Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

251. Aprilgrappen (1)

1 reactie

MacDelivery is de naam. De bestelservice die voortaan de producten van MacDonalds langs de deuren komt brengen. Alleen bleek het een aprilgrap te zijn. Je moet dus, net als vroeger, die moddervette hamburgers in een vestiging van MacDonalds zelf komen afhalen. Er rijdt dus geen scootertje gevuld met cholesterol en verzadigde vetzuren door de stad. Het was maar een grapje.
Net als dat verhaal van die Amsterdamse straatmuzikanten die voortaan auditie moeten doen. Zelfs Jeroen Pauw had zijn praatprogramma ingericht voor dit onderwerp. Een deskundige jury moet bepalen of een bepaalde straatmuzikant representatief genoeg is om op een Amsterdamse straathoek zijn kunsten te vertonen. Het mag niet gebeuren dat de toeristen massaal wegblijven door de aanwezigheid van inferieure musici. Ook dit idee bleek een aprilgrap te zijn, hoe geloofwaardig het ook klonk.
Een ander leuk idee kwam van een bekende Nederlandse bierbrouwer. Vanuit de Grolsch brouwerij in Lichtenvoorde zou een 40 kilometer lange ondergrondse bierleiding getrokken worden naar het centrum van Enschede. Dit kan natuurlijk niet waar zijn. En jawel, het was inderdaad een aprilgrap. Stel dat zo'n Twentse boer z'n grond aan het bewerken is en hij raakt de bierleiding. Dan zit hij van top tot teen onder het schuim en tot overmaat van ramp moet hij zich die avond thuis verantwoorden: "Je stinkt naar bier. Heb je nou alweer in de kroeg gezeten?"
Niet alleen bij Grolsch, maar ook bij Heineken heb je lolbroeken. De bier-pad is hier het bewijs van.

Aprilgrappen, ze zijn van alle tijden. En niet alleen in Nederland, zoals wel eens gedacht wordt. In Engelstalige landen wordt druk gebruik gemaakt van "April fool's day"  en in Frankrijk heet het "Poisson d'Avril". Het bestaan van 1 april heeft dus niets te maken met het feit dat een stelletje ongeregeld (de watergeuzen) in 1572 een groepje Spaanse soldaatjes uit Den Briel heeft geknikkerd.

Vanuit mijn kinderjaren herinner ik me slechts twee aprilgrapjes.
"Je veter zit los" was de bekendste. Tegenwoordig zou dit zinnetje niet meer helemaal voldoen, sinds er alternatieve schoensluitingen bestaan. Een toevoeging is op z'n plaats: "Je klittenband doet 't niet meer".
Het andere zinnetje wat ik me herinner: "Je wiel draait", een opmerking die al meer dan 5500 jaar oud is. Toen werd namelijk het wiel uitgevonden.

Dankzij de digitale wereld krijgen we tegenwoordig tips voor grappen, als je zelf niet zo creatief bent.
Op de website 1-april.nl kun je een grap bestellen in een bepaalde categorie, bijvoorbeeld geld, school, sport, dieren, seks. Het gaat zo: je belt naar een 09-nummer (€ 0,80 per minuut). Je toetst een bestelcode in en daarna het telefoonnummer van het “slachtoffer”. Zelf kun je meeluisteren en meegenieten. Het slachtoffer wordt namelijk gebeld door een soort acteur die bijvoorbeeld voor een hoge bankemployee speelt. De strekking van het verhaal: "Uw bankrekeningnummer is helaas verwisseld met dat van een andere klant, die toevallig altijd rood staat. Er staat nu niets meer op uw rekening. Helaas is dit voor ons moeilijk terug te draaien". Op een willekeurig moment kun je als derde persoon deelnemen aan dit gesprek door een toets in te drukken en keihard "1 april" te roepen. Achteraf wordt gevraagd om een evaluatie in te vullen. Heb je deze grap uitgehaald? Trapte je slachtoffer erin? Welk cijfer geef je aan deze grap?
Een ander onderwerp, dus ook een andere bestelcode: een meneer van de Staatsloterij die aan het "slachtoffer" komt melden dat hij/zij een niet onaanzienlijk bedrag met zes nullen heeft gewonnen. De eerste reactie van de geluksvogel zou kunnen zijn: "Kan ik eindelijk m'n baas eens de waarheid vertellen", maar dat hoeft niet altijd verstandig te zijn...

