Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

261. De introductie van de showershort

0 reacties

Het zat er aan te komen. De nieuwe preutsheid heeft het gewonnen. De showershort is op de markt. In sportkleedkamers doet dit kledingaccessoire nu zijn intrede. Niemand hoeft meer in z'n blote k... te douchen.
Maar wat was eigenlijk het probleem? Zelf heb ik jarenlang gevoetbald, eerst bij de junioren, later bij de senioren. En na elke wedstrijd moest het overtollige zweet worden weggewassen. En dat ging gezamenlijk. Een voetbalvereniging is meestal armlastig, leeft van contributies en gemeentelijke subsidies. Er is dus geen geld om naast de kleedkamer een rijtje van 11 afzonderlijke afsluitbare douchecabines te plaatsen. In plaats daarvan is er een grote doucheruimte, waar op een aantal plaatsen heet water uit het plafond komt. Geen enkel probleem om met z'n allen in adamskostuum onder die waterstralen te staan. Daar werd nooit lacherig over gedaan. Dat was doodnormaal. Zo hoorde dat. Bovendien was er helemaal geen behoefte om over elkaars intieme lichaamsdelen te filosoferen. Er waren volop andere gespreksonderwerpen voor onder de douche. Over die scheidsrechter, die ons eigenlijk een penalty had moeten geven, over de midvoor van de tegenpartij, die de bal stiekem met de hand achter onze keeper sloeg, over die buitenspelgoal, die eigenlijk geen buitenspel was.
Dus: douchen doe je met z'n allen en uiteraard in je blootje.

En toen kwam de kentering. Het begon bij de jeugd met voetballertjes uit een Noord-Afrikaans land die tijdens het douchen hun onderbroek aanhielden. Over hygiëne gesproken... Nee, ik zeg niet wèlk Noord-Afrikaans land. Straks word ik beschuldigd van stigmatiserend gedrag.
Bij een Middelburgs jeugdvoetbalteam speelde zich het volgende af. Enkele spelertjes uit Noord-Afrika hielden tijdens het douchen de onderbroek aan. De autochtone voetballertjes uiteraard niet. En nu komt het toppunt. Eén van de ouders van zo'n onderbroek-doucher sprak de trainer aan en eiste dat het hele team voortaan mèt onderbroek zou douchen. En de trainer was daar gevoelig voor!!! Het uiteindelijke gevolg was een grote rel, met name tussen de ouders en de clubleiding. Het jaar daarop waren de autochtone voetballertjes uitgezwermd over andere clubs op Walcheren. Waar niet moeilijk gedaan werd over douchen in je nakie.

We hebben het nog niet gehad over het verwisselen van een kletsnatte onderbroek voor een droog exemplaar, zonder daarbij een intiem lichaamsdeel aan de buitenwereld te tonen. Dat is best nog wel een hele operatie. Je ziet dit soort taferelen ook wel op het strand. Er komt meestal een groot badlaken aan te pas, dat om het onderlichaam gedrapeerd moet worden. Onder dat badlaken, daar moet de wisseltruc plaatsvinden.
Ik denk met plezier terug aan het filmpje "Mr. Bean on the beach" waarin Rowen Atkinson op het strand aankomt en waarin hij, zonder badhokje, zijn zwembroek wil aantrekken. Op het strand is precies één andere badgast. In Scheveningen is zoiets op een warme zomerdag ondenkbaar!! Met veel moeite en op een volslagen onorthodoxe manier slaagt Mr. Bean erin om zijn lange broek te vervangen door de zwembroek. Eindelijk gelukt. Triomfantelijk kijkt hij naar medestrandgenoot. Die staat op, pakt zijn blindenstok, en verlaat op de tast de locatie. Prachtig filmpje.
Hier is het:  https://www.youtube.com/watch?v=_b7mpDd6LV0

Nog een leuke anekdote uit de jaren '60 van de vorige eeuw. We hadden zojuist de voetbalwedstrijd gespeeld tegen een team van Kloetinge. Op het veld van Kloetinge. Onze twee trouwste supporters, mijn vriendin èn de vriendin van een teamgenoot, stonden buiten te wachten tot  we schoon gewassen en gekleed weer naar buiten zouden komen. Plotseling brak er een hevig noodweer los met felle slagregens. Op het veld was in die tijd verder geen schuilmogelijkheid. In onze goedheid hebben we de beide meisjes uitgenodigd om in onze kleedruimte te komen staan, echter met de strikte voorwaarde om met de rug naar de nog zwetende en (half)naakte voetballers te gaan staan. Ik zie het nog voor me. De dames hielden zich perfect aan de afspraak en keken braaf naar de neergutsende regen. Keurig met de ruggetjes naar ons toe. Prachtig gezicht. Elf blote mannen en twee dames in één en dezelfde ruimte.

Het mooiste verhaal speelt zich echter af in een badhokje op het strand van Domburg. Een pasgetrouwd stelletje had zo'n huisje gehuurd. Manlief had zojuist een frisse duik genomen in de Noordzee en had zich even teruggetrokken in het hokje. Zijn kersverse echtgenote bedacht een ludiek grapje. Ze opende de deur van het hokje en trof haar echtgenoot in blote toestand aan, met de rug naar haar toe. Ondeugend stak ze haar hand tussen zijn benen en greep een intiem lichaamsdeel met de woorden: "Tingelingeling!! Mag ik binnenkomen?"
Tot zover een bijzonder grappig voorval. Het wordt zelfs extra grappig. Want...
.... de badhokjes lijken allemaal op elkaar
.... mede daardoor zat zij er helaas één badhokje naast
.... de blote rug was dus van de buurman, die toevallig ook net was wezen zwemmen
.... het intieme lichaamsdeel behoorde dus ook tot diezelfde buurman
U gelooft het misschien niet, maar deze scène heeft echt plaatsgevonden. Het vervolg van het verhaal is niet helemaal duidelijk. Zou deze situatie nog uitgesproken zijn met de "buren"? Eigenlijk ben ik best benieuwd naar dit vervolg.

Eén ding is duidelijk. Bij het gebruik van een showershort zou bovenstaand verhaal een stuk minder leuk zijn geweest.
Conclusie? Vanaf nu gaan we de introductie van de showershort boycotten. Met z'n allen!!!

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.