Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

263. Dieren in de trein

0 reacties

Het staat nergens te lezen dat er geen pony's mee zouden mogen reizen per trein. Ik heb op www.ns.nl alle kleine lettertjes nauwkeurig doorgeworsteld. Pony's en paarden staan niet genoemd, evenmin de bijbehorende tarieven. Maar dat is niet het enige. Want over ijsberen, giraffes en neushoorns staat ook niets vermeld.

Maar misschien had dat 12-jarige meisje haar pony beter op een andere manier van Sneek naar Leeuwarden moeten vervoeren. Want het werd een spannend ritje voor dat arme dier. Nee, ze waren niet samen een eersteklascoupé binnengestapt, maar ze hebben de reis doorgebracht in één van de portaaltjes. Waar de pony onderweg zoveel stress ondervond, dat het een verlammend effect had op de sluitspier van het edele dier. Voor het eerst in een rijdende trein, ga er maar aan staan. Daar wordt zo'n beestje bloednerveus van. In Leeuwarden aangekomen was het portaal dus rijkelijk besmeurd met uitwerpselen. En dat is toch een beetje slordig.
Mijn gedachten gaan terug naar de beginjaren '50. Ik was toen een jaar of zes. Die dag besloten wij, drie vriendjes plus ikzelf, om in de "bosjes" te gaan spelen. De "bosjes" vormden een onderdeel van de Middelburgse bolwerken, waar je naar hartenlust boompje kon klimmen of wegkruipertje kon doen. Het mocht eigenlijk niet, maar vooruit. Plotseling waren we met z'n vijven. Naast ons doemden twee geüniformeerde benen op. We keken omhoog in het gezicht van de alom gevreesde veldwachter. We waren op heterdaad betrapt. "Wat zijn wij hier aan het doen?", klonk het bars. We schrokken dermate dat we alle vier op hetzelfde moment aan een spontane vorm van ongewild urineverlies leden. Een acute aanval van groeps-incontinentie, om in andere bewoordingen te treden. Zoiets spreek je niet af. Zoiets overvalt je. Alle vier tegelijk. "Hij piest in z'n broek van angst" is dus niet zomaar een loze kreet. Het bestaat echt. Zo moet die pony zich ook ongeveer gevoeld hebben in die schommelende trein.

Dieren in de trein. Wat mag wel, wat mag niet. Alleen ten aanzien van honden is er een duidelijke regeling. Ongeacht de bestemming betaalt het baasje € 3, waarbij de hond aangelijnd moet zijn en waarbij geen stiltecoupé mag worden betreden. Natuurlijk niet in een stiltecoupé. Stel dat er een tweede hond opduikt, dan gaan die beesten communiceren. En dat mag daar niet. Maar er zit nog een addertje onder het gras. Vervoerder Arriva heeft het niet zo op honden en dat kan leiden tot vreemde situaties. Stel dat een hondenbezitter uit Barendrecht met zijn Schotse collie naar een hondenshow in Culemborg wil. Het eerste stuk is geen probleem. Tot Dordrecht Centraal mag de hond meerijden met de NS. Maar dan komt het probleem. Tussen Dordrecht en Geldermalsen mag het arme hondje niet mee. Er zit maar één ding op: meehollen met de trein. Ik heb het even nagemeten op Google Earth, maar de afstand tussen Dordrecht en Geldermalsen is 51 kilometer!! Het laatste stukje naar Culemborg is weer NS, dus dan kan ze even uithijgen. Of ze op de hondenshow nog zin heeft om kunstjes uit te halen, is maar zeer de vraag.

Toch pleit ik voor meer duidelijkheid wat betreft het meenemen van dieren. In India maken ze er geen probleem van als iedereen z'n pluimvee en ander gevogelte per trein van A naar B vervoert, maar ... we zijn hier niet in India. In Nederland wordt algemeen geaccepteerd dat een klein huisdier, dat in een tas of mandje past, op schoot gehouden mag worden. Het vervoer is dan gratis.

Ook hoofdluizen, schaamluizen en vlooien mogen gratis mee en hoeven niet aan de conducteur gemeld te worden. Overspringen van ongedierte op medepassagiers is echter ten strengste verboden.
Maar over tal van andere dieren bestaat onzekerheid. Hiervoor is het nodig dat het reglement wordt uitgebreid. Hoe zit het met een pony? Was dat Friese meisje in overtreding? Ze heeft in ieder geval alle TV-journaals en alle voorpagina's van de kranten gehaald.
Hoe zit het met een papegaai? Mag die mee op de schouder van het baasje? Mag een ganzenhoedster haar ganzen meenemen? Hoe zit het met de levende have van een slangenbezweerder?
Kijk, sommige dieren vallen uit praktische overwegingen af. Niemand zal een tijger ontvoeren uit Blijdorp en daarmee in Rotterdam-Centraal de sneltrein naar Enschede binnenstappen. En Bokito mag ook niet mee, vanwege zijn slechte reputatie. En een olifant past niet eens door de deur, hoewel.....

Kent u het verhaal van Tuffi? In 1950 zou een groot circus haar tenten neerzetten in het Duitse Wuppertal, de beroemde stad met de nog beroemdere hangende treinen boven de rivier de Wupper. Als publiciteitsstunt had de circusdirecteur iets bedacht. Het baby-olifantje Tuffi mocht een ritje meerijden met de Schwebebahn. Dat zou aandacht trekken en dus veel publiek. Tuffi werd ingeladen en het publicitaire ritje kon beginnen. Helaas liep het op een drama uit. Het olifantje schoot in een stress toen de hangende trein zich in beweging zette. Door de bewegingen van Tuffi begon de trein steeds meer te schommelen en dat ging van kwaad tot erger. Toen de paniek z'n hoogtepunt bereikt had besloot Tuffi om naar buiten te springen. Dwars door de wand van de trein heen stortte het olifantje zich in de rivier beneden. Vele Wuppertalers waren getuige van deze vrije val. Uiteindelijk bleek Tuffi de val overleefd te hebben, maar die avond hoefde ze niet op te treden.

Naast het advies aan de spoorwegen om de lijst met mee te nemen dieren uit te breiden cq op te schonen heb ik nog een belangrijk advies. Bij het maken van het reglement moet in bepaalde gevallen de zogenaamde "poepzak" verplicht gesteld worden. De plaszak, die was al eerder uitgevonden, toen bleek dat reizigers in een sprinter ook wel eens naar het toilet zouden kunnen willen (zie column-75). Maar de poepzak is een vinding van de koetsiers uit het Belgische Brugge. Door deze poepzak aan de achterzijde van het paard te bevestigen blijven de straten van deze mooie stad brandschoon.
Voor de duidelijkheid: de pony uit Friesland had dus geen poepzak.

Tot slot doe ik een voorspelling. In 2016 komt er van de hand van André van Duin een grote nieuwe carnavalshit uit: "Er staat een paard in de trein"

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.