Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

221. Trouwlocaties

1 reactie

Het is weer eens wat anders. Dat vond dat bruidspaar in New York ook, toen zij zich lieten zakken in het haaienbassin van het grootste zoutwater-aquarium ter wereld. Staande in een kooi, omgeven door hongerige haaien, beschermd door metalen spijlen, lieten zij zich in de echt verbinden door de trouwambtenaar, die veilig en droog achter het glas bleef staan. Logisch natuurlijk, anders zouden zijn papieren nat worden. Ook de bruiloftsgasten stonden aan de veilige kant en waren via een luidspreker getuige van het jawoord van het dappere stel. Hoewel... jawoord.... veel meer dan een onduidelijk "Blub, blub" zal het niet geweest zijn.

We hebben het over trouwlocaties. In vroeger tijden fungeerde een met ouderwetse stoelen gevuld zaaltje van het plaatselijke gemeentehuis als standaard trouwlocatie. En toen op een gegeven moment, mede door de explosieve groei van het aantal ambtenaren, de ambtelijke zaken overgeheveld werden naar ongezellige blokkendoosachtige stadskantoren aan de rand van de stad, bleef dat sfeervolle ouderwetse zaaltje in het voormalige stadhuis in het centrum de trouwlocatie bij uitstek.

Toch kwamen er na verloop van tijd nieuwe, bijzondere locaties bij. Trouwen in een kasteel of landhuis. Heel romantisch. Het kost ietsje meer, maar voor die éne keer mag dat (volgens Mark Rutte moeten we geld uitgeven).
Het Clarissenklooster in Tilburg is ook zo'n nieuwe locatie. Het is niet te hopen dat de bruid spontaan onder invloed geraakt van de serene omgeving van dit klooster en tijdens de plechtigheid spontaan de bruidsjapon omruilt voor het nonnenhabijt.
In Lelystad kun je je met het hele gezelschap inschepen op een driemaster. Midden op het IJsselmeer wordt daarna de plechtigheid voltrokken. Hopelijk trekt de wind niet al te veel aan, want op een zeezieke bruidegom zit niemand te wachten.
In Ouwehands dierenpark kun je het jawoord geven te midden van de mensapen. Prachtige foto wordt dat: het bruidspaar geflankeerd door twee bruidsaapjes.
Het eiland Pampus bij Amsterdam wil graag trouwlocatie zijn. Zou de term "voor Pampus liggen" ook een nieuwe betekenis krijgen? Als het feest tot in de late uurtjes duurt, de wijn rijkelijk vloeit en enkele feestgangers onbekwaam worden?
Jawel, het is mogelijk: trouwen op de middenstip van de Ajax Arena. Een slecht-weer-verzekering is niet nodig, het dak kan dicht. Of Frank de Boer als trouwambtenaar wil fungeren? Vragen staat vrij...
Trouwen in een McDonalds-vestiging. ook dat is mogelijk. En na de plechtigheid gaat er een schaal rond met megagrote big-mac's, op een bedje van Franse frietjes. Alles bij de hand.
In Drente kun je een schaapskooi afhuren als trouwlocatie. Lijkt me leuk in de lammertijd. De vraag is of de ambtenaar zich verstaanbaar kan maken. En of een bescheiden "Ja, ik wil" niet verloren gaat onder het geblaat van honderden wandelende knotten zuiver scheerwol.

Trouwen op het strand. Hoe romantisch. Vooral op een tropisch eiland. Maar het kan ook in Nederland. Het probleem wat om de hoek komt kijken: hoe houdt het weer zich. Kun je een slecht-weer-verzekering afsluiten bij Centraal Beheer? Even Apeldoorn bellen als het in Scheveningen dreigt mis te lopen? Zodanig dat de bruiloftgasten gezandstraald worden door een zomerse windkracht negen.
En dat de sluier van de bruid alle kanten opwaait, zodat één van de trouwfoto's een opvallende gelijkenis vertoont met de bekende filmposter van Marilyn Monroe uit 1955. In Scheveningen is slecht weer niet het grootste probleem: je kunt altijd nog uitwijken naar het achterliggende Kurhaus. Duur? Welnee, Centraal Beheer betaalt.

Trouwen op het strand. Ook bij mooi weer liggen er gevaren op de loer. Neem nou het badstrand van Vlissingen. De plechtigheid is in volle gang en dan gebeurt het. Twee tegemoetkomende containerschepen passeren elkaar precies ter hoogte van de trouwerij. Het gevolg is verbijsterend. Door de zuiging trekt het water weg en komt even later in alle hevigheid terug. Het hele gezelschap wordt overspoeld door deze mini-tsunami. Nog jaren later praten ze over deze plechtigheid zonder enig protocol, over deze verfrissende ervaring, over de grootste massale icebucket-challenge uit de geschiedenis.


We begonnen dit verhaaltje in New York. Nog een paar opmerkelijke trouwlocaties uit het buitenland. Zie bovenstaande foto.
In een gebergte in China kun je elkaar het jawoord geven tijdens het abseilen. Jazeker, ook de fotograaf en de trouwambtenaar zakken vrolijk mee.
In Nieuw-Zeeland moet je heel snel zijn. Tijdens de vrije val bij het bungyjumpen is er precies genoeg tijd om het zinnetje "Yes, I will" uit te spreken.
In Québec (Canada) kun je Hôtel de Glace afhuren. Dit is een soort ijsgrot met een constante temperatuur van 5 graden onder nul. Speciaal voor koele kikkers. Een kledingadvies lijkt me op z'n plaats: draag een lange wollen onderbroek gedurende de 30 minuten durende plechtigheid.
Op een vliegtuigje in Engeland, kun je 4 vliegtuigjes huren: ééntje voor de bruid, ééntje voor de bruidegom en de derde voor de ambtenaar. Het vierde vliegtuigje voert de camera. Beneden op het vliegveld kunnen de gasten op groot scherm de ceremonie volgen.

Tot slot nog iets over extravagante vervoersmiddelen waarmee de aanstaande huwelijkspartners zich naar de trouwlocatie begeven. Een sportwagen met open dakje, een oldtimer, een motorfiets, al of niet met zijspan, een koets met koetsier (beetje ouderwets, maar het blijft leuk). Naast de "gewone" trouwauto's zijn dit leuke alternatieven.


Op de foto nog een paar minder gangbare vervoersmiddelen:
- een babboe (later te gebruiken om de kinderen naar school te brengen)
- een bakfiets (soort bezorgdienst voor bruidjes)
- een kruiwagen (niet zo'n elegante methode om de bruid bij het stadhuis te "dumpen")
- speciaal voor de paardenliefhebbers: gewoon op de rug van een edele viervoeter

Eén van de leukste manieren om naar het stadhuis te gaan dateert uit de tijd van de film Turks Fruit, waarin Monique van de Ven op de bagagedrager zit van de fietsende Rutger Hauer. Prachtige beelden waren dat. Misschien een ideetje voor aanstaande bruidsparen? Het is in elk geval low-budget. Oppassen dat de sleep van de bruid niet in de spaken draait.

1 reactie

Ja, dat trouwen van tegenwoordig... 't Is gewoon een hele happening geworden. Nu nog wat leuke locaties zoeken om te scheiden!

Tuinfluiter

21 September 2014 om 15:56

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.