Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

264. Verminkte spreekwoorden

0 reacties

WIE EEN KUIL GRAAFT VOOR EEN ANDER, DIE VERDIENT EEN BIERTJE
Een bizarre variant op een bekend spreekwoord. Iemand heeft er een sport van gemaakt om bekende spreekwoorden enigszins te wijzigen. Er is zelfs een verzamelwebsite met dit soort verminkte spreekwoorden. De één nog flauwer dan de ander. Om dit soort ongein te bedenken moet je aan drie eisen voldoen:
- je moet een verknipte persoonlijkheid zijn
- je moet er een bepaald soort flauwe humor op nahouden
- je moet verder helemaal niks anders te doen hebben

Ondanks het feit dat de meeste voorbeelden superflauw zijn, kon ik bij sommige aangepaste spreekwoorden een glimlach niet onderdrukken.
Laten we beginnen met die gegraven kuil en dat biertje. Iemand die een kuil graaft voor een ander, dat is zeldzaam. De meeste Duitse toeristen graven een kuil voor zichzelf en hun familie. Als je 's avonds op het strand van Domburg de kuilen telt, dan weet je vrij nauwkeurig hoeveel Duitse families er die dag geweest zijn. Allemaal stukjes "Heimat" in Nederland. "Unsere Kuhle". Een soort landje-pik, dat deden ze vroeger ook al. Deze laatste opmerking is niet erg aardig. Wat zal ik doen, de BACKSPACE toets gebruiken? Of toch maar laten staan?

DE KOE BIJ DE UIER VATTEN
Dit is een nostalgische variant, uit de tijd dat de koeien nog met de hand gemolken werden. Ver voor de periode van de melkrobot.

HIJ HEEFT DE MELK WEL HOREN KLOTSEN, MAAR HIJ WEET NIET WAAR DE TEPEL HANGT
Dit is uit diezelfde tijd. Melken op zo'n wankel driepotig krukje was nog een hele vaardigheid. Het spreekwoord gaat over iemand die duidelijk nog in opleiding is.

DE AANDEELHOUDER WINT
Dit klopt alleen als de beurskoersen een stijgende lijn vertonen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar de vlucht naar aandelen is opnieuw populair, sinds de rente op spaarrekeningen historisch laag is. En de regering rekent nog steeds 1,2% vermogensrendementsheffing op spaargeld. Gaan ze dat ze bij de komende belastinghervormingen aanpassen? Ik denk het niet. Dit is één van de melkkoetjes van de regering.

DE BESTE STUURLUI STAAN OP DE WALLEN
Dit is uit de tijd dat de zeeschepen nog afmeerden op het Amsterdamse IJ. Vanaf daar was het een kippeneindje lopen naar de locaties van de dames van lichte zeden.

BETER ÉÉN VOGEL IN DE HAND DAN DE LUCHT VAN TIEN
Dit slaat ongetwijfeld op de uitwerpselen. Ik denk terug aan een moment uit de jaren '60. We liepen met een groepje mensen door één van de lanen van het Middelburgse Molenwater. Het was bijna donker en in de bomen hadden zich duizenden spreeuwen genesteld. Plotseling begrepen we het gevaar. Links en rechts klonk het "flots, flots". De vogels waren duidelijk massaal bezig aan een sanitaire stop. Eén van ons rende zo hard hij kon naar het einde van de laan, de rest deed het wat kalmer aan. Eén van ons werd vol getroffen door een klodder spreeuwenpoep. U raadt het al. Het overkwam de hardloper...

ALS ER ÉÉN SCHAAP OVER DE DAM IS, STOND HET HEK OPEN
Tijdens onze fietstocht door het groene hart van Nederland sliepen we één nacht in een stacaravan op een boerenerf. Toen de duisternis inviel besloten ongeveer 200 schapen de wei in te ruilen voor een plekje naast de boerderij. Na het tellen van de 200 schapen hebben we nog nooit zo lekker geslapen.

MET JE GOEDE BEEN UIT HET VERKEERDE BED STAPPEN
Dit riekt naar een avontuurtje. Toevallig heeft SGP-leider van der Staaij in dit kader grote billboards opgehangen op de snelwegen. Een verkeerd besluit. Iemand die buitenechtelijke plannen heeft, kiest meestal een sluipweggetje.

WIE HET LAATST LACHT, DENKT HET TRAAGST
Die heeft de mop dus pas op het allerlaatste begrepen.

MET EEN KATER NAAR DE BOOM KIJKEN
Stel: er staat precies één boom in je gezichtsveld. Als je een flinke kater hebt dan zie je drie bomen, waarvan de middelste waarschijnlijk de echte is. Lijkt me logisch.

ZINGEND DE KERK UITGAAN
Heel begrijpelijk aan het einde van de kerkdienst. Zo'n kerkganger is helemaal "in the mood". Luidkeels psalmen zingend komt zo iemand naar buiten. Meeneuriën had ook gekund. Dat geeft iets minder overlast.

Tot slot heb ik zelf ook nog een paar spreekwoorden verminkt. Deze stonden níet op die website, dus deze zijn echt van mezelf:

BLAFFENDE HONDEN BIJTEN IETS LATER
Dit heb ik uit eigen ervaring. Zo lang zo'n beest blaft hoef je niets te vrezen. Pas als het blaffen stopt, moet je op je hoede zijn. Vooral als het blaffen overgaat in grommen, dan is het lichamelijk contact niet veraf.

IN TIJDEN VAN FACEBOOK LEERT MEN ZIJN VRIENDEN KENNEN
Hoe meer vrienden, hoe beter. Onder de 100 vrienden tel je niet echt mee op Facebook. En het is een mooie garantie voor later. Als je in het kader van de participatiesamenleving straks hulp kunt gebruiken, dan kun je terugvallen op een arsenaal van potentiële hulpverleners. Eén van de vragen tijdens het keukentafelgesprek is steevast: hoeveel Facebook-vrienden heeft u? Bij een positief antwoord hoeft de gemeente verder geen actie te ondernemen.

Wat een onderwerp, spreekwoorden verminken. Hoe komt iemand erop om over dit onbenullige onderwerp een column te schrijven?
Dan moet je aan drie eisen voldoen:
- je moet een verknipte persoonlijkheid zijn
- je moet er een bepaald soort flauwe humor op nahouden
- je moet verder helemaal niks anders te doen hebben

Conclusie: dit moet wel een pensionado zijn die met zijn tijd geen raad weet.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.