Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

227. Bewegingsprofeet

2 reacties

Alweer een nieuw woord? Het lijkt er veel op. Het gaat deze keer over de ideeën van neuropsycholoog Erik Scherder. Deze man kreeg landelijke bekendheid door op de tafel te klimmen bij De Wereld Draait Door. Hij wilde ons iets uitleggen en daarvoor was het nodig om boven op een tafel te klimmen. Ik ben even vergeten waarom precies.

Wat wil Erik ons nu weer wijsmaken? Nou, dat is eigenlijk vrij simpel. We bewegen met z'n allen te weinig. We lijden aan een "chronische lichamelijke inactiviteit". We moeten mínder zitten en méér dingen staande of lopende uitvoeren. Zijn revolutionaire uitspraak is de volgende: ZITTEN IS HET NIEUWE ROKEN. Om aan te geven hoe slecht dat is.
Bij de volgende uitspraak van Erik werd ik even op het verkeerde been gezet. "Door te bewegen stimuleer je de hippocampus".

Mijn gedachten gingen onmiddellijk naar Midden-Afrika. Het stimuleren van een hippocampus staat bij mij synoniem voor het kietelen van een groepje hoogbegaafde nijlpaarden. Een logische gedachte toch?
Hippo = nijlpaard
Campus = plaats waar studenten samenkomen
Toch bleek ik er compleet naast te zitten. Het ging helemaal niet over The University of Africa.

De hippocampus is namelijk ook een klein deeltje van de menselijke hersenen. Bij iemand die regelmatig beweegt wordt dit gedeelte gestimuleerd met als gevolg dat de kansen op het krijgen vasculaire dementie afnemen.

Hoe kunnen we ons leven beteren? Dat werd duidelijk toen Erik Scherders werd geïnterviewd door Sven Kockelmann tijdens Brandpunt. Het interview vond plaats onder bizarre omstandigheden. Onder de tafel stonden twee hometrainers zodat het tweegesprek al fietsend gevoerd werd. Om met Kockelmann te spreken: "Dit is voor mij het merkwaardigste interview ooit". Maar de conclusie van Erik is overduidelijk. Onze lichamelijke inactiviteit moet "op de schop". Eén van z'n voorstellen: lopend of fietsend vergaderen. Waarom niet? Waarom zou dat niet kunnen?
Ik zie het voor me. Een vergadering van de Tweede Kamer wordt verplaatst naar een brede laan in het Scheveningse Bos. Het lijkt me een hele kluif voor Anouchka van Miltenburg om de orde te bewaren als je met 150 man, al lopende, de landsproblemen wil doornemen.
Doen alle microfoontjes het wel?
Kan iedereen al z'n papieren wel vasthouden?
Hoe zit het met de catering? Zijn er voldoende thermoskannen aanwezig?
Wie draagt de interruptiemicrofoon?
Blijven de mensen van de publieke tribune keurig achter de dranghekken?

En het is een utopie om te denken dat de hele club keurig bij elkaar gaat blijven.
Marianne Thieme raakt achterop: ze heeft een verdrietig eekhoorntje ontdekt, dat de eekhoorntjesbrug uit column-191 maar niet kan vinden.
Geert Wilders en Fleur Agema zijn ook afgeleid. Ze zijn druk bezig om allochtonen te tellen onder de toeschouwers en het overige wandelende publiek, iets wat in de Hofstad onbegonnen werk is.

Nee, deze manier van vergaderen is niet effectief. Dat moet anders. Minder hectisch en minder weersgevoelig. Mijn advies: bouw de zaal van de Tweede Kamer om tot een soort spinningruimte. Iedere spreker kan zo zijn argumenten voldoende kracht bijzetten. Als alle 150 kamerleden fanatiek door blijven trappen en als we de energie opvangen in de vorm van groene stroom dan kunnen we een flinke wijk van Den Haag van elektriciteit voorzien.

ZITTEN IS HET NIEUWE ROKEN. Dat was 'm, de nieuwe lijfspreuk.
Dus iemand die zittend rookt is extra ongezond bezig? Die conclusie lijkt me duidelijk.

Wat zegt de Dikke van Dale over het woord "zitten":
"Zich bevinden in die houding waarbij het lichaam rust op het ondereind van de rug (het zogenaamde zitvlak)"

We gaan proberen om het woord "zitten" zoveel mogelijk uit te bannen.

- "Ik zit met de gebakken peren" is eigenlijk overbodig; je kunt dit verrukkelijke fruitgerecht ook best lopende of staande nuttigen.
- "Komt u zitten" als eerste zin van een sollicitatiegesprek klinkt als een belediging; zo'n eerste gesprek kan best staande gevoerd worden, tenslotte wordt iemand, bij gebleken ongeschiktheid, ook op "staande" voet ontslagen.
- "Het doelpunt zit" wordt gewijzigd in "Volgens de doellijntechnologie is de bal de lijn gepasseerd".
- "Op hete kolen zitten" is extra riskant met het oog op eventuele brandwonden; een redelijk alternatief is "U zit er warmpjes bij".
- "Op de troon zitten"; mijn voorstel is om Willem Alexander de troonrede voortaan staande te laten uitspreken, gevolgd door de gebruikelijke staande ovatie.

- Aangezien ook honden een hippocampus bezitten wordt het commando "Zit!!" vervangen door "Sta!!"
- Een predikant staat in Nijkerk, een militair ligt in Harderwijk, een rechter houdt zitting in Breda; conclusie: de dominee heeft van deze drie het gezondste beroep...
- "Waar heb je de hele tijd gezeten?" kan zonder problemen vervangen worden door "Waar heb je uitgehangen?".
- Heel verstandig dat Epke Zonderland bij de afsprong van zijn rekstokoefening NIET is gaan zitten, dat had 'm heel wat punten aftrek opgeleverd; gelukkig kon Hans van Zetten luidkeels roepen: "Hij staat!! Hij staat!!"
- De uitspraak van de rechter "U moet 5 jaar zitten" is uit den boze; het alternatief is "U mag zich 5 jaar bewegen binnen de door ons gestelde grenzen".
- De uitspraak van de rector tegen de leerling "Je bent blijven zitten" verandert lichtelijk: "Je mag de interessante leerstof van klas 4 nogmaals tot je nemen".

Eigenlijk zijn we best al ver. We hebben namelijk al het "lopend" buffet en de "staande" receptie. En ook het televisieprogramma "De Wandeling" barst van de lichaamsbeweging. En wat dacht u van al die meisjes die het twitteren en whatsappen combineren met een fietstochtje? Heel verstandig. Zoiets moet je niet vanuit een luie stoel doen.

Vandaag heb ik een poging gewaagd om deze column te schrijven in staande positie. Het is niet helemaal gelukt, maar....het begin is er.

 

 

2 reacties

Nee, al staande schrijven...ik kan het ook niet hoor.

Maar na het lezen van dit artikel ga ik het nu zo doen: een regeltje schrijven, even naar de keuken rennen om de katten te voeren, een regeltje schrijven, de planten water geven, een regeltje schrijven, met de stofdoek door de kamer. Zo duurt het schrijven helaas langer, maar 't is wél veel gezonder!

@ Ik deed over dit schrijfstukje dus ruim een half uur!

Tuinfluiter

26 October 2014 om 09:24

Goed idee !! Ik ga jouw methode ook eens proberen.

han44

26 October 2014 om 11:25

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.