Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

239. Populaire babynamen in 2014

4 reacties

Salmonella, een populaire meisjesnaam uit de beginjaren '90. Het was dan ook een prachtige naam. Het is dat onze dochters in de jaren '70 zijn geboren, anders hadden we het nog niet geweten. Tot er één of andere medisch academicus het in z'n hoofd haalde om één van de engste bacteriën te voorzien van diezelfde naam. Hoe komt zo'n man erop? Die arme Salmonella-meisjes, inmiddels in hun twintiger jaren, zitten nu opgescheept met de naam van een bacterie. Wat een ramp. Zou daar juridisch niks aan te doen zijn? Als ze de koppen bij elkaar steken geef ik ze een goede kans. Even een goede advocaat zoeken. Er is er nog ééntje op de Amsterdamse grachtengordel, die heeft nog tijd over.

We hebben het over vóórnamen. De vóórnamen top-10 van 2014 is bekend. En de winnaar bij de jongens is geworden....... Daan. Er zijn precies 751 Danen bijgekomen. En bij de meisjes? Deze strijd is gewonnen door ....Sophie. Totaal 836 Sophies. Wat zou het leuk zijn dat er over een jaar of 18 spontaan een liefdeskoppeltje gevormd wordt: Daan en Sophie. De kans dat dit gebeurt? Hier kun je vast een wiskundige berekening op loslaten.

Nieuwsgierig geworden heb ik de namensite van de SVB doorgebladerd op zoek naar bijzondere voornamen. Dankzij de kinderbijslag kent de SVB de namen van alle jonggeborenen.
De langste meisjesnaam van 2014 is Oluwantunmise.
Bij de jongens is dat Ifesinachukwu. Ik zie het helemaal voor me. Over een jaar of vijf roept een vader zijn zoontje naar binnen: "Ifesinachukwu!! Binnenkomen, we gaan eten!!". Dit gaat niet werken. Halverwege het eerste woord is het ventje de hoek al om.
Liefhebbers van Lord of the Rings noemen hun zoontje Frodo, Bilbo of Gollem.
Nou is laatstgenoemde niet bepaald moeders mooiste, maar dat klopt voor sommige pasgeboren baby's ook. Hoewel van het kraambezoek altijd verwacht wordt dat zij het kaal en gerimpeld hoopje mens op een tactvolle manier bestempelen als "een wolk van een baby". Welk soort wolk, dat wordt in het midden gelaten. Dit kan variëren van een schapenwolkje tot een onweerswolk.
Opvallend is ook dat de oudste zoon van Noach heel populair is. Met 693 staat Sem op de vijfde plaats in de toptien. De andere twee zonen van Noach, te weten Cham en Jafet, werden in het geheel niet gekozen. Hoe gaan trouwens op termijn de schoolvriendjes van Sem genoemd worden? Zijn dat de Semieten? Nee, ik stop, dit gaat géén leuk grapje worden. Zeker als we het daarna ook nog gaan hebben over de leerlingen die Sem NIET leuk vinden...

Bij mijn zoektocht kwam ik nog meer verrassende namen tegen.
- Automerken: Bentley en Kia (beide jongens), Porsche en Mercedes (meisjes).
- Stripfiguren: Zorro en Guust (jongens).
- Geïnspireerd op het koningshuis: Máxima, Sissie en Queen (meisjes).
- Aardrijkskundige namen: Berlin, Bern en Dinant (jongens), Paris en Paris-London (meisjes).
- Historische figuren: Bismarck en Brutus. Ik zie het al gebeuren. Een jaar of 10 later. Tijdens de gymnastiekles van de klas van Brutus is er in het gymlokaal een ruit gesneuveld. De groepskracht houdt in de klas een kruisverhoor om erachter te komen wie er bij betrokken waren. Zonder het zelf te beseffen spreekt hij dan (in de voetsporen van Julius Caesar) de historische woorden: "Ook gij Brutus?".
- Regeringsleiders: Berlusconi en Chavez. Let wel, dit zijn de vóórnamen van de jongens. Dus níet Silvio of Hugo, wat meer voor de hand zou liggen.

Eén meisje, geboren in 2014, luistert naar de naam Tsz. U leest het goed: Tsz. Zonder klinkers. Geen idee hoe je het uitspreekt. Stel dat Tsz opgroeit tot een levendig kind, dat nog wel eens een vermaning nodig heeft. De moeder van Tsz wil haar dochter het zwijgen opleggen. Dan zijn er twee mogelijkheden, die ongeveer gelijkwaardig zijn: "Sssst, Tsz" of "Tsz, sssst". Klinkt praktisch hetzelfde.

