Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

236. Slabberjan

2 reacties

Het gaat vandaag alweer over vroeger. Het zal met mijn leeftijd te maken te hebben. Oudere mensen gaan steeds vaker over vroeger vertellen. Maar...... er is hoop. Er schijnt een pilletje voor te zijn. Bij mijn volgende bezoekje aan de huisarts zal ik het probleem eens aankaarten.
Het gaat vandaag over de oudejaarsavonden in de beginjaren '60 van de vorige eeuw. Bij gebrek aan radio, TV, computer, smartphone werden deze lange avonden op een andere manier doorgebracht. Wat waren de mogelijkheden? Een goed gesprek, stommetje spelen, of.... een spelletje doen. Het was precies 2 dagen na mijn ijzige tocht uit de vorige column. We waren met een flinke groep mensen, hoe meer hoe liever, en we speelden SLABBERJAN. Dit oud-Walcherse spel, dat uitsluitend op Oudjaar gespeeld wordt is nog steeds te koop. De spelregels staan nu nog steeds uitgebreid op Internet vermeld.

In het kort uitgelegd. Iedereen krijgt een spelstuk met daarop òf een cijfer òf een plaatje. Het slachtoffer dat uiteindelijk met het laagste spelstuk overblijft moet één van zijn drie guldencenten afstaan. Om van zo'n laag stuk af te komen is het mogelijk om met de linkerbuurman te ruilen. Helaas kan dit niet onder alle omstandigheden. De volgende uitroepen wisselen elkaar af:
"Sta voor de vogel"
"Kap af" (heel pijnlijk; hierbij moet metéén al een cent gedoneerd worden)
"Drink een glaasje en ga voorbij"
"Wie gaat er met de zot mee?"
"Poesje krabt alles terug" (heel leuk; alle voorgaande ruilacties worden dan ongedaan gemaakt)

De eerste speler die alle drie z'n centen kwijt is mag toch nog blijven meespelen, Een soort "spek en bonen". Maar hij kan zelfs nog winnen. In Slabberjan heet dat: "Hij zit op de koe".

Ik weet niet of u wel eens op een koe gezeten heeft, maar het vinden van enige houvast is een stuk moeilijker dan op een paard. Ongelooflijk welke dieren allemaal als rijdier gebruikt worden. Naast de ezel van Dik Trom, hebben we de olifant, de kameel, de dromedaris (oppassen, deze heeft slechts één bult) of de struisvogel. Persoonlijk heb ik slechts één keer in mijn leven op de rug van een dier plaatsgenomen. En dat is me slecht bevallen.
Op driejarige leeftijd zette ik mij neer op de rug van Teddy, het keeshondje van de buurvrouw. Teddy was "not amused" en beet venijnig in mijn rechter voorvoet. Nu, 67 jaar later, is het litteken nog steeds zichtbaar. Daarna heb ik nooit meer op enig rijdier plaatsgenomen.
Figuurlijk wel. Op de koe bij Slabberjan. Want daar hadden we het over. De tweede speler die zonder centen kwam te zitten mocht NIET op de koe plaatsnemen, aangezien deze al "bezet" was. Het spelletje was voor deze stumper voorbij. Hij/zij werd naar de keuken gedirigeerd, alwaar de voorlopige afwas van die avond te wachten stond. In die tijd waren er geen vaatwassers.
Hoe dat ging? Nou, gewoon, een beetje heet water in een teiltje, een scheutje afwasmiddel erbij en met een speciaal afwaskwastje een poging doen om de zaak schoon te krijgen. De rest slabberjande gewoon verder tot er uiteindelijk een winnaar uitkwam. Spelletje klaar? Volgende spelletje. Verslavend!! Om 23.30 uur werd dan besloten dat er nog nèt een laatste spelletje in het oude jaar paste en om 00.15 volgde het eerste spelletje van het nieuwe jaar.

