Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

262. Flexibiliteit bij bejaarden

0 reacties

Nee, de man op de foto komt pas straks aan de beurt. We gaan eerst naar Florida, naar de koffiekamer van een bejaardentehuis (Retirement Home) waar een 82-jarige man naar binnen schuifelt voor zijn dagelijkse kopje koffie met de medebewoners. Tot zijn grote schrik ziet hij dat zijn stoel bezet is door een 88-jarige bewoonster. Zíjn eigen stoel, waar hij elke morgen zijn koffie drinkt en zijn krantje leest. Dit kan niet waar zijn. Er zijn nog genoeg andere plaatsen aan de grote tafel, maar dat telt niet. De flexibiliteit om dan maar een andere stoel te pakken is er niet. De man ontsteekt in grote woede en zint op wraak. Hij pakt een scherp voorwerp, loopt daarmee naar buiten, naar het autootje van de 88-jarige dame en steekt alle vier de banden lek. Zó, dat zal ze leren.
Helaas voor de man doen de bewakingscamera's hun werk en wordt de wraakactie op de gevoelige plaat vastgelegd. Naast een financiële aderlating krijgt de bejaarde man een tijdelijk verbod om zich in de koffiekamer te vertonen.

Dit tafereel doet zich dagelijks voor in bejaardentehuizen. De eigen stoel is heilig. Bejaarden zijn niet meer zo flexibel om dan maar ergens anders te gaan zitten. Het verplegend personeel is op de hoogte van deze irritante eigenschap en probeert alles in goede banen te leiden en plooitjes glad te strijken.
Tot mijn schaamte moet ik erkennen dat ik zelf vroeger in de docentenkamer van de middelbare school ook altijd even van slag was als er een collega de brutaliteit had om op mijn stoel te gaan zitten. Dat gevoel van onbehagen was er toen ook al.
Het innemen van andermans zitplaats kan dus heel gevoelig liggen.

Niet voor niks bestaan er rondetafelconferenties, opdat er maar niemand het gevoel krijgt om ergens in een verdomhoekje geplaatst te worden. Zeker weten dat de G7-top in Beieren vandaag vergadert aan een ronde tafel. Iedereen gelijkwaardig.
Wist u dat restaurants in China uitsluitend ronde tafels kennen? Of je nu met 4, 8 of 12 mensen komt dineren, er wordt altijd gezorgd voor een passende ronde tafel. Niemand hoeft op het hoekje. Geen scheve gezichten. Iedereen blij.

Hoe gevoelig de positie van een zitplaats kan liggen weet de gemiddelde chauffeur van een touringcar die 50 mensen moet vervoeren tijdens een rondrit door, bijvoorbeeld, Scandinavië. Als de chauffeur alles op zijn beloop laat, dan ontstaan er geheid irritaties en woordenwisselingen over de aard van de zitplaats in de bus. De één wil vooraan, de ander juist achteraan. Bij een lange rit langs een rivier zit de éne helft tegen een rotswand aan te staren, terwijl de andere helft van het schitterendste panorama kan genieten. Wat doe je hieraan als chauffeur. Nou, heel simpel, het zogenaamde doorschuifschema. Volgens een strakke dienstregeling worden de vakantiegangers na elke stop een stukje opgeschoven. Geen gemopper meer.

We begonnen deze column in Florida. We maken nu een reuzenstap over de Atlantische Oceaan en we belanden in Montreux aan de oever van het Meer van Genève in Zwitserland. Toevallig is daar ook een bejaarde man, die ook heel erg gehecht is aan zijn stoel. De naam is Sepp B. Tot voor kort was hij de hoogste bobo van de Wereldvoetbalbond en die zetel wilde hij koste wat kost behouden. Waarom ik zijn achternaam niet voluit schrijf? Ben ik bang voor represailles? Nee, helemaal niet. Maar meneer Sepp B. heeft een aantal stoute dingen gedaan. Zodanig stout dat hij elke dag opgepakt kan worden door justitie en wat gebeurt er als je verdachte bent van een misdrijf..... juist dan wordt je achternaam vanaf die tijd slechts geschreven met één letter. Vergelijk Mohammed B., Samir A., Willem H. en Joran v.d. S.

Wat heeft Sepp allemaal verkeerd gedaan?
Niet echt schokkend, maar hij heeft wat Afrikaanse ministaatjes omgekocht met spiegeltjes en kraaltjes. Hele mooie spiegeltjes en hele dure kraaltjes, wel te verstaan. En hij is vriendje met Vladimir P. Zelfs op Facebook. En dat is heel bijzonder, want voordat je op Facebook vrienden met elkaar wordt gaat er een langere tijd aan begrip en verstandhouding aan vooraf. Facebook-vrienden word je niet zomaar. Dat berust meestal op een diep vertrouwen.
In elk geval heeft de vriendschap tussen Sepp en Vladimir ertoe geleid dat Rusland in 2018 het WK voetbal mag organiseren. Onduidelijk hoeveel roebels er inmiddels bijgeschreven zijn op de Zwitserse bankrekening van Sepp.
Soms is Sepp een beetje in de war. Toen hij laatst één minuut stilte wilde organiseren ter gelegenheid van het overlijden van Nelson Mandela, begon hij na exact 17 seconde er alweer doorheen te praten. Heeft hij die andere 43 seconde benut om de sultan van Qatar te bellen om het heugelijke nieuws te brengen dat zij in 2022 het WK mochten organiseren? Dat zou kunnen. Hoeveel zouden de oliebaronnen uit dat woestijnstaatje overgemaakt hebben op een geheime rekening in Zwitserland?

Inmiddels is het tot Sepp doorgedrongen dat het toch maar beter is dat hij z'n zetel in de Wereldvoetbalbond opgeeft. Het heeft heel wat moeite gekost om de oude baas hiervan te overtuigen. Maar nu is het dan zo ver.
Het kan niet lang meer duren of de FBI heeft voldoende bewijs om ook menner B. te arresteren. En dan staat het zo slordig als je op dat moment nog steeds op die stoel zit. Dat is extra dramatisch.

Hoe Sepp nu zijn tijd doorbrengt? Hij gaat elke dag een stukje wandelen met zijn dwergpoedeltje Fifa. Fifa is een reutje, anders heette ze wel Fifi. En wat doen reutjes? Die besnuffelen en besprenkelen elke boom om hun territorium af te bakenen. Sepp wordt dan altijd een beetje ongeduldig: "Let's go Fifa !!!"
De boulevard van Montreux telt vele bomen. En elke boom krijgt een soortgelijke behandeling. En die ongeduldige Sepp maar roepen:
"Let's go Fifa !!!"
"Let's go Fifa !!!"
"Let's go Fifa !!!"

Ik neem aan dat de meeste lezers nu wel weten welke voorname Zwitserse bobo ik bedoel.
Speciaal voor diegenen die nog twijfelen is hier een cryptisch rijmpje, het flauwste gedichtje wat ik ooit gemaakt heb:

Als het regent dan word je steeds natter
Als je bier drinkt dan wordt je steeds zatter
Als je sjoemelt dan heet je Sepp B......

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.