Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

210. De wolf terug in Nederland?

1 reactie

Een geweldige grap van die Poolse seizoenarbeiders!! Toen ze op vakantie in hun vaderland in de bossen van Krakau een wolf zagen lopen bedachten ze een duivels plannetje. We gaan die Hollanders eens te kijk zetten. Doorzeefd met kogels werd de wolvin in de kofferbak van de  auto gelegd en de terugreis naar Nederland kon beginnen. Wat hebben die twee Polen een voorpret gehad. En inderdaad, de grap slaagde. Toen de dode wolf werd aangetroffen in de berm van een weggetje in de buurt van Luttelgeest barstte er een mediacircus los. De wolf was terug in Nederland. Faunabeheer Nederland wist alles precies te vertellen. Het dier was vanuit Oost-Europa aan komen wandelen, dwars door Duitsland, had de Nederlandse grens gepasseerd en was ter hoogte van de Noordoostpolder zo oververmoeid van al die lichaamsbeweging, dat zij de geest had gegeven. De kranten stonden er bol van. Praatprogramma's op TV buitelden over elkaar heen om de beste wolvendeskundige in hun studio te lokken.
Het dorpje Luttelgeest werd tijdelijk een bedevaartsoord tot groot genoegen van de plaatselijke middenstand. Ja, ook de bewoners wisten het zeker: wij hebben de eerste wolf in onze gemeente. Maar dat enthousiasme kun je die mensen niet kwalijk nemen, die zijn nu eenmaal luttel van geest...

De domper was groot toen het arme wolvinnetje bij nader onderzoek een hoeveelheid zware metalen in haar lijf bleek te hebben. Toen werd duidelijk dat er iemand een grap uitgehaald had. Dezelfde mensen van faunabeheer mochten dit uit komen leggen bij Pauw en Witteman. Opvallend die avond waren hun dieprode blosjes.

Maar nu gaan ze het heel anders aanpakken. De organisatie Wolven in Nederland gaat beveiligingscamera's ophangen aan de grens met onze oosterburen!! Zodat we zelf kunnen constateren wanneer de eerste wolf zijn eerste poot op Nederlandse bodem zet. De eerste camera's zijn al geplaatst in een natuurgebied in Twente. Het lange wachten is begonnen. De camera's zijn gekoppeld aan een webcam, zodat ook de mensen thuis niets hoeven te missen.
Ik heb eens zitten denken. Die paar camera's in Twente kunnen niet genoeg zijn. De Duitse grens strekt zich namelijk uit van Nieuweschans in het noorden tot Vaals in het zuiden. Meer dan 300 kilometer !! Om de illegale grenspassage van de wolf goed te kunnen vastleggen moet je zeker om de 20 meter een camera plaatsen. En niet alleen in de grensoverschrijdende natuurgebieden. Het zou toch evengoed denkbaar zijn dat een aan obesitas lijdende wolf (vanwege al die Duitse braadworsten) op z'n dooie akkertje over de vluchtstrook van de A1 bij Oldenzaal ons land komt binnensukkelen.
Nee, als je het moment wil vastleggen dan moet je het goed doen. Om de 20 meter een camera, dat zijn dus 15.000 bewakingscamera's over 300 kilometer. Het mag wat kosten. Voor dat geld kun je een stuk of tien eekhoorntjesbruggen bouwen in het Haagse bos.

Een andere optie. Mogelijk wat goedkoper. We slopen de reeds bestaande beveiligingscamera's uit de uitgaansgebieden van grenssteden als Enschede, Nijmegen, Venlo, Roermond en Heerlen. Dat de criminaliteit in die gemeentes hierdoor fors toe gaat nemen? Dat nemen we op de koop toe. Het is voor het goede doel. We willen wolven spotten.
Zijn camera's toch te duur? Dan heb ik nog een ander voorstel. Ga op zoek naar 45.000 vrijwilligers, die in een 3-ploegendienst, om de 20 meter onze oostgrens bewaken. Zittend op een klapstoeltje, gewapend met een mobieltje, want het moment moet vastgelegd worden. Het zou toch een stunt zijn dat die éne schlemiel die de wolf betrapt op illegale grensoverschrijding net toevallig zijn fototoestel thuis heeft laten liggen. Wolven voelen dat feilloos aan: hier moeten we zijn.
Misschien zijn er ook wolven met humor. Die kijken dat hele ontvangstcomité eens kopschuddend aan en lopen met een grote boog om Zuid-Limburg heen om bij Baarle-Nassau stiekem de Nederlands-Belgische grens over te steken. Gefopt !!!

Die hele wachtpost-operatie doet me trouwens denken aan mijn tijd in militaire dienst toen we ook urenlang wacht liepen op de heide met het gezicht naar het oosten gewend, want daar lag Moskou volgens onze legerleiding. Ik heb wat kou geleden in afwachting van de Russen. Het heette niet voor niets de koude oorlog. Uiteindelijk zijn ze niet gekomen en ik ben bang dat het met de wolf net zo uitpakt.

Het laatste nieuws kwam deze week in de kranten. In de buurt van Ootmarsum is "mogelijk" een wolf gesignaleerd. Verschillende mensen hebben de melding gedaan. En ze beweren allemaal dat het NIET de hond van de buurman was. Als dat waar is dan is dat beest er toch in geslaagd om de camera's te omzeilen en hebben we te maken met een intelligent exemplaar. En dan kan het snel gaan. Een comité bestaande uit Burgemeester en Wethouders van de gemeente Dinkelland is al bezig met de voorbereidingen voor de officiële ontvangst op het Gemeentehuis.
Wat biedt je zo'n wolf aan? Je wilt als gemeente een goed figuur slaan. Bij de slager in Ootmarsum liggen de lamskoteletjes dus al in de vriezer. Na een wekenlang rantsoen van Bratwurst mit Sauerkraut moet dat een feestmaal zijn voor onze eerste Nederlandse wolf. Een slobberbak met witte wijn erbij en het feest kan beginnen. De camera's van de NOS gaan alles vastleggen in een rechtstreekse uitzending. Het moment is belangrijk genoeg voor een extra  ingelast NOS-journaal.

De wolvenkoorts is terug. Na de domper van Luttelgeest kunnen we wel een opkikkertje gebruiken.

1 reactie

Ja, 't is wat met al dat wolvengedoe, hè? Allemaal zó blij en opgelucht dat hij weer in ons land is, maar over een paar jaar zijn er dan natuurlijk weer teveel en worden de jagers opgeroepen om ze af te schieten... En die staan dus al te springen van ongeduld.

Tuinfluiter

20 June 2014 om 19:31

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.