We gaan even terug in de tijd. Naar de jaren '70. Ik kan het toch niet laten. Ook toen was het de gewoonte dat de jonge, trotse vader de aangifte verzorgde ten stadhuize. "En hoe gaat de baby heten?" was één van de standaardvragen van de ambtenaar. Deze naam werd dan met behulp van een kroontjespen aan een belangrijk stuk papier toevertrouwd. Bij twijfel bladerde de ambtenaar in een heel dik boek. Hierin stonden alle namen die gangbaar waren in de Nederlandse samenleving. Ter illustratie: de namen Tsz, Kia, Zorro, Gollem, Ifesinachukwu en Oluwantunmise kwamen hier dus niét in voor.
Als de voorgestelde naam niet in het grote boek voorkwam dan was dat einde verhaal. Discussie was niet mogelijk. De alternatieven waren:
- of de jonge vader ging naar huis om samen met de jonge moeder aan de rand van het kraambed een nieuwe naam te verzinnen
- of de jonge vader gooide het op een akkoordje met de ambtenaar en er rolde een compleet nieuwe naam uit; de jonge moeder, bijkomend in het kraambed, stond dan een verrassing te wachten.
Waar dat dikke boek inmiddels gebleven is? Nou gewoon, in het geboorteaangiftemuseum in Den Haag, tesamen met een opgezette ooievaar en een kratje vol met rooie kool.

Bladerend door de lijsten van de SVB kwam ik op het idee om te onderzoeken of het met de in 2014 geboren kindertjes mogelijk zou zijn om opnieuw beroemde koppels te kunnen vormen. De getallen tussen haakjes achter de namen geven het geboortegetal weer in 2014.

Sam (490) en Moos (77); voldoende mogelijkheden voor een aantal Joodse grappen met Amsterdams accent
Tristan (66) en Isolde (24)Ot (9) en Sien (28) ; nostalgie van de lagere school, m'n eerste leeslesjes...
Saskia (10) en Jeroen (27)
Jozef (7) en Maria (239); op de Jozeffen moeten we zuinig zijn
Romeo (13) en Julia (676)
Bonnie (2) en Clyde (6); Brinks geldtransport is gewaarschuwd.
Heidi (4) en Peter (44); jodelahiti
Geert (25) en Fleur (503); ook de toekomst van de PVV lijkt verzekerd.
Samson (1) en Gert (8)
George (34) en Mildred (1); slechts één Mildred, maar wel keus uit 34 bij voorkeur sullige partners
Nick (177) en Simon (178); hun opvolging is verzekerd
Jan (370) en Kjeld (24); op Youtube zijn er nog filmpjes van het Deense duo uit 1960
Tom (258) en Jerry (7)
Ernst (5), Bobbie (11) en de rest (zeer veel)
Adam (390) en Eva (570)
Amalia (25), Alexia (15) en Ariane (11); het koningshuis is populairder dan ooit
Sjors (39) en Sjimmie (0) ; da's nou jammer, geen Sjimmie; misschien in 2015

Uit die hele wirwar van jongens- en meisjesnamen valt het niet mee om er ééntje uit te kiezen die voor beide echtelieden acceptabel is. Gelukkig worden ze geholpen door de talloze namensites op Internet. Of, iets ouderwetser, door het namenboekje "Hoe noem ik mijn kind" of met soortgelijke titel. Over een klein jaartje publiceert de SVB de babynamen-database van 2015. Ik ben benieuwd. Misschien zit er dan wèl een Sjimmie bij.

 

 

 

 

 

4 reacties

Nou, vroeger was het toch gemakkelijker, hoor. De kinderen werden gewoon naar opa of oma vernoemd.

Tuinfluiter

22 January 2015 om 19:25

Ja, da's waar ook. Had ik ook nog kunnen noemen.

han44

22 January 2015 om 19:47

Hoe, dat dacht ik dan bij mezelf, gaat zo'n jongedam met nu nog een leuke naam er later uit zien ? Ik herinner me nl. een oude kribbige mevrouw die Lieselotje heette. Nee, het stond haar echt voor geen meter.
Er was vroeger een mopje van een vader die bij de burgerlijke stand kwam, niks via de compuer, die zijn zoon kwartje wilde noemen:

Dat mocht niet. Ik snap het niet was zijn reactie: Cent, Frank, Mark, mag wel.. Nee nu zou er geen bezwaar meer tegen zijn, de wereld is immers gek.

Jopie Meerman

22 January 2015 om 19:50

De zoon van Wim Kok heet ook Kwartje: Het Kwartje van Kok !!!

han44

22 January 2015 om 20:22

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.