Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

219. Overheidsbemoeienis

1 reactie

Overheidsbemoeienis? Alleen maar ellende.
Je wilt een kleine uitbouw aan je huis? Een dakkapelletje? Bereid je voor op het inleveren van gedetailleerde bouwtekeningen, die door een ambtenaartje beoordeeld moeten worden, dat er de ballen verstand van heeft. Gevolg? Je mag de tekeningen net zo lang opnieuw doen tot de "expert" er zelf genoeg van krijgt en in al zijn goedheid de vergunning toch maar verstrekt.
Overheidsbemoeienis is er de oorzaak van dat er regelmatig een vriendelijke brief op de deurmat valt met het logo van het Centraal Justitieel Incassobureau met de mededeling dat je 3 kilometer te hard hebt gereden. Kassa.
Overheidsbemoeienis is ook dat de prijs van je biertje op een zonnig terras voor de helft uit accijnzen bestaat.
Dat 1 liter euro95 brandstof slechts € 0,71 zou kosten als je de BTW en de accijns er aftrekt.
Dat de belastingdienst er elk jaar weer in slaagt om je, via de inhoud van een azuurblauwe envelop, duidelijk te maken dat je vorig jaar opnieuw te weinig  hebt bijgedragen aan het terugdringen van het overheidstekort.
Dat zo’n irritante parkeerwachter voor de zoveelste keer een papiertje tussen jouw ruitenwisser stopt.
Overheidsbemoeienis. Om gek van te worden.

Het stond deze week in de krant. In Turkije gaat de bemoeienis van de overheid nog een flinke stap verder. Het Turkse ministerie van Volksgezondheid bemoeit zich met de activiteiten van een jonggetrouwd stel tijdens de huwelijksnacht !!! Ja, u leest het goed. Het is géén grapje. De Turkse overheid schrijft voor hoe een kersverse bruidegom zich moet gedragen ten opzicht van zijn bruidje. Eén van de statements van de regering: "Zet elkaar niet onder druk tijdens de huwelijksnacht". Vrij vertaald: als de één geen zin heeft, moet de ander óók maar gaan slapen.
Dit soort dingen gebeuren in het land van Erdogan. Niet te geloven. Alles komt voor uit de bezorgdheid uit het grote aantal huwelijksproblemen en echtscheidingen in dat land. Hier moet paal en perk aan gesteld worden.
De eerste maatregel is het ontwerpen van een gids met vóórhuwelijkse adviezen. Deze wordt van overheidswege bezorgd bij alle aanstaande koppeltjes. Dan is er de zogenaamde "trouwschool", een soort cursus waar in 10 uur tijd uitleg gegeven wordt over alle aspecten van het huwelijk. 10 uur !! Dat is langer dan de gemiddelde huwelijksnacht.
Ik probeer me voorstellen hoe de inhoud van zo'n cursus eruit zal zien.

Voor de a.s. bruidegom:
- het leeghalen van de vaatwasser
- het schillen der aardappelen
- het maaien van het gazon en het knippen van de heg
- het wekelijks kopen van een bosje bloemen
- het regelmatig geven van complimentjes

Voor de a.s. bruid:
- het vullen van de vaatwasser
- wassen en strijken
- stoffen en stofzuigen
- het stoppen van sokken en het aannaaien van knopen
- een uitgebreide kookcursus
- het inschenken van een biertje voor manlief
U merkt aan deze opsomming dat Turkije nog erg conservatief is in die dingen. Het rollenpatroon is hier nog lang niet doorbroken.

Mocht het ondanks die cursus toch nog mis gaan met het huwelijk dan zijn er talrijke experts die hulp kunnen bieden via bemiddeling van overheidswege. In Turkije wordt er werkelijk alles aan gedaan om een huwelijk in harmonieuze banen te leiden. Het huwelijk is de hoeksteen van de samenleving.

Dat laatste zinnetje komt me trouwens heel erg bekend voor. Destijds had het CDA van Jan Peter Balkenende precies dezelfde slogan.
Jammer dat staatssecretaris Jack de Vries tijdens het kabinet Balkenende-IV deze slogan volstrekt ongeloofwaardig maakte toen hij zijn adjudante zó aardig vond dat dit in de gaten begon te lopen. Binnenkort begint Albert Hein met een nieuwe plaatjesactie. Bij minimaal € 15 aan boodschappen krijgt de klant een plaatje van een "Nederlands politicus met een vlekje". Er zijn meer dan 200 plaatjes bij elkaar te sparen!! Dat worden ongetwijfeld weer taferelen van opdringerige jongetjes die bij de uitgang de klanten aanspreken: “Heeft u nog politici-plaatjes?”. En op de ruilmiddag kunnen de laatste drie exemplaren omgeruild worden: Ella Vogelaar (allergisch voor Pow-nieuws microfoons), Loek Hermans (26 commissariaten naast zijn politieke baan) en Philomena Bijlhout (foei wat tikt die nare klok, jokkebrok, jokkebrok). Het album is compleet.

Ik was een beetje afgedwaald. Terug naar de Turkse huwelijksnacht.
Hoe zou zoiets in Nederland overkomen? Overheidsbemoeienis tot in de huwelijksnacht. Onder de bezielende leiding van Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze laatste drie termen hebben toevallig allen betrekking op de gevoelens tijdens een gemiddelde huwelijksnacht: vooral Welzijn en Sport.
Ik stel me een bruidssuite voor in een gemiddeld driesterrenhotel. Aan de binnenkant van de deur hangt, naast de hoteltarieven en de huisregels nog een derde papier met het logo van het ministerie van VWS: een puntsgewijze handleiding van activiteiten die tijdens de huwelijksnacht aan de orde kunnen komen.
Voor die jonggehuwden die alsnog onvoldoende informatie hebben ligt er een uitgebreider rijk geïllustreerd boekwerk op het nachtkastje met een bemoedigend voorwoord van Edith. Dit "voorwoord" is niet te verwarren met de titel van het eerste hoofdstuk: VOORSPEL.
En mocht het geschreven woord nog steeds twijfels oproepen dan zijn er op de HD-TV audio- en beeldfragmenten van acteurs die het liefdesspel beoefenen onder het motto "hoe heurt het eigenlijk". Tot slot is er dan de huwelijksnacht-app voor iPhone en iPad, gratis te downloaden in de appstore.

Aan de wand van de bruidssuite hangt een levensgroot portret van Edith Schippers die stiekem een oogje in het zeil houdt of de huwelijksnacht wel naar behoren verloopt.
Maar het kan nog erger. Dat vanaf een reuzenportret door het edele drietal Mark Rutte, Edith Schippers en Ivo Opstelten meegeken wordt naar de activiteiten in de echtelijke sponde, waarbij de rol van Ivo (Justitie) heel belangrijk is: hij moet controleren of er geen onoorbare zaken plaatsvinden.
Het kan nòg veel erger. Dat het voltallige kabinet Rutte-2 mee mag kijken. Ik kan me niet voorstellen dat zoiets gaat leiden tot een ontspannen liefdesspel. Als er zoveel ogen op je gericht zijn dan komt het toch ietwat geforceerd over. De spontaniteit kan hier onder gaan lijden. Arm bruidspaar. Ik heb met ze te doen.

Ik zal stoppen met dit soort onzinnige fantasieën. In Turkije moeten ze het allemaal zelf maar uitzoeken.

(voorlopig even geen columns; misschien over een paar weken weer een nieuwe column met de titel: 220. De jodelcultuur in de Oostenrijkse Alpen)

 

1 reactie

Een mooie vakantie gewenst!

Tuinfluiter

24 August 2014 om 19:51

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.