Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

224. Drie dwaze dagen

1 reactie

Wat een opmerkelijk incident was dat tijdens de "drie dwaze dagen" van de Bijenkorf. Mevrouw A. stond 's morgens om half vijf al in de rij voor de deur van het Amsterdamse filiaal. Nee, niet alleen helaas. Vele "concurrenten" stonden in diezelfde rij die steeds langer werd.

En als dan eindelijk de deuren opengaan, dan is het dringen geblazen. Iedereen wil als eerste naar binnen. Ieder voor zich, gedreven door hebzucht. De menselijkheid verdwijnt. Jaloezie, egoïsme en overlevingsdrang winnen het van fatsoen, bescheidenheid en medemenselijkheid.
Mevrouw A. stormt de winkel binnen, rechtstreeks naar een grote ronde bak met sterk afgeprijsde kledingstukken. Daar begint ze te graaien. Het werkwoord "graaien" is normaal voorbestemd voor bankdirecteuren en voorzitters van raden van bestuur van verzekeringsmaatschappijen en zorginstellingen. Maar eens per jaar, tijdens de drie dwaze dagen, mag het gewone volk óók een keer graaien. Kort daarna heeft mevrouw A. beet. Ze heeft een mouw te pakken van een door haar begeerd kledingstuk. Gretig haalt ze de buit binnen, maar wat is dat? Aan de andere kant van de bak staat mevrouw B. Zij heeft de ándere mouw te pakken. Jawel, van hetzélfde kledingstuk!! Kanniewaarzijn!!
Het tafereeltje doet me denken aan de film over de Lady en de Vagebond, waarin twee hondjes van verschillend geslacht toevallig aan dezelfde sliert spaghetti sabbelen. Met dit verschil. De scène in de Bijenkorf is veel minder lieflijk en veel minder romantisch. De dames A. en B. beginnen moord en brand te krijsen en eisen beiden het kledingstuk op. Gelukkig is er tijdens de dwaze dagen op elke verdieping een intermediair aanwezig, een soort bemiddelaar, die in zulke gevallen de boel komt sussen. Maar het probleem lost daarmee niet op. De dames zijn vastbesloten: het is hún kledingstuk. En dan is er maar één oplossing: het conflict wordt overgedragen aan justitie. Hopelijk mag meester Visser, de Rijdende Rechter, het klusje klaren. Dan kunnen we met z'n allen meegenieten. De afloop durf ik al te voorspellen:
De Rijdende Rechter komt tot een Salomonsoordeel. Het kledingstuk wordt onderwerp van een zogenaamd co-ownership (mede-eigenaarschap). De dames mogen om beurten genieten van het voorwerp. Om de veertien dagen wisselt het van eigenaresse, via de bezorgdienst van PostNL. Netjes gewassen en gestreken uiteraard. "Dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen".

Drie dwaze dagen van de Bijenkorf. Mensen die, bij hun volle verstand, midden in de nacht een plekje zoeken in een wachtrij voor een winkel. Wie verzint zoiets? Maar het kan nog veel gekker. Bij de introductie van de iPhone-6 bijvoorbeeld.
Dan zijn er hele volksstammen die, in een lange Efteling-achtige rij, de nacht doorbrengen voor de deuren van de Apple-store in Amsterdam. De dranghekken strekken zich uit tot diep in het Vondelpark. Gewapend met klapstoeltjes en slaapzakken wordt de rij steeds langer. Maar in slaap vallen is eigenlijk geen optie, want als je dan wakker wordt blijk je plotseling 50 plaatsen naar achteren opgeschoven te zijn. Het record werd gevestigd door de jongeman die helemaal vóóraan in de rij stond: hij heeft precies 72 uur moeten wachten !! Omgerekend zijn dat drie dwaze dagen èn drie dwaze nachten. Wat een complete onzin is deze poppenkast. Waarom wil iemand als eerste een iPhone-6? Als je nog veertien dagen gebruik maakt van je oude vertrouwde iPhone-5 en je stapt daarná pas naar de winkel, dan kun je modelletje 6 zo afhalen. Zonder wachttijden.

Weet u dat er een speciaal weerbericht is voor wachtenden voor de Apple-store? In Amsterdam en Haarlem kan dat best nuttig zijn, je staat daar in weer en wind. De mensen in Den Haag zijn beter af. De Apple-store is daar gevestigd in de overdekte passage, zodat toch zeker de eerste 100 meter van de wachtrij droog staat. En in goed gezelschap want het gros van de Haagse zwervers overnacht ook in diezelfde passage.
Weet u dat er in Haarlem een survival-gids gedrukt wordt, speciaal voor de wachtrij bij de Apple-store? Vol met meerdaagse weersverwachting, kledingadviezen en andere leuke weetjes.
En voor iemand die graag heel snel een nieuwe iPhone wil, maar NIET in de rij wil staan, is er een oplossing. Op de website "Voor jou in de rij" kun je tegen betaling van € 50 een ander de opdracht geven om jóuw iPhone op te halen. Alles kan digitaal geregeld worden, met de betaling via Ideal. Op een totaalbedrag van € 299 kun je die extra € 50 best missen. Kun je zelf lekker uitslapen...

Kan het nòg gekker? Ja, het kan nòg gekker. Bij de presentatie van de iPhone-6 in New York stond er een kilometerslange rij voor de Apple-store. De man vóóraan had, schrik niet, 18 dagen op het trottoir doorgebracht. Toen hij bijna aan de beurt was werd hij aangesproken door iemand die $ 3000 bood om zijn plaats in de rij te "kopen". Deze verleiding kon hij niet weerstaan. De deal werd gesloten en een paar weken later kon deze meneer in alle rust bij diezelfde winkel wel 8 iPhones kopen...

We eindigen met een zielig verhaaltje. Het filmpje is een hit op Youtube. Eén van de eerste gelukkigen bij een Apple-store in Australië werd geïnterviewd met zijn nieuwe aanwinst. "Mogen we hem even zien?" vroeg de interviewer. Vol trots, met trillende vingers van opwinding, maakte hij het doosje open. Toen gebeurde het. In de consternatie kletterde het kleinood tegen de stoepstenen. Ze kunnen heel wat hebben, die dingen, maar dit ging te ver. In het filmpje wordt niet duidelijk of de beteuterde man opnieuw achter in de rij heeft aangesloten.

Heeft u na het lezen van deze column interesse voor een bezoek aan de volgende drie dwaze dagen van de Bijenkorf? Dan moet u wel even geduld hebben. Nog 360 nachtjes slapen...

 

 

1 reactie

Nee hoor, zoiets is aan mij niet besteed. Het zou eerder een vorm van straf voor me wezen.

Tuinfluiter

07 October 2014 om 19:42

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.