Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

212. Jetta bedankt!!

2 reacties

Jetta bedankt!! Jetta bedankt!!
Jetta, Jetta, Jetta bedankt!!

Wat een geweldig mens is dat. Zit je de hele week te broeden op het onderwerp voor je nieuwe column en het wil maar niet lukken. Totaal geen inspiratie. Komkommertijd noemen ze dat. Wat zullen mijn vaste lezers wel niet denken als ik zomaar een weekje oversla? Maar dan komt de reddende engel in de persoon van Jetta Klijnsma:

“Ouderen die gekort worden op hun pensioenen moeten op zoek gaan naar creatieve oplossingen. Neem bijvoorbeeld een moestuin, dat spaart een hoop geld uit”

Een enigszins onhandige opmerking van Jetta, maar ze bedoelt het natuurlijk goed. Ze heeft ook wel door dat de pensioenen nooit meer geïndexeerd gaan worden en dat de AOW op termijn langzaam zal worden afgebouwd. En dan komt ze met deze creatieve oplossing: neem gewoon een moestuin, dan hoef je nooit meer langs de groenteafdeling van Albert Hein waar al die dure prijskaartjes hangen. Dat Appie dan in de rode cijfers komt, tja, dat is niet haar afdeling. Dat valt onder een ander ministerie…

Politiek is deze onhandige suggestie met hoongelach ontvangen. De (zogenaamd) grappige reacties zijn niet van de lucht:
Moestuinsocialisme, Partij van de Aardappel, aalmoestuin, een appeltje voor de dorst, eigen boontjes doppen. Dit soort creatieve reacties staan keurig geordend op Internet. Zelfs binnen de eigen partij is de kritiek groot.

Maar is het wel zo’n slecht voorstel? Ik ben zelf een beetje aan het fantaseren geslagen. Ergens ten noorden van Goes ligt een gehuchtje met slechts twee zielige straatjes: de Goese Schans. Oorspronkelijk zou hier een mega-grote wijk uit de grond gestampt worden, maar de kredietcrisis gooide roet in het eten. De woningmarkt zat compleet op slot, zelfs dat éne wervende bord met de tekst “Nog slechts enkele te koop” hebben ze maar weggehaald, het begon op de lachspieren te werken. Zou het niet mogelijk zijn om de braakliggende grond rondom die twee straatjes om te toveren tot het grootste volkstuincomplex van Europa, uiteraard gefinancierd met Europese subsidie. En dan mag Jetta de feestelijke opening verrichten door met een snoeischaartje een takje door te knippen.Het enige probleem is de afstand tot de binnenstad. Maar dat kunnen we oplossen met een frequente pendeldienst met busjes. De zogenaamde Moestuinexpress. En een dicht netwerk van bushaltes, in elk geval bij seniorenflats en verzorgingshuizen, maar ook elders in de stad voor de oudjes die nog thuis wonen. Bij de volkstuintjes zelf komt er dan een grote overdekte stalling voor scootmobiels en rollators.

Eén ding mogen we niet vergeten. Bejaarden kunnen niet meer zo goed bukken. Dus bij de ingang van het complex staat een kist met grijpertjes, compleet met gebruiksaanwijzing voor het verwijderen van onkruid:
-
Plaats het grijpertje in geopende toestand om het graspolletje
-
Sluit het grijpertje
-
Trek met een korte ruk het onkruid omhoog
Als je heel voorzichtig te werk gaat moet het mogelijk zijn om met datzelfde grijpertje aardbeien te plukken. Héél voorzichtig, want als je te hard knijpt krijg je vruchtenmoes. Zou daar het woord moestuin van afgeleid zijn?
Ook de media moeten inspelen op het verschijnsel “moestuin voor bejaarden”. Het programma Nederland in Beweging past zich ook aan. Olga Commandeur legt zich toe op bewegingen als bukken, plukken, rapen, wieden, snoeien, spitten. Het programma Max Geheugentraining wordt vervangen door de dagelijkse Groentequiz, uiteraard gepresenteerd door Hanneke Groenteman. Kennis van groente en fruit is hard nodig, er zijn ouderen die nog geen knollen van citroenen kunnen onderscheiden

Als dit volkstuinverhaal een groot succes wordt, en dat gaat ook gebeuren, dan vrees ik dat de regering ook een graantje mee wil pikken. Ik heb het over de invoering van de volkstuinbelasting. Daar kun je op wachten.
In de jaren ’80 hadden Koot en Bie dit al scherp gezien. Eén van hun sketches ging ook al over volkstuinbelasting. Ik zie de beelden nog voor me: Wim de Bie staat te schoffelen in zijn volkstuintje als een ambtenaar van de belastingen (Kees van Kooten) hem aanspreekt en naar de “boeken” vraagt. Deze man wil een kosten-baten analyse. Dat wordt peentjes zweten, om in volkstuintermen te blijven. Na het noteren van de benodigde gegevens wordt aan Bie een forse naheffing in het vooruitzicht gesteld. Zielig verhaaltje. Terugkijken? https://www.youtube.com/watch?v=IJy69eEcmdI&list=RDIJy69eEcmdI

Tot slot heb ik nog een extra idee om de tegenvallende pensioenen een beetje te compenseren. Speciaal voor de bewoners van seniorenflats. Neem allemaal een kippetje op het balkon. Dat levert per dag precies één eitje op. Nee, je hoeft niet elke minuut te gaan kijken of dat eitje er al is. De kip kondigt dat moment zelf luidkeels aan. En voor burengerucht hoef je ook niet bang te zijn want de buren hebben zelf ook allemaal zo’n balkon-kippetje. Dat zal een gekakel worden. Wel weer een probleem voor de supermarkten, die met grote hoeveelheden scharreleieren blijven zitten.

Zo, Jetta, dat was het dan. Misschien dat deze week een andere politicus iets bijzonders te melden heeft. Bijvoorbeeld over een helicopter voor maritiem gebruik die niet tegen een korreltje zout kan? Misschien het onderwerp voor de volgende keer? Ik moet er nog even over broeden, om in pluimveetermen te blijven.

2 reacties

Misschien dat er europese subsidie aangevraagd kan worden om de grond een mneter te verhogen, zodat de bejaarden niet meer zo diep hoeven bukken ?
Ja, ik doe maar even mee met dat geklets van die mevrouw. Gelukkig is het zomerreces begonnen, zijn we even politiekvrij..
Prachtig blog trouwens !!!!!!! 

Jopie Meerman

03 July 2014 om 13:44

'k Heb weer lekker gelachen, hoor... Ja, ik miste jouw columns al, Han, maar gelukkig heeft Jetta je weer op weg geholpen!

Tuinfluiter

03 July 2014 om 19:37

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.