Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

208. Juichpak

0 reacties

Roy Donders de uitvinder van het juichpak? Laat me niet lachen. In de jaren '80-'90 van de vorige eeuw fietste ik al dag in dag uit in zo'n fel oranje trainingspak van Middelburg naar Goes, 23 km heen en 23 km terug. En nou gaat die meneer Donders, die pas in 1991, bij de gratie van pa en ma Donders, het levenslicht mocht aanschouwen, met de eer strijken. Zoiets, daar kan ik nou niet tegen.
Jarenlang heb ik de Zeeuwse fietspaden oranje gekleurd met dat prachtige pak. Waarom? Nou, gewoon, om drie redenen. Om benzine uit te sparen, voor de fitness en om het milieu te redden, in willekeurige volgorde van belangrijkheid. En met zo'n fel gekleurde outfit val je op in het verkeer. Niet iedereen was even gecharmeerd van mijn "juichpak". Ik kan het nog sterker vertellen. In mijn naaste omgeving waren er mensen die liever even de andere kant opkeken als ik langsflitste: "Hier wil ik niet bij horen". Gewoon een kwestie van jaloezie als je het mij vraagt.
Blijkbaar was ik toch zo vergroeid met dit pak, dat mijn echtgenote in 1994 een fel oranje Abraham-pop in de tuin plantte, toen ik een zeer respectabele leeftijd had bereikt. Ja, we schrijven augustus 1994, kleine Roy Donders deed toen net z'n eerste pasjes !! En zijn zogenaamde juichpak was toen al te bewonderen in een voortuintje in Middelburg. Zo levensecht, dat een voorbij fietsende buurman de pop vriendelijk groette. Vermoedelijk had hij die ochtend z'n lenzen niet in.

Nee, Roy Donders is bij mij niet populair. Ook niet in Barneveld trouwens. Met name de opmerking "We geven ze op hun Donders" was daar helemaal verkeerd gevallen. Maar ja, in dat Veluwse plaatsje valt er wel meer wat verkeerd. Jan van Schaffelaar kan daarover meepraten. Wat een flauwe kul. Iedereen weet toch dat er in Tilburg meer dan 600 gezinnen wonen die het naambordje Donders dragen. Zelfs pastoors en kapelaans luisteren naar die naam.

We gaan het over oranje artikelen hebben. De straten willen (door een gebrek aan vertrouwen?) nog steeds niet oranje kleuren, maar de commercie denkt daar heel anders over.

AH scoort met het luidruchtige lied "Daar komen de hamsters" en bij besteding van tenminste € 15 krijg je een hamster-poppetje. Mijn dringend advies aan mijn echtgenote: blijf onder de € 15 en dat lukte, de teller bleef steken op € 13,90, gelukkig !! Toch kregen we van die aardige caissière toch nog zo'n eng beestje...
Emté is kwistig met soldaatjes die samen het Oranje Legioen vormen.
De slogan van C1000 "Geef Oranje vleugels", bij besteding van € 15 krijg je er een geluksvogeltje.
Actie van Kruidvat: Oranje sambaballen en een WK T-shirt met het portret van Gordon; ik ga tijdelijk wel even naar een andere drogist...
Plus heeft één van de andere toppers zo gek gekregen om met oranje veren als een soort paradijsvogel door de winkel te paraderen.
Blokker introduceert de wave-cape, compleet met een brullende Nederlandse leeuw.
Marskramer heeft de enige echte officiële supportersvlag, als je daar mee zwaait, zien de mensen achter je helemaal niets meer.
Jumbo heeft het bij mij helemaal verbruid met het al eerder genoemde juichpak, wat donders veel lijkt op mijn geliefde trainingspak.
Bij Hans Anders krijg je WK-korting op een nieuwe bril, je mocht eens een doelpunt missen...
Bij het inslaan van veel Tuc krijg je een oranje deurvlag kado; op warme zomeravonden zet je de deur open en je hangt de vlag ervoor: bij de 1-0 tegen Spanje draagt het gejuich tot op straat en tegelijkertijd hou je de insecten buiten.
De Mediamarkt komt met een echte stunt: Als je nú een TV koopt en als Nederland straks wereldkampioen wordt? Dan krijg je je geld teruggestort !!! Even rekenen. We staan bij de bookmakers 1 op 18, dus dat betekent dat er 5,5% kans dat deze winkelketen over 5 weken het faillissement aan moet vragen. Of zou de Mediamarkt  dan toch maar op zijn beslissing terugkomen? Net als destijds onze premier, die in de aanloop van de verkiezingen € 1000 beloofde aan iedere hardwerkende Nederlander, en dat meteen na de verkiezingen weer terugschroefde.
Het AD pakt uit met het "WK-ontbijt": een wekker-app, 5 weken vóór 07.00 uur de krant in de bus en het boekje "Hoe word ik een goede bondscoach?"

