Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

250. Krantenbank Zeeland

0 reacties

Wat een plezierige uurtjes kun je doorbrengen met het lezen van oude krantenberichten in de krantenbank Zeeland. Sinds alle Zeeuwse kranten vanaf 2011 zijn gedigitaliseerd wordt de krantenbank door heel veel Zeeuwen met heel veel genoegen geraadpleegd.
In column-44 heb ik destijds beschreven hoe verslavend het is om terug te gaan in de tijd. Om nieuwsfeitjes te lezen uit lang vervlogen tijd.
Dat er weer eens een paard op hol geslagen was in Ellewoutsdijk.
Dat er een flinke dienstmeid gevraagd werd in een logement op de Vlissingse boulevard.
Dat er een vrouw van haar fiets was gevallen en dat ze zich daarbij bezeerd had.
Dat er in Axel een caféruzie had plaatsgevonden, waarbij er rake klappen waren gevallen.
Dat er een botersmokkelaar nabij de Belgische grens was aangehouden door een bereden commies (een bereden commies is een grenswacht met rijwiel).
Dat ikzelf op 20 oktober 1962 in de 88e minuut het winnende doelpunt heb gescoord in de voetbalwedstrijd tegen Bevelanders uit Kamperland.
Dat ik ooit van mijn leven één ingezonden stukje heb geschreven, wat helaas ernstig verminkt uit de persen kwam na "aanpassing" van een overijverige pseudo-redacteur.

De krantenbank Zeeland. Geweldige lectuur om terug te lezen. En dat vinden vele Zeeuwen met mij.
Maar, helaas, de krantenbank Zeeland staat al sinds enkele weken op “zwart”. Hij is uit de lucht. We mogen niet meer genieten van al die oude krantenberichtjes. En de reden daarvoor is ongelooflijk en vooral onbegrijpelijk.

Het volgende doet zich voor. De in 2001 overleden dichter en schrijver Hans Warren was vanaf 1951 verbonden aan de Provinciale Zeeuwse Courant, ook wel liefkozend het Zeeuwse Sufferdje genoemd. Voor die krant schreef hij talloze verhalen, columns, boekbesprekingen, recensies, tot nu toe allemaal terug te lezen via de genoemde krantenbank Zeeland. Gelukkig voor de eeuwigheid bewaard.
Maar toen gebeurde het ongelofelijke.
De erfgenaam van Hans Warren, éne Mario M., maakt bezwaar tegen het publiceren van het nagelaten werk via de krantenbank. Hij wil geld hebben. Deze man heeft duidelijk eurotekens in de ogen.
Hoe kom je erop? Alle stukjes van Hans Warren hebben destijds daadwerkelijk in de papieren versie van de krant gestaan. Hoe openbaar wil je het hebben? Je hoefde in die tijd zelfs geen abonnement te hebben. In de Zeeuwse steden waren er namelijk agentschappen die de krant van vandaag in vitrines hadden gehangen, zodat ook de kringetjes spugende ouwetjes even van de bejaardenbank los konden komen om het laatste nieuws tot zich te nemen. Ook zij konden de stukjes van Hans Warren lezen. Ze waren volledig openbaar toegankelijk.
En nu zou éne Mario M., de man met eurotekentjes in de ogen, bepalen dat er geld over de brug moet komen. Op zijn foto heb ik voor de zekerheid z’n ogen afgeplakt. Je weet nooit. Mario schijnt heel goed de weg te weten bij justitie. Voor je het weet heb je zelf een proces aan je broek.

Even een tussendoortje. Ik ken iemand die nogal "bewaarderig" is. Is dat een goed Nederlands woord? In elk geval heeft hij sinds 1950 alle PZC's opgeslagen. Aanvankelijk op z'n zolder, maar toen die onder het gewicht vervaarlijk begon door te buigen heeft hij een aanbouw gerealiseerd aan zijn woning. Na verloop van tijd is deze aanbouw nog tweemaal uitgebreid. Gelukkig is deze persoon heel erg stipt en nauwkeurig, zodanig dat zijn kranten keurig geordend liggen op chronologische volgorde.
Stel dat ik een stukje van Hans Warren zou willen teruglezen uit de zaterdagkrant van 14 augustus 1965. Dat is geen enkel probleem. Ik ga op bezoek bij voornoemde meneer en binnen een paar minuten sta ik buiten met het katern met het gewenste artikel. Alleen ga ik nu toch twijfelen. Ben ik nu strafbaar? Het is namelijk níet mijn krant. Die is ruim 50 jaar geleden met het oud papier meegegaan. Het is de krant van die bewaarzieke meneer. Wat zou Mario M. hier van vinden? En bovendien, zou justitie dit goedkeuren? Sinds het strafbaar is om een parkeerbonnetje waar nog wat parkeertijd op staat in alle goedheid te doneren aan een nieuwe parkeerder is justitie helemaal de weg kwijt. Een dergelijke sympathieke actie levert de staat tegenwoordig twee boetes op: één voor de gulle gever van het bonnetje en één voor de ontvanger. Mits beide deelnemers aan de transactie op heterdaad betrapt worden. Zo zou het dus ook kunnen gaan met die krant uit 1965.

Mario M. heeft met zijn inhalig gedrag geen enkel idee hoeveel Zeeuwen hij iedere dag weer teleurstelt. Trouwe lezers die iedere dag tevergeefs op de website van de Zeeuwse Bibliotheek kijken of de krantenbank al terug is. Helaas, iedere dag worden ze opnieuw teleurgesteld.
Ik heb een voorstel. Als alle gebruikers van de krantenbank Zeeland smartengeld gaan eisen, voor het bederven van hun aangename uurtjes. Nee, niet van de Zeeuwse Bibliotheek, die kan er ook niks aan doen. Nee, we willen smartengeld zien van meneer Mario M., de man met de eurotekentjes in de ogen. Gezien het grote aantal gedupeerden stel ik voor om een bedrag van € 5000 te eisen voor iedere dag dat de krantenbank Zeeland níet te raadplegen is. Dit bedrag wordt dan eerlijk verdeeld onder die krantenbank-lezers die zich opgeven bij een nog nader aan te wijzen notaris. Alles moet natuurlijk eerlijk en vlotjes verlopen.

Zelf heb ik nog een extra claim voor Mario. Sinds kort staat ook de beeldbank Zeeland op zwart. De fotootjes van steden, dorpen en gehuchten van "Zeeland uit de oude doos" zijn nu niet meer te raadplegen. De reden is dezelfde. Men is ook bang voor een claim van de één of andere geldwolf. Indirect is meneer M. dus ook schuldig hieraan. Aangezien ik de beeldbank altijd raadpleegde om de locatie van de woensdagse raadkaart in de PZC te verifiëren, voel ik me thans sterk benadeeld. In het afgelopen decennium heb ik vele malen de goede locatie geraden, vaak met behulp van de fotootjes van de beeldbank. Drie keer daarvan heb ik prijs gewonnen. Driemaal een boekenbon van € 12,50, dat maakt totaal € 37,50. De kans op winst is nu een stuk kleiner geworden. Mijn (extra) claim voor Mario M. bedraagt € 45,00. Ik hou hierbij rekening met enige inflatie.

Even terug naar het idee van het smartengeld van € 5000 per dag. Vindt u dat ook een goed idee? Doet u mee?

 

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.



Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.