Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

209. Hillary

1 reactie

Dat was toch wel even schrikken toen het boek van Hillary Clinton onlangs uitkwam. In 2001 hebben Bill en Hillary in zware geldnood gezeten. Er was geen geld om de studie van dochter Chelsea te betalen en ze liepen hopeloos achter bij de aflossingen van de hypotheken van al hun buitenhuizen. "Een moeilijke tijd", schreef Hillary.

Zoiets verwacht je niet bij de machtigste man op aarde. Dit is nu typisch een geval van "verborgen armoede". Aan de buitenkant merk je niets, maar o wee. En hoe zou het gegaan zijn met de huur van het Witte Huis? Vermoedelijk ook een fikse betalingsachterstand. En wat doet dan zo'n woningbouwcorporatie? Die stuurt eerst een vriendelijke herinnering, gevolgd door een dreigbrief en nog één. Daarna volgt er een beleefdheidsbezoekje van een deurwaarder en het uiteindelijke resultaat is uithuisplaatsing.
Toevallig waren ze op dat moment toch al op zoek naar goedkopere woonruimte, vanwege het simpele feit dat éne George Bush jr. in 2001 de presidentsverkiezingen had gewonnen en daarmee het Witte Huis opeiste.
Eigenlijk is het niet te geloven, een president van de Verenigde Staten van Amerika die op zwart zaad zit. Valt het presidentschap soms onder het kopje vrijwilligerswerk? Is er in de States geen Balkenende-norm? Is er geen CAO voor staatshoofden? Of is het presidentschap slechts een deeltijdbaan? In dat geval is er hoop voor onze eigen Geert Wilders. Naast Kamerlid en Europarlementariër kan hij dat Amerikaanse klusje er nog wel even bij doen...

Allerlei gedachten komen bij me op. Zou Bill wel eens stiekem de voedselbank van Washington bezocht hebben? Of zijn er daar ook vestigingen van prijsvechters als Aldi en Lidl? Kocht hij destijds zijn parelwitte overhemden bij die grote kleding-discount in DC, made in Bangladesh?
De volgende scène heeft zich mogelijk afgespeeld tijdens een hevige hoosbui in hun zomerhuisje in Camp David:
"Bill, het dak lekt!!", waarna Bill en Hillary talloze potjes en pannetjes uitstallen om het hemelwater op te vangen. Het dak was slecht, dat wisten ze al, maar er was geen geld voor de reparatie.

Jammer, dat de buitenwereld geen weet had van de financiële problemen van het presidentenechtpaar. Er zijn tegenwoordig zoveel Tv-programma's die de nood enigszins kunnen lenigen, zoals:
"Op zwart zaad"
"Uitstel van executie"
"Geen cent te makken"; ik zie Geer en Goor in mijn gedachten in het Witte Huis hun grappen en grollen maken.
"Een dubbeltje op z'n kant"; prachtige beelden zou dat opleveren: Annemarie van Gaal die samen met Hillary en Bill het huishoudboekje doorneemt; waar kunnen ze zoal op besparen?

Maar zonder de hulp van buitenaf zijn ze er inmiddels zelf in geslaagd om de boel weer een beetje op de rails te krijgen. Wat hebben ze gedaan? De ex-president en de ex-presidentsvrouw hebben zich vanaf 2001 aangeboden om lezingen te geven. En om er financieel een beetje uit te springen, vroegen ze om een bijdrage die de reis- en verblijfskosten iets te boven ging.
Omgerekend in euro's vroegen ze allebei € 147.000 per lezing. Voor dit geld kwam Hillary een avondje praten voor de Vereniging van Plattelandsvrouwen in Connecticut over het onderwerp "Vrouwen in de politiek". En Bill hanteerde hetzelfde tarief als hij de volledige crew van Baywatch Santa Monica bijpraatte over "De kwaliteit van de luxaflex in de Oval Office", een gewaagd onderwerp als je het mij vraagt, zeker in Santa Monica.
Dankzij deze lezingen hebben ze anno 2014 een kapitaaltje bij elkaar gescharreld van 77.000.000, omgerekend in euro's. Het gaat dus de goede kant op, het begin is er.
Een beetje rekenwerk leert dat je over 13 jaar totaal 523 lezingen moet geven. Dat zijn 40 lezingen per jaar, 20 door Hillary en 20 door Bill. Het komt erop neer dat beiden ongeveer eens per 14 dagen aan de bak moesten. En als ze dat nu op dezelfde avond doen dan gaat dat niet ten koste van het gezinsleven.
Het blijft ook de vraag of zo'n Vereniging van Plattelandsvrouwen het tarief van Hillary kan betalen. En zou je dit tarief ook in Nederland mogen hanteren.
Als een PvdA raadslid uit Yerseke tegen hetzelfde tarief een avondje komt praten voor de plaatselijke koersbalvereniging over "de oestercultuur in de Oosterschelde" dan is er in één klap geld genoeg om Podium Reimerswaal van de ondergang te redden. Zo gemakkelijk kan het gaan.

Over tarieven gesproken. Mijn gedachten gaan even terug naar het jaar 1990. Als docent informatica mocht ik een lezing houden voor de club van Soroptimisten van de Bevelanden. Onderwerp: het gebruik van de computer in het Middelbaar Beroepsonderwijs. Een groep van pakweg 30 vrouwen zaten die avond voor de allereerste keer achter een beeldscherm. Nee, ik had geen tarief, maar de dames waren zo enthousiast dat mij, aan het eind van de avond, een "envelop met inhoud" werd overhandigd.
Het grappigste moet nog komen. Thuisgekomen opende ik, in het bijzijn van mijn echtgenote, de bewuste envelop.
Resultaat: een biljet van 50 gulden. Een paar minuten later zag ik de lege envelop nog op de tafel liggen. Tenminste, ik dácht dat hij leeg was. Onderweg naar de oud-papier-doos scheurde ik de envelop in tweeën. Wat bleek? Mijn vrouw had het bankbiljet terug in de envelop gestopt....
De volgende morgen moest ik met hangende pootjes èn met 2 halve biljetten naar de bank. Gelukkig waren de banken in die tijd nog klantvriendelijk. Ik kreeg er een splinternieuw biljet voor in de plaats.

Tot slot even serieus.
Tot nu toe had ik altijd grote bewondering voor Hillary Clinton. Maar als je in je boek als presidentskandidaat zulke onzin verkoopt dan kan dat wel eens heel erg schadelijk zijn voor je uitverkiezing. Een president in geldnood? Dit is een klap in het gezicht van alle mensen in de States die het financieel ècht moeilijk hebben.

Om met Máxima te spreken: ze was een beetje dom.

1 reactie

 Tjonge, wél zielig hoor, dat die twee zo in geldnood zaten, maar gelukkig is dat nu wel veranderd... Gelukkig maar, want ik was anders in staat om een collecte voor ze te organiseren.

 

Tuinfluiter

13 June 2014 om 19:57

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.