uit haar kwam!

Zo zie je maar, kreeg ze een kans en neemt ze hem niet.

Groet van Ineke

 

 

 

ccvdmale

08 July 2015 om 20:37

Torens beklimmen? Ik ben er dol op!

Wat ziet de wereld er prachtig uit als je zo hoog staat...

Tuinfluiter

09 July 2015 om 16:32

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.