Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

266. Nieuwe verkeersborden

2 reacties

Zo'n vijftig jaar geleden haalde ik mijn rijbewijs. Net als tegenwoordig bestond de test toen uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Opvallend dat er in die 50 afgelopen jaren nooit aan mij gevraagd is om een theoretische opfriscursus te volgen. Want er is toch het één en ander veranderd. Op het plaatje is te zien welke verkeersborden onder meer tot de verplichte examenkennis behoorden.
De borden bovenaan zijn ook nu nog heel duidelijk herkenbaar:
- verboden voor oldtimers
- oldtimers mogen hier niet inhalen.
De borden op de onderste rij horen thuis in het verkeersmuseum. Paard en wagens en handkarren zijn inmiddels uit het straatbeeld verdwenen. In plaats daarvan zijn er weer andere borden bijgekomen, zoals de oplaadpunten voor auto en fiets, het begrip fietsstraat, waar de gemiddelde automobilist zich helaas geen bal van aantrekt, het waarschuwingsbord voor laag overvliegende drones en het speciale verbodsbord voor tienermeisjes: op de fiets mag je niet appen of twitteren.
En dan is er nog het recente bord langs de snelweg met de mededeling dat je hier 130 mag rijden. Dit is, in een vlaag van verstandsverbijstering, besloten door dat domme blondje uit het kabinet Rutte-II.  Ik heb Melanie nog een mailtje gestuurd of ze die borden weer weg wil halen, maar ik kreeg geen antwoord. Eén van mijn harte(n)wensen is om samen met Melanie Schultz met een auto met aanhanger alle 130-borden in één dag weer weg te halen. Stoppen met die onzin.

Over nieuwe borden gesproken. Het valt op dat steeds meer dieren de neiging vertonen om de weg over te steken. Het begon ooit met het Veluwse bord met dat hertje dat over wilde steken, met als gevolg dat de oplettende automobilist vele kilometers lang beurtelings naar rechts en links zit te kijken. Zoiets is uitermate goed voor de nekspieren, nog beter dan het bijwonen van een tenniswedstrijd met lange rally's.

Bovenstaande collage geeft een beeld van een aantal nieuwe borden. Het bord rechtsboven geeft te denken. De bedenker hiervan moet zijn kennis van het dierenrijk hoognodig opfrissen. Misschien een idee om de dierenplaatjes van AH te sparen en in het bijbehorende album te plakken. Het bord linksonder geeft aan dat alleen plaatselijke dinosauriërs hier toegang hebben.

Het bord linksboven in de tweede collage geeft aan dat Ankie van Grunsven elk moment de weg kan oversteken. Het bord middenboven suggereert dat geen enkele pad het zal wagen om voor 19.00 uur de weg over te steken. Dit brengt mij tot de conclusie dat padden kunnen klokkijken!!! Deze bewering zal stof doen opwaaien in de zoölogische wereld.Het bord met de overstekende koeien geeft aanleiding tot een verhaaltje.
Toen we ooit met een bevriend echtpaar het bord OVERSTEKENDE KOEIEN tegenkwamen, heb ik de beide dames vriendelijk verzocht om langs de weg te poseren in een zogenaamde overstekende beweging. Het onderschrift van de foto was er eerder dan de foto zelf: "Goed dat er verkeersborden zijn".
Een aantal jaren later liepen mijn vrouw en ik een etappe van het Pieterpad: van Ommen naar Hellendoorn. Nauwelijks één kilometer onderweg stonden we oog in oog met het bord OVERSTEKENDE SCHARRELKIPPEN. Opnieuw kon ik de verleiding niet weerstaan. Gelukkig wilde zij meewerken en gunde ze mij dat mini-pleziertje.

Nog enkele bijzondere borden:
Langs de Linge ligt het aantrekkelijke terras van café "Rust Wat" in de buurt van het Betuwse plaatsje Rhenoy. Het bord PAS OP, OVERSTEKENDE OBERS geeft aan dat bepaalde gerechten vervoerd moeten worden van het café op de dijk  naar het terras in de uiterwaard.  Hierbij moet een weggetje worden overgestoken. Heel slordig als zo'n ober geraakt wordt door een groepje racefietsers, waardoor zijn dienblad uit z'n handen geslagen wordt en de uitsmijters en boerenomeletten alle richtingen opvliegen.
Het bord OVERSTEKENDE OUDEREN kan heel nuttig zijn, niet alleen in de buurt van verzorgingstehuis of bejaardensoos. Ook in onze straat zien wij zoiets wel zitten. Kunnen we tenminste veilig vanaf onze voordeur naar de Aldi en terug om een halve liter roeryoghurt en een sixpack bronwater in huis te halen.

Het waarschuwingsbord: PAS OP VOOR VLIEGTUIGEN klinkt niet echt serieus. Toch is een oud-collega van mij ternauwernood ontsnapt aan een bizar ongeval. Fietsend in de polder tussen Lewedorp en Nieuwdorp fietste hij een dijkje over, dat dwars op de rijrichting lag. Tijdens de afdaling moest hij vol in de remmen. Er kwam een sproeivliegtuigje van rechts!!! Heel laag vliegend!!!Dit doet denken aan die spannende scène uit de Hitschcock-film "North by Northwest" waar ook een sproeivliegtuigje de hoofdrol vertolkte.
Een vliegtuig dat van rechts komt, heeft dat voorrang? Stel dat je als fietser een beknopte handleiding van de voorrangsregels in je binnenzak meedraagt, heel onwaarschijnlijk, maar vooruit. Dan moet je achterin bij de inhoudsopgave zoeken bij de v van vliegtuig, dan snel terug naar bladzijde 17 om te kijken of een vliegtuig wel of geen voorrang heeft. Stop maar, dat gaat niet lukken. Mijn collega deed het enige juiste. Onmiddellijk in de remmen.

Het laatste bord komt uit Italië. Een waarschuwingsbord dat er de komende honderden meters dames van lichte zeden langs de stoeprand zullen staan. Is dit wel een waarschuwingsbord? Is dit misschien een reclamebord, geplaatst door de vakbond van publieke vrouwen, in een poging om de klandizie wat op te vijzelen. Ook in Italië is het crisis. Zou zoiets in Nederland denkbaar zijn? Dat soortelijke borden langs de Amsterdamse Nieuwezijds Voorburgwal zouden kunnen staan, of langs het Utrechtse Zandpad? Ik ben benieuwd hoe tolerant onze overheden hierin zijn.

Zo, door in al die verkeersborden-materie te duiken heb ik mijn verkeerskennis weer een beetje opgepoetst. Zo zie je maar. Je kunt je eigen opfriscursus organiseren.

 

2 reacties

Vooral zo'n bord met paddentrek sprak me aan.
Ik kan me voostellen dat je rond 18.00 uur hongerig bent en trek krijgt in een vette pad met lekkere billen.. vandaar dat bord paddentrek. Blijkt het heel iets anders te zijn.

Jopie Meerman

03 July 2015 om 22:13

Door dit alles te lezen en die borden te bekijken had ik dus ook een opfriscursus!

Tuinfluiter

03 July 2015 om 22:58

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.