Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

252. Rokjesdag

1 reactie

In de film The Seven Year Itch uit 1955 ging Marilyn Monroe, getooid in een lange witte jurk, met opzet boven een verticale luchtstroom staan. Ze gaf de indruk dat ze geschrokken was van die onverwachte situatie, maar het was natuurlijk een ordinaire verleidingsact. Die dame kon er wat van. Daarom is ze vermoedelijk ook actrice geworden.
Welbeschouwd kunnen we deze actie bekijken als de voorloper van "rokjesdag". Van mij mag het ook "jurkjesdag" heten. Wat is het verschil? Een jurk bestaat toch gewoon uit een rok en een blouse die toevallig aan elkaar genaaid zijn? U merkt het, deze columnist heeft verstand van haute couture. Het verschijnsel "rokjesdag" beperkt zich niet tot Nederlandse dames, die voor het eerst in het nog prille seizoen hun benen willen luchten. Ook in Amerika kennen we dit verschijnsel, daar heet het "skirt-day". Rokjesdag in Schotland is een heel ander fenomeen. Veel minder appetijtelijk, of je moet van lelijke, behaarde mannenbenen houden.

In Teheran kennen ze geen rokjesdag, maar ze vieren daar wel een ander heugelijk feit: de zogenaamde boerka-dag. En niet zomaar één dag per jaar, nee ze vieren dat het hele jaar door, 365 dagen lang. Iedere dag feest.

Rokjesdag zit niet vast aan een bepaalde datum. Dat kan ook niet. Stel dat je zo'n datum vastzet op bijvoorbeeld 15 april. De kans is groot dat juist op die 15e april de winter zijn laatste stuiptrekking laat zien in de vorm van een ijskoude noordenwind en natte sneeuwbuien. Dan blijven de rokjes mooi in de kast. De datum van rokjesdag is dus variabel. In principe valt deze op de eerste mooie aprildag. Het meest logische is dat de weerman van de NOS dit bekendmaakt in zijn weerpraatje van 20.20 uur, de avond tevoren: “Er volgt nu een mededeling voor de dames: morgen is het rokjesdag”. Voor de zekerheid heeft de meteoroloog een appje gedaan naar de weergoden zodat die een oogje dichtknijpen.
En de volgende dag verschijnen alle dames, die hun benen de moeite van het bekijken waard vinden, in een rokje of een jurkje. Tot groot plezier van het mannelijk deel van de bevolking. Korte rokjes, halflange rokjes, vrolijke kleurrijke jurkjes en vaak ook strakke rokjes die duidelijk één of twee maten te klein gekocht zijn.
Je kunt je afvragen wat het gemak is van een strak rokje. Fietsen is zo goed als onmogelijk en het is maar te hopen dat er in het gebouw een lift aanwezig is, want traplopen is ook een serieus probleem. Speciaal voor het mannelijk deel van de lezers: het gevoel van een (veel te) strak rokje kun je nabootsen door een korte broek uit de kast te halen en allebei je benen door één pijp te wurmen. Dat is ongeveer het idee.
Ooit heb ik zo'n dame met strak rokje in een overmoedige bui een poging zien doen om op de fiets te stappen. En jawel, het ging helemaal mis. Op dat moment werd ter plekke de splitrok uitgevonden, getuige die enorme scheur in het weefsel. Natuurlijk schoot ik in de lach. Hoe kan het ook anders, het was zo'n koddig gezicht. Zou daar de term "je bescheuren van het lachen" vandaan komen? Toen ik uitgelachen was heb ik de dame in kwestie overeind geholpen. Toch kreeg ik vagelijk de indruk dat mijn aanvankelijke lachbui bij haar niet zo goed gevallen was...

Weet u wat ook om te lachen is? Hoge-hakken-race met een extra handicap: een strak rokje!!!

Andere dagen die we naast rokjesdag ieder jaar uitbundig vieren zijn Valentijnsdag, vriendinnendag en secretaressedag. Het begint een beetje onoverzichtelijk te worden.
Valentijnsdag is in het leven geroepen door de horeca en de middenstand om de verkoopcijfers op te krikken.
Op vriendinnendag heeft het mannelijk deel van de bevolking een dagje vrij. Dat klinkt mij dus erg positief in de oren.
Op secretaressedag komt de baas met een afgeprijsd boeketje bloemen en een minidoosje met bonbons aanzetten om zijn naaste hulp in het zonnetje te zetten. Daarna mag hij weer een jaar lang druk uitoefenen en ongezouten kritiek leveren op haar werkzaamheden. Mits hij al deze onhebbelijkheden exact één jaar later weer afkoopt met alweer een flutkadootje.

Terug naar de rokjesdag. Wie heeft deze term verzonnen? Het blijkt columnist Martin Bril te zijn, die zijn lentekriebels liet doorschemeren in zijn columns. Het door hem veelgebruikte woord "rokjesdag" is inmiddels opgenomen in de Dikke van Dale.
Wat zal ik daar als columnist eens tegenoverstellen? Even denken. Ja, ik heb 'm al. Toplessdag, dat wordt 'm. Als het een tropische dag gaat worden dan moet dat kunnen. Ook hier gaat de aankondiging plaatsvinden door de weerman van de NOS: "Dames, let op, morgen is het toplessdag". Wat een idee.
In Duitsland kennen ze dat fenomeen al. "Oben ohne" heet het daar.
Dit doet me denken aan die ontmoeting op het strand van Vrouwenpolder, vele jaren geleden. Een Duitse toeriste, met een lichaamsbouw die de schilder Peter Paul Rubens blij zou maken, sprak mij aan op het strand van Vrouwenpolder: “Darf ich hier oben ohne?” Het duurde even alvorens ik begreep wat ze bedoelde. Ze kon me gelukkig in gebarentaal uitleggen dat ze het bovenstukje van haar bikini kwijt wilde. Persoonlijk had ik daar geen onoverkomelijke bezwaren tegen. Toch was mijn advies aan de dame om een kilometertje of wat naar het westen te lopen, alvorens zichzelf van het bovenstukje te ontdoen. In die tijd was het strand van Oranjezon het Sodom en Gomorrah van Walcheren. Van dat antwoord wat ik toen gegeven heb,  heb ik nú nog steeds spijt. Ik had gewoon moeten zeggen: “Natürlich dürfen Sie hier oben ohne”. Maar ja, gedane zaken nemen geen keer. Stommeling!!

Ik eindig met een paar misverstanden over rokjes en jurkjes, die ik hiermee in één klap uit de wereld help:

Een soepjurk is GEEN jurk waar Royco tomatensoep overheen gemorst is.
Op een klokrok kun je NIET zien hoe laat het is.
In een baljurk kun je NIET voetballen.
Een borstrok is GEEN te hoog opgetrokken rokje.
Een slijmjurk is NIET verontreinigd met een kleverig goedje.
In een wapenrok zit doorgaans GEEN kalashnikov verborgen.

1 reactie

Weer prachtig geschreven en wat heb ik weer zitten lachen...

Vroeger, in mijn jonge jaren, droeg ik altijd rokjes, maar nu allang niet meer hoor.

Geef mij nu maar een lekker zittende broek, waar ik mee kan fietsen en in de tuin kan werken!

Tuinfluiter

17 April 2015 om 17:00

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.