Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

232. De slimme fiets

2 reacties

Het is nog slechts een kwestie van tijd. De slimme fiets komt er aan. Voorzien van allerlei technische snufjes om het fietsen ultra-veilig te maken.

Radar ter hoogte van de koplamp geeft aan dat er gevaar dreigt. Een paaltje op het fietspad, verkeer van rechts, een steen op de weg, een gat in het wegdek. Alles wordt gesignaleerd en doorgegeven aan de handvatten aan het stuur, die bij naderend gevaar gaan trillen. Als alleen het rechter handvat trilt, dreigt er gevaar van rechts en andersom. Als beide handvatten trillen is er recht vooruit iets aan de hand. Als een ander voertuig je wilt passeren gaat het linkerdeel van het zadel trillen. Als het een vrachtwagen betreft dan is de trilling heftiger. Een soort bilmassage dus. Dreigt er gevaar van rechtsachter dan wordt je rechterbil in trilling gebracht. Als beide billen trillen dan zit er blijkbaar iemand op je achterlichtje, of misschien wel op je bagagedrager.
De berijder zit dus als een soort moderne Dokter Bibber op de fiets. Om het plaatje compleet te maken zit er een beeldschermpje op je stuur, dan kun je alles nog eens nalezen. En als de berijder de trilsignalen negeert dan grijpt de fiets zèlf in door de trappers te blokkeren. O ja,  er is wel gewoon een fietsbel op het stuur. Dat is om al die arme stumpers te waarschuwen die nog geen slimme fiets aangeschaft hebben.

Goed nieuws voor zo'n twitterend meisje!! Tot nu toe trilde alleen haar smartphone. Rijdend op de slimme fiets kan ze rustig op haar schermpje blijven kijken. Totdat beide handvatten hevig beginnen te trillen. Dan is het zaak om even op te kijken, omdat ze mogelijk op het punt staat om een oud vrouwtje met twee zware boodschappentassen te rammen.

Slecht nieuws voor sportscholen, finesscentra en wellness-boerderijen. Als de slimme fiets aan populariteit wint is dit het einde van de billentrillers (zie plaatje). Waarom zou je nog geld betalen voor die apparaten als je dagelijks op je fiets van biltrillingen wordt voorzien?
En dan hebben we het nog niet over de gevaren van die billentrillers in de fitnesscentra. Bij het zien van het plaatje van die trilband, waarbij de dame achterover leunt, krijg ik nare visioenen. Denk eens aan de krachten die op zo'n band worden uitgeoefend. Als de band breekt stopt het trilproces onmiddellijk en wordt slechts gevolgd door een harde bons en een ijselijke kreet. Een heel eng idee.

De wellness-industrie maakte toch al zware tijden door, toen veel dames doorkregen dat het fietsen over buitendijkse doorgroeistenen (betonplaten met gaten erin) hetzelfde masserende effect had op het zitvlak dan een uurtje sportschool. Jammer voor de natuurfreaks die meenden dat foeragerende vogeltjes gestoord werden door een paar langspeddelende fietsers en die in het aanleggen van de doorgroeistenen de oplossing zagen om fietsers te weren. Helaas voor hen, het tegendeel was het geval.

Even een zijsprongetje. Het zojuist geïntroduceerde woord "billentriller" zal heel populair worden bij neerlandici. Het betreft hier een unieke vorm van "binnenrijm", te vergelijken met uienkruier, tureluurs, tierelier, kierewiet en hoezepoes.
U weet niet wat een hoezepoes is? Dat is een schaars geklede dame die vroeger de langspeelplaten in de categorie "alle 13 goed" sierde met haar verleidelijke blik en die ervoor zorgde dat alle nummers op de LP, alleen door haar aanwezigheid, ietsjepietsje beter klonken. Ook toevallig, ietsjepietsje valt ook in de categorie binnenrijm...

We zijn afgedwaald. Terug naar de slimme fiets, want daar ging het over.
Ik heb toch een probleem ontdekt!! Over het trillen van het zadel. In Nederland is het de gewoonte dat een fietser ingehaald wordt aan de linkerzijde. Dat houdt in dat het zadel meestal aan de linkse kant zal gaan trillen. Het zal slechts sporadisch voorkomen dat de rechterkant gaat trillen. Dit is dramatisch voor het trilproces van de gehele bilpartij. De rechterbil blijft dan onderontwikkeld. Dit kan zelfs leiden tot misvormingen. Op den duur ga je dit zien, dat kan niet anders. Links strak en slank, rechts uitgelubberd. Hoe lossen we dit probleem op?
Je zou natuurlijk, speciaal voor de rechterbil, naar de fitness-zaal kunnen gaan om deze onderontwikkelde kant extra bij te trainen. Als je slim bent probeer je korting op de prijs te bedingen, door te zeggen dat je slechts eenzijdig getrild wil worden.
Een andere optie is om op regelmatige basis op fietsvakantie naar Engeland te gaan, waar het omgekeerde proces plaatsvindt. Hier zal het rechter deel van het zitvlak meer aandacht krijgen.

Speciaal voor al diegenen die (voorlopig) nog niet in het bezit zijn van zo'n slimme fiets heb ik een aanbeveling voor Veilig Verkeer Nederland. Het gaat over elektrische auto's. Heel fijn dat die dingen zo geruisloos zijn, maar dat brengt tevens een gevaar met zich mee. Het gevaar dat de fietser denkt dat hij alleen op de weg is. Logische gedachte, want hij hoort niets.
Het advies: voorzie alle elektrische auto's van een geluidsbandje met motorgeronk. Veel veiliger. Dan hoor je ze tenminste aankomen...

Prijsvraag:
Onder de goede inzenders, die precies geteld hebben hoe vaak het woord of woordgedeelte "bil" voorkomt in deze column, wordt een iPad verloot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 reacties

Nou, ik heb  tien billen geteld, Han! En ja, ik ben ook bekend met het woord hoezepoes. Van een oude generatie dus...

Tuinfluiter

29 November 2014 om 19:11

Zit er een trilfunctie op die iPad?

 

Huismus

02 December 2014 om 09:54

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.