Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

242. Een bosje bloemen voor Máxima

0 reacties

Er werd nogal lacherig over gedaan. Ik heb het over dat bosje bloemen van die enthousiaste Utrechtse fan. Duidelijk was aan de kortingssticker te zien dat het "boeket" bij Albert Hein was aangeschaft en dat er 35% korting op werd verleend. Bij het achteraf doorbladeren van de bonuskrant bleek dat voor die prijs (€ 1,94) ook nog een tweede soortgelijk boeket werd verstrekt. Onduidelijk is wie die andere helft van deze bonusaanbieding in ontvangst heeft mogen nemen...
Máxima deed er niet moeilijk over. Ze was, zoals altijd, heel erg blij met de bloemenhulde. Maar de vaderlandse pers sprong er bovenop en maakte uitgebreid melding van het afgeprijsde bosje tulpen. Zelfs het NOS-journaal maakte er een item van, vermoedelijk bij gebrek aan ander nieuws. Ook het wekelijkse programma Blauw Bloed maakte er een nieuwsfeit van, waarbij ook presentator Jeroen Snel de situatie in het belachelijke trok.

Maar de waarheid is echter heel anders. Het was absoluut géén vergissing van deze vrouwelijke fan. Deze kortingssticker is met opzet níet verwijderd van het boeketje tulpen. Deze fan heeft heel goed nagedacht. In de media is onlangs het bericht gekomen dat ook het Koninklijk huis niet ontkomt aan de bezuinigingen. Er gaat zelfs het gerucht dat Willem Alexander binnenkort terug moet naar de Balkenende-norm. En dat is slechts 7x modaal !!!
Daarom begrijp ik de dame van het boeket volkomen. Zij heeft Máxima er op een discrete manier op willen wijzen dat er zoiets bestaat als kortingen en bonusaanbiedingen. Alvast voor straks. Als het erop aankomt.
En dan komt er op termijn ook nog die dure verhuizing van Villa Eikenhorst naar Huis ten Bosch. Daar komt heel wat bij kijken. Ga er maar aan staan. In column-151 heb ik onder andere geadviseerd om deze verhuizing in eigen hand te nemen door alvast wat kleinere spulletjes per babboe van Wassenaar naar Den Haag te fietsen. Het is tenslotte slechts 4 kilometer en het kan heel wat eurootjes uitsparen.
Ja, het zijn dure tijden, ook voor de Koninklijke familie. Een gezinnetje met drie opgroeiende meiden. En ze willen alledrie een iPad en een spelcomputer. Hopelijk kunnen ze verantwoord omgaan met hun zakgeld. Gelukkig heeft staatssecretaris Dekker gezorgd voor een perfecte rekentoets. Dat kan de meisjes alleen maar helpen bij het budgetteren. Hun vader heeft nooit mogen profiteren van zo'n geweldige toets.

En dan hebben we het nog niet over die andere nadelen gehad: een koning grijpt naast een aantal voorzieningen. Géén eindejaarsuitkering, géén 13e maand, géén kerstpakket en het ergste van alles: een koning bouwt geen pensioen op!!! Er is namelijk geen pensioenfonds voor monarchen. Wat dat betreft is hij een soort ZZP-er die zelf maar moet zorgen voor z'n oude dag. Zoals het er nu naar uitziet moet Willem-Alexander door tot 67 en op partnertoeslag voor Máxima hoeft hij ook al niet te rekenen. Dat extraatje is inmiddels wegbezuinigd. Misschien een ideetje voor onze koningin om, in het kader van bezuiniging, alle kleding tenminste 2x te gebruiken. Met een jaar tussenruimte. Na een jaar is iedereen vergeten dat ze dat jurkje al eens eerder gedragen heeft. Niemand zal zo gek zijn om dit bij de afbeeldingen van Google te controleren. Wel zorgen dat ze in dat jaar niet al te veel aankomt, want het moet nog wel passen. Misschien brengen de boekjes van Sonja Bakker hierbij uitkomst.

Zo af en toe is er een financiële meevaller te noteren. Afgelopen winter wilde onze koning Wladimir Poetin trakteren op een biertje tijdens de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Maar Willem Alexander had zich vergist. Hij had verzuimd om vooraf bij de ABN-AMRO in Wassenaar een hoeveelheid Russisch geld te bestellen. Hij was in de veronderstelling dat Rusland tot de eurozone behoorde. Fout, fout, fout. ("Hij was een beetje dom...").

Maar die domheid kwam hem toch goed van pas. Toen de euro's van onze koning in Sotsji niet geaccepteerd werden bleek meneer Poetin gelukkig nog een paar roebels in z'n broekzak te hebben. Zo werd het plotseling een rondje van de Russische president. Een gulle vent (helaas niet tijdens de vredesbesprekingen van Oekraïne).
Ook de aankoop van een zomerhuisje in de Griekse Peloponnesos kan een financieel voordeeltje opleveren voor het Koninklijk paar. Hier is goed over nagedacht. Als Griekenland straks uit de euro stapt en opnieuw de drachmen invoert dan wordt het land spotgoedkoop voor Westerse toeristen. Deze financiële meevaller kan worden gevierd met een extra flesje ouzo op het terras in de ondergaande zon aan de boorden van de Egeïsche Zee. Dat wordt extra genieten van Griekse salade met fetah, giros en souvlaki.

We begonnen de column met de tulpen van die attente fan die bewust de kortingssticker liet zitten. Deze bedoelingen worden lang niet altijd door iedereen begrepen. Dat was in het verleden ook al zo. Neem nou dat voorval van de waxinelichthoudergooier (leuk woord voor Scrabble of Wordfeud).
In 2010, toen Beaxtrix nog koningin was, gooide iemand op Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de gouden koets. Iedereen sprak er schande van, de man werd opgepakt en veroordeeld. Maar ook hier zit vrijwel zeker een diepere gedachte achter. In een waxinelichthouder hoort een waxinelichtje, oftewel een kaarsje. En met een kaarsje kun je in donkere dagen zowel licht als warmte opwekken. Veel duurzamer dan het lichtknopje te gebruiken.
Uiteindelijk heeft Beatrix deze "hint" begrepen. Wie nu op een winterse zondagavond om een uur of negen langs Huize Drakesteyn in Lage Vuursche komt, ziet tussen de kale boomtakken het schijnsel van vele waxinelichtjes. Daar in die kamer op de eerste verdieping zit onze voormalige vorstin te genieten van Boer zoekt Vrouw, tezamen met 4,2 miljoen andere landgenoten.

Koningsgezinde lezers die geen Prinsjesdag overslaan, die elke zaterdagavond om 19.30 uur aan de buis gekluisterd zitten, die al decennia een jaarabonnement op het blad Vorsten hebben. Die mensen kunnen zich mogelijk gestoord hebben aan bovenstaande onzin.

Speciaal voor hen: het was inderdaad maar onzin...

 

 

 

 

 

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.