Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

265. Toiletpictogrammen

1 reactie

Kent u het verschijnsel? U zit lekker in het zonnetje op het terras van een horeca-gelegenheid. Dan moet u even sanitair. Binnengekomen is het zicht bijna tot nul gedaald. Dat komt door het felle zonnetje buiten. Zenuwachtig wippend van het éne been op de andere probeert u de looproute naar de toiletten te ontwaren. Natuurlijk heeft u te lang gewacht. U heeft hoge nood. Gelukkig is daar die aardige bardame die u de weg wijst. De volgende uitdaging speelt zich af in het gangetje van de toiletafdeling. Kunt u de toiletpictogrammen ontwaren en vooral, kunt u de toiletpictogrammen op de juiste manier interpreteren? Zo had ik ooit een mannelijke collega die tijdens een excursie op het damestoilet werd gesignaleerd. Waarom? Hij had de toiletpictogrammen niet begrepen...
Bij de gangbare pictogrammen, mannetje met lange broek en vrouwtje met rok, zal dat geen enkel probleem opleveren. Behalve dan in Schotland. Daar geeft het rokje aanleiding tot gerede twijfel, bijvoorbeeld als een doedelzakspeler in de pauze van de voorstelling even sanitair moet.
Maar sommige horeca-ondernemers zijn erg creatief in de keuze van hun toiletpictogrammen. In mijn stamkroeg staat Willem-Alexander levensgroot op de deur van het herentoilet, terwijl Máxima de damesroute aangeeft. Geen twijfel mogelijk. Er is wat mij betreft ook geen enkele sprake van majesteitsschennis.
Ergens in het Zeeuwse worden de toiletten van een café gemerkt met een Zeeuwse boer en een Zeeuwse boerin. Geen vergissing mogelijk.
De originaliteit van de horeca-bazen kent geen grenzen: een ridder en een jonkvrouw, een zeemeermin en een kaperkapitein met houten been. Wie verzint zoiets?

Bovenstaande collage geeft opnieuw voorbeelden van toiletpictogrammen.
Afbeelding-1 is de toiletgroep in een chique restaurant. U weet wel, zo'n restaurant waar de wijnglazen al klaar staan in gelid. Waar ze extreem kleine porties serveren, aanvankelijk aan het blote oog onttrokken door een enorme stolp, die triomfantelijk door een dienstdoende ober opgetild wordt. Verstandig om vooraf even te controleren waar de dichtstbijzijnde friettent zich bevindt, om achteraf de ergste honger te kunnen stillen.
Afbeelding-2 is te zien in een kloostercafé, in die tijd nog erg populair.
Afbeelding-3 doet een beroep op onze kennis van fauna. In etablissement "De Gouwe Geit" hebben ze in het verlengde van deze naam de toiletten voorzien van afbeeldingen van een geitje en een bokje. Heel origineel, maar je moet opnieuw enig verstand hebben van de dierenwereld. Ik kan me voorstellen dat de aanstormende  jeugd die opgroeit met nintendo's, ipads en iphones hier toch wat moeite mee gaat hebben.
Afbeelding 4 heeft, om het verschil tussen man en vrouw aan te geven, de richting van de urinestraal tot onderwerp verheven.

Opnieuw een aantal originele vondsten.
Afbeelding-1 slaat op de hoge nood van sommige klanten. Sommige café's hebben zelfs een emergency-exit, waarbij je geen moeilijke trappen op of af moet om de toiletten te bezoeken.
Op afbeelding-2 wordt het gebruik van laptops in de toiletgroep welwillend toegestaan.
Afbeelding-3 is te zien in een restaurant in Baarland waar afbeeldingen van de Zeeuwse volkshelden Leuntje en Merien de deuren bewaken.
Afbeelding-4 is een cliché: vrouwen hebben lipstick en mannen hebben een snor. Maar twijfels over de keuze van de toiletdeur is er zeker niet.

Het bijgaande plaatje doet de ronde op Facebook. Hier is echt geen touw aan vast te knopen. Moet je nu rechtsaf of linksaf om naar de WC te gaan? En we zijn zelfs nog niet eens bij de toiletpictogrammen aangeland. Die moeten nog komen. Zo'n onduidelijkheid leidt onherroepelijk tot wildplassen. En dat zul je dan altijd zien. Als iemand in zijn wanhoop besluit om zijn behoefte te doen tegen de zijgevel, dan is er die overijverige dienstklopper die  zijn kans schoon ziet en een bekeuring uitschrijft. Hij wacht discreet tot de overtreder is uitgeplast en zijn kleding weer op orde heeft, alvorens het documentje te overhandigen. Deze bekeuring kun je met succes aanvechten bij de kantonrechter. Neem wel bijgaande foto mee als bewijs. Agenten zijn opgeleid om boeven te vangen, niet om onschuldige wildplassers te verbaliseren. En ook niet om de reclamekaravaan van de Tour de France uitvoerig te gaan controleren op de Erasmusbrug. Dit is pesterig gedrag.

Het volgende verhaal is een beetje een zijsprong, maar ik wilde het toch even kwijt.
Laatst zag bij de entree van het toilet van een benzinepomp een schoteltje staan. Alleen maar een schoteltje. Op een stoel. Waarom daar bovenop ook geen bijpassend kopje gevuld met geurige koffie. Dat zou best een leuk gebaar zijn. Koekje ernaast. Lekker. Kort daarop zag ik ergens anders weer zo'n zielig schoteltje staan bij de ingang van het herentoilet. Er lagen deze keer een paar euromuntjes op. Toen ging er bij mij een lampje branden. Ze vroegen geld voor het lozen van urine!!!
Idiote toestanden. Urine is van een extreem hoge fertiele waarde. Wat een kostbare mineralen daar allemaal niet inzitten!! In het kader van vergroening en hergebruik moet de donatie van urine juist gestimuleerd en gewaardeerd worden . Alle mineralen zijn eruit terug te winnen. Een bezoek aan het urinoir zou dus eigenlijk beloond moeten worden. Ik stel voor: Een schoteltje met euromunten, waar je er ééntje af mag pakken. Elke keer bij het verlaten van de "donatieruimte".

Terug naar de toiletpictogrammen, of liever, naar de toiletslogans. Om met name de heren op te roepen tot een fatsoenlijk toiletgebruik zijn er een aantal rake slagzinnen bedacht. Zoals:
"Heren, doe de bril omhoog, dames zitten ook graag droog"
"Kom gerust dichterbij, hij is korter dan je denkt"
"Doe het netjes, niet gehaast, in het midden en niet ernaast"
"Wie zijn string niet op tijd laat zakken, zal zijn poep in tweeën kakken"

Ik besef me dat het peil van deze column dreigt af  te dalen tot een onaanvaardbaar niveau. Het is daarom beter om nu te stoppen.

 

1 reactie

Jammer dat je me niet kon horen grinniken...

Want dan had je geweten dat ik het niveau best aanvaardbaar vond!

Tuinfluiter

28 June 2015 om 14:29

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.