Hoe word ik een goede bondscoach? Zou Louis van Gaal dat boekje ook al gelezen hebben. In elk geval heeft de uitvinder van de karatetrap het lef om met een heel ander systeem te gaan spelen.
Even voor de niet-ingewijden. Als je een elftal de wei instuurt dan hoort daar een systeem bij:

4-3-3
3-4-3
3-5-2
5-3-2
4-5-1
4-4-2 met ruit op het middenveld
4-4-2 zonder ruit op het middenveld

Opmerkelijk is dat de cijfertjes opgeteld steeds op 10 uitkomen. Hoezo elftal?
De vondst van Louis: 1-5-3-2 en dat is zonder meer geniaal te noemen. Dit sommetje komt op 11 uit. De keeper mag meedoen in zijn systeem !!! Daar heeft nog geen enkele coach ooit aan gedacht. Hier zit een grote dosis voetbalvernuft achter. Dit verzin je niet op een doordeweekse middag. De keeper staat níet meer buitenspel. Nu is het toch al zeldzaam dat een keeper buitenspel staat, hooguit in een allesbeslissende wedstrijd als zijn club in de laatste minuut met één doelpunt verschil achter staat, ja, dan zou het theoretisch mogelijk zijn. Ik zal stoppen met die buitenspelregel, want ik heb ook vrouwelijke lezers en die weten totaal niet waar ik het over heb.

Waarom al die moeilijke systemen in het moderne voetbal? Het is toch gewoon de bedoeling om één doelpunt meer te maken dan die andere lui. Hou het simpel. Waar heb je al die wiskunde voor nodig? Gebruik de wiskunde voor belangrijker zaken.
Als je als aanvaller vanaf 25 meter de baan wil berekenen die nodig is om de bal, buitenom de grijpgrage vingers van de doelman, met een boog in de linkerbovenhoek te laten belanden, ja, dan heb je wiskunde èn natuurkunde nodig. En GPS, dat lijkt me ook wel handig. Alleen heb je in de praktijk weinig tijd om instrumenten als rekenmachine en GPS-ontvanger te bedienen als er tegenstanders rondlopen die jou het scoren willen beletten. Dan toch maar liever maar op gevoel.

Laatst werd de deceptie van de vorige missie van Louis van Gaal (2008) breed uitgemeten in Andere Tijden Sport. Was dat wel verstandig? Verhoogt dit het zelfvertrouwen van trainer en spelers? We gaan het zien. Ik ben vooral benieuwd naar de verstandhouding van onze bondscoach met de pers, vooral na een eventuele teleurstellende wedstrijd. In Amsterdam, Barcelona en München weten ze inmiddels hoe explosief zoiets kan verlopen. In Manchester hebben ze bij de pers de messen al geslepen.

De komende weken worden drukke weken. Naast het kijken van de voetbalwedstrijden zijn er nog al die andere dagelijkse dingen: eten, slapen, krant lezen, boodschappen doen, column schrijven. Alles moet gewoon doorgaan. En dat zal ook gaan gebeuren.

 

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.