Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

215. Sportief gesjoemel

2 reacties

Wat een zielig verhaaltje van die militair uit de Vierdaagse van Nijmegen. Het was ook zo'n onzinnige regel. Bij het lopen van de 40 kilometer was het verplicht om minimaal 10 kilogram bagage mee te torsen. De bewuste soldaat had zich goed voorbereid die ochtend. Voor de veiligheid had hij zelfs 100 gram extra ingepakt!! Totaal dus 10,1 kilo.
Maar helaas, het sommetje bleek toch niet te kloppen. Op het eerste rustpunt dronk hij zonder na te denken zijn flesje bronwater leeg. En dat had hij nou niet moeten doen.
Ik zie het tafereeltje al voor me. Aan het eind van de rustpauze moeten alle soldaten één voor één bij de sergeant komen. Deze dienstklopper had in z'n eigen bagage een keukenweegschaal meegenomen. Wie verzint zoiets? Uit ervaring weet ik dat er vreemde snoeshanen deel uitmaken van het middenkader, maar dit slaat alles. Jawel, u raadt het al. Onze arme militair viel door de mand. Zijn rugzak woog "slechts" 9,6 kilogram. Wiskundig klopt dit want 10,1 - 0,5 = 9,6 (een halve liter bronwater weegt namelijk 500 gram). Het excuus van de soldaat dat hij die halve kilo toch gewoon in z'n lijf mee moest dragen vond geen gehoor.
Als hij nou een sanitaire stop had gemaakt van meer dan 100 gram urine, ja dan was hij de pineut geweest. Toch vond dat miezerige dienstkloppertje het nodig om de militair een ernstige waarschuwing te geven. Een verbanning naar de Militaire Strafinrichting Nieuwersluis bleef hem dus bespaard.

Hoewel... Is het Depot van Discipline (afgekort DVD) in Nieuwersluis wel zo'n schrikbeeld? Ik denk zelf van niet. Gelegen aan het schilderachtige riviertje de Vecht kun je hier best aangenaam vertoeven. Zeker als je aan de gevangenisdirecteur vraagt om een cel met balkon op het westen, dan is het daar best uit te houden. Als je de spelletjes op de iPad beu bent, als er even geen interessant programma is op de HD-TV, dan ga je aan je Franse balkonnetje zitten om te genieten van de voorbijvarende bootjes. Uiteraard een Frans balkonnetje met spijltjes, het moet tenslotte een beetje op een gevangenis lijken. Op hetzelfde moment dat de arrestant van het uitzicht geniet, lopen zijn kornuiten in de bloedhitte, met volle bepakking, te buffelen op de Leusderheide, nageschreeuwd door dat gewichtige dienstklopperje van die keukenweegschaal.

Nog even over de Vierdaagse. De wandelaar die met behulp van zijn GPS een stukje van de route dacht af te snijden kwam er minder goed af: hij werd door de organisatie uit de Vierdaagse gezet. Evenals die figuur die een stuk van de route per fiets had afgelegd. Fietsen tijdens een wandeltocht is dus verboden.
Heel typisch dat het andersom geen enkel probleem is. Als iemand in een etappe van de Tour de France een stukje wil wandelen (met de fiets aan de hand) dan vindt de jury dat prima.
In de Giro d'Italia is in 1988 behoorlijk gesjoemeld door een aantal wielrenners. Bitter koud was het op de flanken van de Gavia. Een aantal renners stapten in de ploegleiderswagen. Opgave? Ja en nee. Tijdens de afdaling, toen de sneeuw stopte en de temperatuur weer acceptabel werd, klommen diezelfde renners weer stiekem op de fiets. War gebeurd verhaal. Er was zelfs een hele bekende Nederlander bij betrokken. Even googelen en u weet wie ik bedoel.

Nog een wielrenverhaal. Waarom Cancellara zo goed kon tijdrijden? Boze tongen beweren dat er in het frame van zijn fiets een geruisloos motortje zat verwerkt. Een soort voorloper van de elektrische fiets. De fiets werd aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen, maar er werd niets gevonden. De bijnaam van Cancellara sinds die tijd: de Brommer. Leuk om te weten als Mart Smeets weer eens een aflevering van de Rennerkenner presenteert.

We gaan schaatsen. We schrijven 18 januari 1963. De zwaarste Elfstedentocht aller tijden wordt verreden. IJzige kou, stormachtige wind en vastgevroren sneeuw op het ijs. Bij het laatste dorpje voor de finish houden twee schaatsers het voor gezien. In een dorpscafé in het Friese Oudkerk (Aldtsjerk) komen ze weer wat op verhaal dankzij een aantal glaasjes Sonnema Berenburg. Om 23.30 uur vraagt een cafébezoeker: "Willen jullie nog naar de finish? Dan breng ik jullie een eindje". Zo gezegd, zo gedaan. Kort voor de finish stappen ze uit de auto en binden ze de schaatsen weer onder. Gelukkig is de Bonkevaart heel breed, want ze hadden heel veel ijs nodig. De Berenburg had z'n werk gedaan. Zwalkend komen ze over de finish. Van vermoeidheid, dachten ze daar. Toen iemand hen een microfoon onder de neus hield kwam er weinig zinnigs uit. Maar... het Elfstedenkruisje was binnen. Ook dit verhaal is waar gebeurd. Mogelijk heb ik omstandigheden een beetje "aangepast".
Het mooiste geval van gesjoemel in de sport is zeer waarschijnlijk nooit echt gebeurd. Toch is het zeer de moeite waard. Het betreft een citaat uit één van de boeken van Godfried Bomans. Het komt uit de schaakwereld.

-- De Russische schaker Reshewsky had een vakje in zijn schaakbord uitgezaagd en weer met een scharnier op zijn plaats gebracht. Onder de tafel had hij nu een touwtje bevestigd, waaraan hij slechts behoefde te trekken om het vijandige stuk, dat zich op het vierkantje bevond, in een gewatteerd zakje te doen verdwijnen. Zijn tegenstander Euwe protesteerde bij de spelleider, die er de statuten op na sloeg, en jawel hoor, daar stond het: ‘Het heimelijk doen verdwijnen van stukken in een gewatteerd zakje onder de tafel is niet geoorloofd' --

Een prachtig verhaal. Vooral het slot. Als blijkt dat deze "overtreding" statutair vastgelegd is. Het is niet mijn gewoonte om plagiaat te plegen, maar deze keer kon ik het niet laten.

Nogmaals, de schrijver heet Godfried Bomans, één van mijn grootste favorieten.
Ere wie ere toekomt.

2 reacties

Ja, ik ben  een fan van Godried Bomans, hoor. Altijd geweest!

Die akelige kleine lettertjes... daar snap ik ook niks van. Ik zet mijn lettergrootte op 14 en dan worden ze na plaatsing opeens de helft kleiner...

Tuinfluiter

27 July 2014 om 20:16

Ik heb een mailtje gestuurd naar de weblogmaster van Zeelandnet. Hopelijk kunnen ze er iets aan doen.

 

han44

27 July 2014 om 20:21

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.