Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

213. Het nieuwe fietsen

1 reactie

Nee, het is er niet echt veiliger op geworden. De argeloze fietser moet anno 2014 rekening houden met twee nieuwe verkeersstromen.
Ten eerste is daar de intrede van de e-bike. Grote groepen met ouderen, senioren of bejaarden (kiest u zelf uw voorkeursterm) hebben zich zo'n elektrische fiets aangeschaft. Helaas hebben velen dit vervoermiddel onvoldoende onder controle. Niet gewend zijnde aan de hoge snelheid raakt menigeen in paniek en vormt dan een ongeleid projectiel voor de overige gebruikers van het fietspad. Een aparte strook voor e-bikes zou een oplossing kunnen zijn, maar waar halen we de ruimte vandaan?

De tweede risicovolle categorie wordt gevormd door fietsende meisjes met smartphones. Wat er zich op het schermpje afspeelt is vele malen belangrijker dan het feit of er toevallig een tegenligger aankomt. En daar is iets voor te zeggen. Deze meisjes zitten, al fietsend, te communiceren in een whatsapp-groep en dan zou het vreselijk onbeleefd zijn om je whatsapp-vrienden te laten wachten op je antwoord, alleen vanwege het onbelangrijke feit dat er mogelijk tegenliggers van hetzelfde fietspad gebruik maken. Moeten die tegenliggers zelf maar uitkijken. Ze zien toch zeker dat je druk bezig bent?
Voor de duidelijkheid: een whatsapp-groep kan maximaal bestaan uit 50 "vrienden" en iemand kan maximaal 50 whatsapp-groepen starten. Dat zijn dus totaal 2500 vrienden waarmee je gelijktijdig kunt communiceren. Dat komt in de buurt van het gemiddeld aantal vrienden op Facebook.

Even tussendoor: Op Internet kwam ik het woord “groepschat” tegen. In mijn onschuld begreep ik dit in eerste instantie helemaal verkeerd. Het ligt eraan waar je het streepje zet.
Groep-schat = een jonge vrouw die polygaam is (dat was mijn eerste gedachte)
Groeps-chat = een whatsapp babbeltje met een groep vrienden (dit is het goede antwoord)
Inderdaad heel belangrijk waar het streepje staat...
Opvallend is ook dat het woord “whatsappen” in MS Word leidt tot een rood streepje. Deze tekstverwerker kent dit woord nog niet. Er wordt zelfs geadviseerd om het woord “whatsappen” te vervangen door “waslappen” of “wanschapen”(wat zijn wanschapen? misvormde schapen?).

Terug naar het probleem: wat kunnen we doen om die appende meisjes veilig door het verkeer te loodsen? Een aparte fietsstrook voor smartphones? Nee, daar is geen ruimte voor. Dankzij de Tour de France ben ik op het volgende idee gekomen. Een klein cameraatje monteren vóór op de koplamp van het digitaal verslaafde meisje. De beelden van de verkeerssituatie worden doorgegeven aan het rechterbovenhoekje van het schermpje van de mobiele telefoon. Zo hoeft ze niet elke keer omhoog te kijken of er toevallig geen lastige tegenliggers aankomen.

De titel van deze column "Het nieuwe fietsen" zou evengoed "Het nieuwe lopen" kunnen heten. Ooit heb ik mijn ongenoegen geuit over jeugdige treinreizigers die de hele reis over een schermpje blijven vegen. Over die twee "geliefden" die gezellig op een romantisch terrasje zitten met een glaasje rode wijn erbij en die allebei  over zo'n schermpje vegen. Waarschijnlijk zijn ze aan het appen. Waarschijnlijk met elkaar.

Het probleem dat ik wil aankaarten doet zich voor op grote stadspleinen waar zo’n whatsappend of twitterend meisje zich veilig waant en al lopend naar haar schermpje blijft kijken. Er is niets in de weg. En als er mensen aankomen dan gaan ze vast wel opzij, ruimte genoeg. Het gevaar van objecten die minder snel uit de weg gaan, zoals lantaarnpalen, verkeersborden en reclamezuilen, neemt ze op de koop toe. Dit is een berekend risico.
Zo ook laatst op de Goese Markt. Nee, niet op dinsdag en niet op zaterdag als de marktkramen er staan. Maar op de andere dagen kun je ongestoord over je beeldschermpje blijven vegen.
En dat was ook zo. Daar kwam ze aanstappen. Een hele aardig ogende jonge vrouw had alleen maar oog voor haar schermpje. En het toeval was: ze liep recht op mij af!! Ik liep precies in de baan van de appende dame!!
Toen bedacht ik ter plekke een duivels plannetje. Ik bleef gewoon staan!! Nee, verderlopen zou een te grote impact hebben. Volgens de botsingstheorieën zou ons beider snelheid dan opgeteld moeten worden en dat zou mogelijk leiden tot een iets te heftige confrontatie. Na de botsing stond ik oog in oog met een aantrekkelijke jongedame. Ze was geschrokken. “Oh, sorry meneer” was haar reactie en ik kreeg nog een lieve glimlach op de koop toe. Mijn dag kon niet meer stuk. Er zijn vervelender ontmoetingen te bedenken…
Even heb ik overwogen om die middag nog meer van dit soort “botsingen” te ensceneren. Appende meisjes genoeg op de Goese markt.

Maar er liggen hier wel mogelijkheden voor manspersonen die op zoek zijn naar een partner. Neem nou die jongeman die al maanden via datingsites op zoek is naar een lieve vrouw. Het advies moge duidelijk zijn. Ga naar het plaatselijke marktplein en zorg dat er een aardig append meisje tegen je oploopt. Oog in oog met het andere geslacht. Wat wil je nog meer. Vaak springt dan de vonk over. Liefde op het eerste gezicht. Zo gaat dat toch als je de Bouquet-reeks mag geloven? Hier liggen duidelijk kansen. Nee, ik maak mezelf geen illusies…

Mogelijk hebben bepaalde lezers zich gestoord aan sommige uitlatingen in deze column. Dit wil ik in 2 zinnetjes rechtzetten:

  1. Er zijn ouderen die wèl overweg kunnen met een e-bike
  2. Naast meisjes zijn er ook jongens die al fietsend whatsappen en/of twitteren

1 reactie

Weer geweldig gedaan van jou! Nee hoor, ik heb me niet aan je uitlatingen gestoord, want ik vind het ook vreselijk, al dat ge-app op straat, op het fietspad en op feestjes. (Ja, 'k was laatst op een verjaardag en daar zat al het jonge volk met een mobieltje in de hand naar het schermpje te turen en er kwam gewoon geen woord uit...)

Verder wil ik even kwijt dat ik ook een electrische fiets heb en er prima mee overweg kan!

Tuinfluiter

09 July 2014 om 19:40

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.