Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

246. Honde(n)poep (1)

2 reacties

Let op. De haakjes in de titel boven deze column zijn erg belangrijk.
Hondepoep (zonder n) is het product van één enkele hond.
Hondenpoep (mèt n) zijn de verzamelde werken van meerdere honden, bijeengeschraapt vanaf het uitlaatveldje naast het hondenasiel.

Honde(n)poep, wat een vreemd onderwerp voor een column. Zoiets kan alleen in komkommertijd, als er verder nauwelijks iets te melden is. Als andere zaken de gemoederen bezighouden, dan hoor je niemand over de uitwerpselen van Fikkie of Wodan. Dan zijn er andere nieuwsfeiten belangrijker, zoals de vernietinging van het oude Rome door een handvol Feyenoordsupporters of de commotie rondom een verdwenen bonnetje van ons justitiekoppel Opstelten/Teeven.

Maar zo af en toe laait de honde(n)poep-discussie weer in alle hevigheid op. Op gemeenteniveau heeft dit inmiddels geleid tot allerlei kostbare ingrijpende maatregelen. Zo kostbaar dat de hondenbelasting de pan uitrijst. Zo was er ooit de actie HOND IN DE GOOT, niet zo’n slimme gedachte want ook in de goot blijft het geen gezicht, zeker niet als er automobilisten zijn die zo dicht mogelijk bij de stoep willen parkeren.
Het aanwijzen van uitlaatplekken (= hondenpoepveldjes) was een beter idee.
Alleen daar mag getoiletteerd worden, in de rest van het park prijken dreigende bordjes met afbeeldingen van hurkende honden, met een groot rood kruis erdoorheen. Maar het beste idee is van nog recenter datum: de zogenaamde poepzakjes met bijbehorende afvalemmers. Op Internet staat een uitgebreide handleiding voor de baasjes en bazinnetjes. Hoe ze de zakjes moeten hanteren, zodat ze zelf geen vervuiling kunnen oplopen.

Bij een overtreding gaat de hond vrijuit. Bij het niet opruimen van zo’n “eindproduct” wordt het baasje aangesproken, soms in platte tekst, soms in de portemonnee. Een boete voor het niet opruimen varieert per gemeente. Rotterdam vraagt bijvoorbeeld € 130 per gebeurtenis. Bonzo Adult Menubrokken heb je al in een 15 kg zak voor € 27,95. Maar inclusief boete kom je dan ruim boven de € 150 uit. Van dat geld kun je allerlei andere leuke dingen doen.

Heeft iemand er wel eens over nagedacht wat een hond er van vind dat zijn “product” meteen wordt opgeruimd? Een hond vindt het namelijk helemaal niet zo leuk dat zijn baasje zijn recente drukwerk in een naamloos plastic zakje propt en in een nog naamlozer afvalbak deponeert.
We citeren Midas Dekker uit zijn boek “De kleine verlossing of de lust van ontlasten”:
“Voor een hond is een drol geen vuil dat met de grootste spoed moet worden afgevoerd. Voor hem is het een kostbaar communicatiemiddel. De luchtjes ervan vormen woorden, zinnen, mededelingen. Eén drol is voor een hond een heuse boodschap. Twee drollen zijn een tweet, drie stuks een memorandum. Een straat vol drollen is een bibliotheek vol romantiek en wetenswaardigheden. Nooit trapt een hond in eigen of andermans drol, want dat vindt hij zonde. Een drol weggooien staat voor hem gelijk aan boekverbranding!”

Eén van de snelste maar alternatieve manieren om een hondendrol snel en effectief van het straattoneel te verwijderen is een rechtstreekse aanval met een schoen met een ribbelzool. Bij een voltreffer is de drol compleet opgenomen in de ribbels. Dat ruimt op. Over het onwelriekende vervolg bij thuiskomst gaan we het in deze aflevering niet hebben.

Even terug in de tijd. Toen mijn dochters nog klein waren, speelden ze regelmatig op een grasveldje in de buurt. Helaas kwamen de meisjes regelmatig besmeurd met hondenuitwerpselen thuis. Zoiets vraagt om actie. Tesamen met enkele buurtgenoten hebben wij toen bordjes op het grasveld geplaatst. Bordjes met pakkende teksten. Op rijm gesteld zelfs. De volgende teksten kan ik me nog levendig herinneren:
"Wat Fikkie hier laat vallen, doet ons de pret vergallen"
"Doe onze kindjes een plezier en lucht uw hondje niet hier"
" 't Stinkt en het is bruin en het hoort in uw eigen tuin"
In onze onschuld meenden we dat dit soort humor ook aan zou slaan bij de hondenbezitters. Maar helaas overheerste de agressie. Met veel machtsvertoon werden onze borden uit de grond gerukt.

Dit was het programma Andere Tijden. Terug naar de onze. Een buurman van ons is zuinig op de grasveldjes rondom zijn appartementengebouw. Helaas laat Fikkie daar ook wel eens wat vallen. Ook hij heeft een ludieke actie bedacht. In elke nieuwe drol plant hij een saté-prikker met daaraan een stuk papier met een stukje tekst. Een feestelijk gezicht. Ik heb hem de tip gegeven om een keer met vlaggetjes te werken. Elke drol merken met een stokje met daaraan een vlaggetje. Dit zou het resultaat kunnen zijn:

Van links naar rechts ziet u de eindproducten van respectievelijk een Duitse herder, een Deense dog en een Schotse collie. Bij het stappen in een hondendrol hoort een krachtterm van het slachtoffer. Vrij logisch dat bij het linkse exemplaar het woord Scheisse gebruikt gaat worden. Rechts is ook niet zo moeilijk: dat wordt Shit. Omdat mijn Deens niet perfect is, heb ik de middelste toch maar opgezocht in het woordenboek. Het wordt Skid.

Mogelijk heb ik bij sommige lezers wat wrevel opgeroepen omdat ik het gewaagd heb om kritiek uit te oefenen op onze (honds)trouwe viervoeters en hun baasjes.
Vooropgesteld, ik heb zelf niets tegen honden. De honden helaas wel tegen mij. In vorige columns heb ik deze confrontaties uitvoerig beschreven (o.a. columns 8 en 49). De verhalen zijn steeds dezelfde. Het begint met een vrolijk fietstochtje op een zonnige voorjaarsdag. En het eindigt bij de zuster op de spoedeisende hulp die mij, na de beet, voorziet van een tetanusprik. “Bent u er nu alweer????”
Wat hebben die beesten tegen mij? Misschien ben ik in een vorig leven hondenmepper geweest? Zoiets voelen die beesten feilloos aan…

 

 

2 reacties

Nou, ik ben echt een hondenliefhebber hoor, maar inderdaad, die drollen... vreselijk!

Mijn katjes verbergen ze tenminste nog met een flinke laag aarde...

Tuinfluiter

12 March 2015 om 19:32

Nog bedankt voor het aandragen van het onderwerp. Ik kreeg meteen inspiratie.

han44

12 March 2015 om 19:58

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.