Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

240. Blue Monday

1 reactie

Tot en met het jaar 2017 staat de datum van "blue monday" reeds in de agenda's voorgeprogrammeerd. De derde maandag van het nieuwe jaar valt meestal rond de 20e januari. Dit jaar was de 19e januari aan de beurt. Even tussendoor, het woord "blue" in "blue monday" heeft niets met de kleur blauw te maken. Een blauwe maandag is heel wat anders. Het woord "blue" staat hier voor somber, neerslachtig, depressief. De term depri-maandag komt er nog het dichtste bij.
Blue monday is uitgevonden door een Britse psycholoog. Er heeft dus iemand gestudeerd op dit fenomeen!! Maar waarom zouden we zo vroeg in het jaar somber zijn? Is daar reden voor? Jazeker, volgens die Engelse corpsbal zijn er volop redenen om juist op díe dag gedeprimeerd te zijn.
- het weer is waarschijnlijk abominabel slecht (hoe weet die man dat, heeft hij soms ook meteorologie gestudeerd?)
- de rekeningen en blauwe enveloppen vallen op de mat, terwijl het maandelijkse salaris nog niet is overgemaakt (bij ons komt de post níet op maandag)
- het duurt nog heel lang alvorens het weer vakantie is
- de goede voornemens zijn mislukt, het roken en het ongezonde eten is inmiddels weer opgepakt en het abonnement van de sportschool is opgezegd
- en het is de eerste dag van een nieuwe werkweek (wat een kul-verhaal!!)

Deze Britse fantast heeft alle bovenstaande items zelfs verwerkt in een heuse formule. Je gelooft het niet. Als ex-wiskundedocent ben ik gek op formules, alleen deze is een gedrocht, er staan zelfs geen eenheden bij vermeld.

Even een stukje Engelse les tussendoor. Zoals al gezegd, het woord "blue" heeft twee betekenissen en dat is best verwarrend. Want welke moet je kiezen? Voor je het weet zit je er compleet naast. Blue movie, blue lagoon. Blauw of depri, zeg het maar. De Blue Diamonds zongen destijds in blauwe colbertjes en ze lachten altijd vrolijk. Maar zijn orkestleden tijdens de vertolking van Rhapsody in Blue dan ook gekleed in een blauwe outfit?
Wij hebben ooit, lang geleden, langs de blauwe Donau gefietst in een miezerige motregentje. Voor ons was de Blue Danube die dag zeker niet blauw.
Met het Nederlandse woord "blauw" kun je ook alle kanten op. Als een bestuurder bij een verkeerscontrole het portierraampje opendraait en het zinnetje uitspreekt "Ik ben blauw" dan zijn er verschillende mogelijkheden. Òf er zit een smurf achter het stuur, òf iemand heeft zich in het kader van de zwartepietendiscussie in een andere kleur geschminkt òf iemand is stomdronken. In het laatste geval heeft dat voor de bestuurder grote financiële gevolgen. Genoeg om een blue monday, tuesday, wednesday, thursday etc. te veroorzaken.
Nog zo'n verwarrend Engelstalig woord: "gay". Stel dat de volgende situatie zich voordoet aan de ontbijttafel van een gemiddeld Brits gezinnetje. Zoonlief heeft heerlijk geslapen, plezierig gedroomd (sweet dreams), is met z'n goede been uit bed gestapt en verkeert in een uitstekend humeur. Hij wil zijn familie op de hoogte stellen van zijn vrolijke gemoedstoestand en zegt met volle overtuiging: "I am gay". Dan valt er plotseling een ongemakkelijke stilte aan de ontbijttafel. Vreemd eigenlijk. Als iemand hier het zinnetje uitspreekt "Ik ben vrolijk" dan zegt dat totaal nog niets over zijn sexuele geaaardheid. Heel verwarrend, die Engelse taal.

Ik ben een beetje afgedwaald. Sorry. Terug naar de blue monday. Er is een internetsite met de naam "blue monday challenge" met nuttige tipjes hoe je je kunt wapenen tegen al die maandagse somberheid. Wat de adviezen zijn? Maak een stevige wandeling, kijk een humoristische DVD en kijk vooral die dag niet in de brievenbus.
Wij zijn zelf nog een stap verder gegaan. In de wetenschap dat die blue monday eraan zat te komen hebben we dit jaar bewust géén goede voornemens uitgesproken tijdens de jaarwisseling. Als je niks belooft kun je je beloftes ook niet breken.
Dus we zijn gewoon calorierijke tussendoortjes blijven eten. Elke dag een roombroodje en een saucijzenbroodje. Yoghurt met rechtsdraaiend melkzuur ipv de veel gezondere linksdraaiende variant. Elke avond pinda's en chips. Rookworsten van de HEMA, kingsize Bossche bollen, kortom alles wat Sonja Bakker en dokter Frank ons verboden hebben.
Op de bewuste maandag zelf hebben we inderdaad een stevige wandeling gemaakt, aanvankelijk in een aangenaam winterzonnetje, maar helaas werd die spoedig verdreven door een ijskoude mistdeken. Om te pesten waarschijnlijk. Ik verdenk die Engelse academicus ervan.
Thuisgekomen heb ik een splinternieuw moppenboek in het toilet gehangen met voornamelijk onderbroekenlol. De rest van de dag hebben wij voor de buis gehangen, eerst met een DVD van de verzamelde werken van Laurel en Hardy.
Tussendoor af en toe een alcoholische versnapering, zoiets verhoogt de feestvreugde. Het beroemde schilderij van Frans Hals heet niet voor niets "De vrolijke drinker" (the gay drinker).
's Avonds zijn we overgeschakeld op Charly Chaplin en tot slot nog een halfuurtje HumorTV.

En toen was het plotseling dinsdag 20 januari 00.03 uur. Blue monday was overwonnen!!
Toch nog even naar de brievenbus gelopen, nieuwsgierig geworden hoeveel rekeningen en blauwe enveloppen deze dag opgeleverd zou hebben. Het resultaat: géén rekeningen, géén blauwe enveloppen. Maar wel een schrijven uit Leeuwarden van het Centraal Justitieel Incasso Bureau, met dat prachtige logo voorop.
Wat bleek? Ik had weer eens 3 kilometer te hard gereden. Toch weer € 35 armer geworden op blue monday.
De volgende dag heb ik een keurige mail gestuurd naar het CJIB waarin ik mijn lidmaatschap heb opgezegd. Ik ben hierbij geïnspireerd door de bekende slogan uit het TV-programma "Een dubbeltje op z'n kant": SloopDeCrisis.nl
Hierin wordt onder andere geadviseerd om overbodig abonnementen te beëindigen. Zo gezegd, zo gedaan.

Zo, dat waren onze belevenissen op blue monday 2015. Ik ben benieuwd naar andermans verhalen.

1 reactie

Blue monday...? Is tie al voorbij dan? Niks van gemerkt!

Tuinfluiter

29 January 2015 om 19:52

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.