Ik vraag me ernstig af of er tijdens de recente jaarwisseling ergens in Zeeland Slabberjan is gespeeld. Neem alleen al de moordende concurrentie van de gezamenlijke TV-netten. Ik heb de moeite genomen om de TV-programma's tussen 19.00 en 01.00 te bestuderen. In hoeverre zijn ze concurrerend met dat Walcherse gezelschapsspelletje?
50 jaar André van Duin wil je natuurlijk niet missen. De oudejaarsconference van Joep van 't Hek evenmin. De slimste mens kun je die avond overslaan, bij slabberjan moet je namelijk ook heel goed nadenken. Programma's als de Cupcakecup en Wie is de chef moeten ze eigenlijk niet uitzenden als iedereen vol met oliebollen en appelflappen zit.
Ivo Niehe kijkt terug op 2014. Daarmee is hij de zoveelste. Misschien een leuk programma, maar iemand anders zou het moeten presenteren. Meneer Niehe is de meest zelfingenomen figuur van de vaderlandse televisie. Bij de verkiezing van de top 25 meest zelfingenomen figuren is het alleen spannend wie er op de plaatsen 2 t/m 25 komen... Over lijstjes gesproken. In de top500 van Classic FM kwamen dit jaar "dubbelingen" voor. Een bekend pianostuk van Mozart kwam zelfs 3x (!!) voor. Mijn vertrouwen in dit soort onzinnige lijstjes was al laag, maar is nu tot het absolute nulpunt gezakt.
De Max Oudejaarsshow is er om onze senioren wakker te houden. Ondanks het voorbereidende middagdutje dreigt deze bevolkingsgroep elk jaar het middernachtelijk uur te moeten missen. Aan omroep Max is de opdracht gegeven om hier iets aan te doen.
Opvallend was ook dat verschillende programma's zich bezighouden met de top25 grappigste momenten uit 2014.
Gerard Joling is tegelijkertijd op twee TV-netten te bewonderen. Beide programma's beweerden een live registratie te zijn. Werken ze daar met dubbelgangers?
Ook Nick en Simon waren dubbel geboekt. Dezelfde tijd, verschillende zenders, beide live. Ik heb die avond zitten zappen maar ze hadden in beide programma's een andere outfit. Hoe doen ze dat?

Veronica maakt het helemaal bont. Op oudejaarsavond achtereenvolgens de films Police Acadamy 5, 6 en 7. Dit is een verkeerd signaal van deze omroep. In plaats van flauwe grappen te maken op de Politieschool hadden ze ingezet kunnen worden bij het opsporen van illegaal vuurwerk en het bestrijden van oudejaarsrellen. Wie weet had de brand in de binnenstad van Alkmaar voorkomen kunnen worden...
In de week vóór de jaarwisseling viel Veronica ook al op met de vertoning van de films Home Alone 1 t/m 6. Hoe is het mogelijk dat je een knulletje tot 6x (!!) toe alleen thuislaat in een stad die geteisterd wordt door een inbraakgolf. Tot zes keer toe. Nou vraag ik je. Zoiets kan alleen in de States. In Nederland had Bureau Jeugdzorg al lang ingegrepen.

Aan het bovenstaande TV-aanbod op de oudejaarsavond kunnen we gevoeglijk concluderen dat er op die avond géén tijd was voor ook maar één spelletje Slabberjan. De concurrentie was te groot. Toch is mijn wens om bij een volgende jaarwisseling met een flinke groep mensen de TV op zwart te zetten. Niet stiekem in de TV-gids bladeren, maar een hele avond gezellig slabberjannen, tot in de vroege uurtjes.

Heb ik u al een voorspoedig 2015 gewenst? Nee? Bij deze dan !!
En nog een andere belofte: de volgende column zal weer over een actueel onderwerp gaan. Ik ga proberen om dit keer NIET in het verleden te graven. En dat zonder pilletje...

 

 

2 reacties

Ach ja, oude mensen.. het zijn dingen die voorbijgaan. Helaas jongeren soms ook.

Dat wij dus maar in een goede gezondheid, op alle fronten, het nieuwe jaar 2015 mogen gaan invullen. Met tekst en beeld (daar ben jij goed in.) Ik blijf je graag lezen.

Jopie Meerman

03 January 2015 om 14:18

Ja... ik heb het ook steeds vaker over vroeger... Inderdaad: de leeftijd Han!

Maar Slabberjan heb ik toch nooit gespeeld. Ik kende het absoluut niet, maar ja, ik kom dan ook uit Zeeuws Vlaanderen.

Ook voor jullie een heel voorspoedig en bovenal gezond 2015 gewenst!

Tuinfluiter

03 January 2015 om 19:14

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.