Enkele geslaagde aprilgrappen uit het verleden:
De NOS meldde 1960 dat de toren van Pisa was omgevallen (zonder tussenkomst van Feyenoord-hooligans).
In 1962 werd gemeld dat er op het strand van Zandvoort een beeld van het Paaseiland was aangespoeld. Het zag zwart van de mensen. Allemaal mensen die ooit een dikke onvoldoende voor natuurkunde hadden gescoord. Want hoe is het mogelijk dat een stuk steen met een dichtheid van meer dan 2,0 gram/cm3 door de stroming zou worden meegenomen. Dit stuk steen zinkt nog sneller dan de Titanic.
Een leuke grap, alweer van de NOS, uit 1969. Er zou een autootje met scanner door de straten rijden en iedereen die zijn kijk- en luistergelden niet had betaald was de klos. Er was maar één manier om de scanner te storen: omwikkel het TV-toestel met aluminium folie. Diezelfde dag waren de rollen folie in alle winkels binnen een paar uur compleet uitverkocht...
In het Jeugdjournaal van 1983 werd gemeld dat er voortaan belasting werd geheven over zakgeld. Consternatie alom. Gelukkig bleek het om een grap te gaan. Helaas is de extreem hoge hondenbelasting op het eiland Tholen géén aprilgrap. Ik heb maar één advies aan de Thoolse hondenliefhebbers: Kom in de gemeente Goes wonen. Wij hebben een tarief van € 0,00. En voor de gemeente Tholen heb ik ook nog wel een lucratief advies. Wat dachten jullie van paardenbelasting, poezenbelasting, caviabelasting, goudvisbelasting, parkietbelasting en, niet te vergeten, wandelende takbelasting.

Nog meer grappen:
In het Jeugdjournaal 2004 werd gemeld dat Jan Peter Balkenende een rolletje had gekregen in de nieuwste Harry Potter film.
In 2001 werd er wegenbelasting voor fietsers aangekondigd in Amsterdam.
In Groningen (1996) werden nieuwe kastjes besteld voor buschauffeurs om het stoplicht op groen te kunnen zetten. De oude kastjes werden te koop aangeboden. De belangstelling was overweldigend.
In 2005 is in dierenpark Emmen een geblokte zebra geboren.
Vanaf 1 april 2008 kregen alle dieren in Blijdorp vegetarisch voedsel, ook de roofdieren
In Duitsland hebben ze de gebroeders Grimm aangeklaagd. In het sprookje Roodkapje wordt de wolf veel te negatief neergezet. De grap was afkomstig van dierenactivisten.

Ter afsluiting een aprilgrap van mijn kleinzoon. Op 1 april was zijn moeder druk doende met telebankieren. Een uitstekende dag om even het saldo te bekijken. Of toch niet? Toevallig zat de jongeman een paar meter verder met een extra draadloze muis op de leuning van de bank te "spelen". De bewegingen van het muiswieltje drongen door tot het grote scherm van de ING-website. De muiswijzer schoot alle kanten op. Mijn dochter slaakte een gil: "We worden gehackt".

Bovendien had diezelfde vindingrijke jongeman die ochtend alle deurkrukken in huis ingesmeerd met tandpasta. Grappig dat hij er zelf ook tot twee keer toe intuinde. Dat maakt zo'n grap extra leuk!!!

1 reactie

Als ik op 1 april iets lees of hoor, vraag ik me altijd af: is het een grap of niet?

En dan ben ik dus blij als het weer 2 april is!

Ja, ik woon ook op Tholen, maar gelukkig heb ik geen honden.

Wél twee katten, maar als er gecontroleerd gaat worden, jaag ik ze vlug naar buiten...

Tuinfluiter

11 April 2015 om 19:42

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.