Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

226. Bladblazerterreur

1 reactie

Alweer een nieuw woord erbij. 't Kan niet op. Na de "participatiesamenleving" en na het "keukentafelgesprek" is er nu de "bladblazerterreur".
Even een korte verklaring. Waar vroeger de herfstbladeren met bezem en hark werden verzameld en opgeruimd is er nu een lawaaierig alternatief in de vorm van een elektrisch aangedreven bladblazer. De werknemers van de gemeentewerken Goes zijn door het dolle heen. Wat een feest is dat. In overleg met hun baas hebben ze het voor elkaar gekregen om niet één keer, maar tenminste drie keer per herfst de Goese straten van bladeren te ontdoen.
Lekker broemen met de bladblazer. Dit soort mensen heb ik ooit, in een grijs verleden, beschreven in column-4. Het zijn diezelfde "broemfiguren" die op de Goese markt hun auto's met dubbele uitlaten nog even een aantal keren luidruchtig ná laten broemen alvorens de motor uit te zetten.

Terug naar dat nieuwe woord: de bladblazerterreur. Het probleem met die dingen is de enorme herrie. Nee, de bedieners zelf hebben er weinig last van, zij dragen gehoorbescherming. Maar de voorbijgangers en de omwonenden zijn ònbeschermd. Zij mogen "genieten" van de vele decibellen. Tot overmaat van ramp wordt de bladblazer ook steeds populairder onder het gewone volk. Wil je er een beetje bijhoren, dan schaf je jezelf zo'n lawaaimachine aan en bij het zien van minimaal 5 blaadjes op je kortgeknipte gazonnetje dan haal je dat ding van stal. Of de buren dat nou leuk vinden of niet. Dat is van ondergeschikt belang.

Dit doet me denken aan een mooi warme zondagmiddag in de jaren '70. Tevreden zat ons gezinnetje achter in de tuin te genieten van het vrije weekend. Plotseling werd de stilte verbroken door de elektrische heggenschaar van onze buurman. Ook zo'n lawaaimachien. Hoe haalt iemand het in z'n hoofd om juist op dat moment de stilte te verstoren? Gelukkig stopte plotseling de herrie, onmiddellijk gevolgd door een knetterende vloek. Ja, een knetterende vloek op de zondagmiddag!! Wat was er gebeurd? De bewuste buurman had in z'n ijver z'n eigen snoer doorgesneden. En dat hielp meteen. De verbinding was verbroken. Sommige problemen lossen zichzelf op. En wij genoten die middag nog lang en gelukkig.

We gaan het hebben over een ander lawaaimachien: het anti-hagelkanon. Veel fruittelers zijn heilig overtuigd van de werking ervan. En daar is iets voor te zeggen, want de gebruikers ervan hebben sindsdien weinig of geen hagelschade ervaren. Moeilijk om zoiets wetenschappelijk vast te stellen, maar als de praktijk het uitwijst, dan ga je erin geloven.
Niet iedereen is blij met de luide knallen van dit apparaat. Wat is het probleem eigenlijk? Tussen de donderslagen door hoor je nauwelijks het verschil. En nog een voordeel: als je het hagelkanon hoort dan hoef je niet meteen naar je laptop te hollen om te zien of er een bui aankomt.
De stichting die zich bezighoudt met het behoud van de zak van Zuid-Beveland heeft de rechter ingeschakeld. En die kwam tot het oordeel: de hagelkanonnen moeten weg. De leefbaarheid op het platteland lijdt eronder. Zelfs de dierenwereld zou er last van hebben. Iemand van de stichting heeft namelijk tijdens een nachtelijke onweersbui een steenuil verschrikt op zien vliegen. Nou vraag ik je!! Een steenuil is een NACHTroofvogel!! Die dieren behóren 's nachts op te vliegen. Iedere nacht weer. Anders gaan ze dood.
Helaas nam de rechter niet de moeite om dat feit even te googelen. Hij stelde de stichting in het gelijk. De hagelkanonnen werden met onmiddellijke ingang verboden. Een opmerkelijke slotuitspraak van deze jurist: "Met een hagelkanon op een wolk schieten heeft hetzelfde effect als het schieten op een olifant met een klapperpistooltje". Een krasse uitspraak die niet wetenschappelijk onderbouwd is. Of zou de hedendaagse rechtenstudie een biologie-module bevatten? Waarin precies uitgelegd wordt hoe een olifant reageert op een klein vuurwapen? Op zo'n manier wordt de studie tot Meester in de Rechten wel héél erg zwaar...

Deze verregaande bezorgdheid over die zogenaamde schrikachtigheid van de ons omringende fauna doet mij ook weer denken aan het verbod om op bepaalde plaatsen buitendijks te fietsen. Waarom mogen wij daar niet fietsen? Het verhaal zit zo. Bij laag water foerageren er talrijke steltlopertjes die wurmpjes uit de modder proberen te trekken. En een koppeltje fietsers zou deze futen, kluten, tureluurs en lepelaars vreselijk laten schrikken. De waarheid is, zoals altijd, heel anders. Deze vogeltjes hebben totaal geen oog voor een paar voorbijpeddelende fietsers. Ze hebben het veel te druk met consumptieve zaken. Gewoon vrijgeven, deze fietspaden.

Terug naar geluid en geluidsnormen. Naar de disco en de houseparty. Naar de pijngrens van 120 decibel die gemakkelijk behaald wordt als je in de buurt van de geluidsboxen gaat staan. In de nadagen van mijn onderwijsperiode mocht ik, als oudere docent, bij de jaarlijks schooldisco een bevoorrechte geluidsarme functie innemen. In het vóórportaaltje van de kantine mocht ik kaartjes verkopen, vèr weg van die vreselijke herrie. De geluiden die daar alsnog tot mij doordrongen bedroegen hooguit nog 117 decibel, zodat mijn schriftelijke cursus liplezen toch nog van pas kwam.

Tot slot wil ik u wijzen op een uiterst grappig filmpje uit Man bijt hond, waarin twee Belgische jongeren een bladblazer gebruiken om binnenshuis een aantal zaken te regelen. Dit varieert van het bij elkaar blazen van de vuile was tot het in een hoek blazen van duizenden legoblokjes. Dit is het filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=IWrx3SSEzD4&feature=youtu.be
Zou het werken, de bladblazer in plaats van de stofzuiger? De buitendeur openzetten en alle stof systematisch naar buiten blazen? Extra voordeel: je hebt geen stofzak meer nodig!!

 

 

1 reactie

O, ik erger me ook zo aan die bladblazers... Maar ja, het schijnt mode te wezen om blaren van de ene kant naar de andere te sturen. Doe gewoon zoals ik (en als jij) en pak een veger en een blik. De groene bak zit hier alweer vol. Met blaren. Lekker!

Tuinfluiter

19 October 2014 om 19:45

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.