Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

259. Alweer een nieuwe tunnel

0 reacties

Het kan dus wel degelijk. De Sluiskiltunnel was ruim op tijd klaar en er was ook nog eens een financiële meevaller van € 12.000.000. De rekenmeesters van deze tunnel hebben blijkbaar beter wiskundeonderwijs genoten dan hun collega's van het Sloeweg-fiasco die "slechts" € 31.000.000 tekortkwamen.
Het bedrijfsleven van Zeeuws-Vlaanderen slaakt een zucht van verlichting. Nooit meer oponthoud voor die vermaledijde Sluiskilbrug, ook wel "De Brug der Zuchten" genoemd, hoewel die titel formeel is voorbehouden aan een minibruggetje in Venetië, waaronder een gondelier twee verliefde Japannertjes rondvaart onder het zingen van een Italiaanse tophit: "O sole mio".
De wachttijden voor de Sluiskilbrug liepen vaak op tot tenminste 20 minuten. In die tijd schoven er een aantal grote zeeschepen tergend langzaam voorbij. Kon dat niet sneller? Blijkbaar niet. Toch zullen er mensen zijn die met een beetje weemoed terugdenken aan dat bekende kwartiertje dat het stresserige leven even tot stilstand kwam. Dat kwartiertje onthaasten kan een heilzame werking hebben op het jachtige leven van de wachtende zakenlieden, die ook nog konden genieten van voorbijglijdende containerschepen. Voor hen is er goed nieuws: de brug blijft bestaan, je hoeft niet perse door de tunnel...

Dit doet mij terugdenken aan de trein die vanuit het zuiden Rotterdam nadert. Ter hoogte van station Rotterdam-Zuid duikt het spoor de diepte in, om bij CS weer het daglicht te zien. De eerste keer was ik best opgewonden: we gingen een hele lange tunnel in. Spannend. Dat zou een belevenis zijn. Meteen die eerste keer bekroop me al de teleurstelling. Alleen maar duisternis. Geen zicht meer op de achterbalkonnetjes met wasgoed van de volksbuurt Rozenstraat en omgeving. Geen zicht meer vanaf de bruggen op het scheepvaartgewriemel op de Nieuwe Maas. Jammer, jammer, jammer. Dit komt nooit meer terug.

Terug naar Zeeland. Waar je ook nostalgische geluiden hoort over de beide verdwenen veerdiensten over de Westerschelde. De Westerscheldetunnel is heel handig, ongetwijfeld, maar die 20 minuten onthaasten op de overbekende veerboten, dat had ook wel wat. Nog steeds hebben mensen het over de gezelligheid, het kopje koffie, het broodje kroket, de rookworst en niet te vergeten: het verbluffend mooie uitzicht over de druk bevaren rivier. Ja, ik denk soms met weemoed terug aan de tijd van de boten. Behalve die éne keer dan. Toen ik 's avonds, ondanks een megaspurt met de fiets, de avondboot naar Vlissingen op een haar na miste. Gevolg: één uur lang rondslenteren op het ongezellige veerplein van Breskens.

We hadden het over de opening van de Sluiskiltunnel. Gelukkig waren Willem-Alexander en Maxima bereid gevonden om die klusje te klaren. Eindelijk zou er weer eens iemand van het vorstenhuis naar Zeeuws-Vlaanderen komen. De inwoners kregen steeds meer last van het Calimero-effect. Als er een royalty al naar Zeeland kwam, dan werd het meestal Walcheren, Zuid-Beveland of Schouwen.
Toch moet ik de Zeeuws-Vlamingen er fijntjes op wijzen dat koningin Wilhelmina op 13 maart 1945 bij Eede (vlakbij Aardenburg) de grens overstak. Het eerste Nederlandse plekje lag toen in Zeeuws-Vlaanderen. Op dit voorrecht kunnen ze nog vele jaren teren. En op 14 maart 2003 opende koningin Beatrix de Westerscheldetunnel. Heel verstandig liet zij zich toen zowel in Ellewoutsdijk als in Terneuzen portretteren.

De openingshandeling van de tunnel was heel bijzonder. Er werd deze keer geen lintje doorgeknipt. Da's maar goed ook, Willem-Alexander gaat tegenwoordig bijna dagelijks door het lint. Het vorstenpaar mocht deze keer, met de hand, de laatste hand leggen aan een zandsculptuur. Dit symboliseerde de aanleg van de tunnelbuizen.
Toen 5 jaar geleden de werkzaamheden begonnen ging men op zoek naar twee dames die beschermvrouwe wilden zijn van de aan te leggen tunnel. De ludieke actie heette "Boor zoekt vrouw" en was vele malen interessanter dan dat oubollige programma van Yvon Jaspers. De zoekactie leverde twee Zeeuws-Vlaamse schonen op: Anika werd beschermvrouwe van de Noordbuis en Jerina werd beschermvrouwe van de Zuidbuis. Natuurlijk waren beide dames ook bij de opening aanwezig.

Het Koninklijk paar had op de dag van de tunnelopening nog meer programmapunten. Ze lieten zich kriskras door Zeeuws-Vlaanderen vervoeren. Van Hulst, via Sas van Gent, Breskens naar Sluiskil. Geen logische volgorde, maar vooruit. Vlak voor Sas van Gent deed zich een merkwaardig incident voor. De brug over het kanaal was defect. Dat zul je nou altijd zien. De Koninklijke automobiel moest noodgedwongen omrijden via het Vlaamse Zelzate, een onverwacht en onaangekondigd staatbezoek aan onze zuiderburen. Gelukkig had Willem zijn ID bij de hand. Het Belgische vorstenpaar was niet op de hoogte van deze illegale grensoverschrijding. Filip en Mathilde hebben ze dus niet ontmoet.

Overal waar Willem en Máxima kwamen staken ze de loftrompet over dit mooie stukje Nederland. Ze raakten niet uitgepraat over Zeeuws-Vlaanderen. Voor een groot deel ben ik het eens met ons vorstenpaar. Ik kom graag in dat gebied. Het is er mooi fietsen. De vele kreken, de talrijke forten en schansen, de Noordzeekust, Saeftinghe, de Braakman, het Zwin, teveel om op te noemen.
Ooit heb ik geprobeerd om mijn vrouw enthousiast te krijgen voor dit landje. We gingen er fietsen. Met de boot van Vlissingen naar Breskens en toen verder het binnenland in. Toen maakte ik een onvergefelijke fout. Ik liet de route lopen via de Nozemansweg. Dat was helemaal fout.

Dit kaarsrechte onbegroeide B-weggetje tussen Schoondijke en Waterlandkerkje is namelijk het toppunt van saaiheid. Saaier bestaat niet. Hoe kon ik zo stom zijn om juist dit weggetje op te nemen in de route. Er zijn zoveel mooiere weggetjes te vinden.
Mijn vrouw had het toen helemaal gehad. Zeeuws-Vlaanderen, nee bedankt. Daar ging ze niet meer fietsen. De Nozemansweg fungeert nu voor haar als typisch voorbeeld van het landschap aldaar.

Voortaan moet ik alleen. En dat doe ik dan ook:
"Van d'Ee tot Hontenisse, van Hulst tot aan Cadzand"

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.