Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

205. Gevonden voorwerpen (1)

0 reacties

Kent u dat verhaal over die schoonmaakster uit Sydney? Tijdens het reinigen van de openbare toiletten deed zij de vondst van haar leven. Na het ontdekken van de meer dan 100.000 Australische dollars (ca. 55.000 euro) was haar eerste gedachte dat zij erin geluisd werd door de plaatselijke Candid Camera. Maar er was geen camera te bekennen. Wie heeft dat geld daar achtergelaten? De meest logische verklaring is dat iemand uit de top10 van de Australische Quote500 die dag toevallig geen muntgeld bij zich had om op het schoteltje van de toiletjuffrouw te deponeren. En dat hij toen maar wat papiergeld heeft achtergelaten. Klinkt best aannemelijk.

Geïnspireerd door bovenstaand geval heb ik in het zoekvakje van de Krantenbank Zeeland de term "gevonden voorwerpen" ingetikt. Het resultaat: meer dan 18.000 hits, in tijd variërend van 1870 t/m 1993.
De resultaten leiden bijna allemaal tot krantenberichten die per gemeente een opsomming geven van zaken die bij de plaatselijke politie zijn ingebracht als gevonden voorwerp. En dat leidt soms tot hele grappige proza.

"Middelburg, 1918: een dameshandschoen, een spatlap van een fiets, 5 postzegels van 20 cent, een bankbiljet van 10 gulden". Vooral die laatste vondst heeft ongetwijfeld meerdere claims opgeleverd, 10 gulden was best een kapitaaltje in die jaren. En de kans op ontdekking van een valse aangifte was minmaal in een tijd dat er nog geen DNA-profielen waren.

"Tholen, 1903: een zakdoek, de bovenkant van een fietsbel, een koperen ring, een hoeveelheid leverworst". Het is te hopen dat het Thoolse politiebureau over een koel plekje kon beschikken, want als deze leverworst niet snel geclaimd wordt door de eigenaar, dan treden er na verloop van tijd verkleuringen op, ondanks het feit dat de term "over de datum" toen nog niet bestond. Opmerkelijk is ook dat de eerlijke vinder van de zakdoek de moeite genomen heeft om even langs het bureau te gaan. In deze tijd is zoiets volledig onbestaanbaar. Het volgende gesprek zou vermoedelijk plaatsvinden als een inwoner van Goes in de 21e eeuw aangifte komt doen van een gevonden zakdoek:

Agent: “Wat kan ik voor u doen”
Eerlijke vinder: “Ik heb deze zakdoek gevonden”
Agent: “Wablief ?????”
Eerlijke vinder “Deze zakdoek lag op de hoek van de Turfkade en de Magdalenastraat”
Agent: “En wat moeten wij daarmee?”
Eerlijke vinder “Nou, gewoon, ik kom een gevonden voorwerp aangeven”
Agent: “Momentje alstublieft” (de agent belt met spoed het alarmnummer van de dichtstbijzijnde psychiatrische inrichting)
Agent: “Neemt u maar even plaats, het busje komt zo”

Behalve de leverworst van Tholen werden wel vaker etenswaren aangeboden als gevonden voorwerp. In Terneuzen (1952) werd een pakje boterhammen aangeboden, in Middelburg (1933) werd een tompouce aangetroffen zonder eigenaar en in Vlissingen (1948) ging het om 2 chocoladerepen. Ook in Zierikzee (1993) was een opmerkelijke vondst te melden: een fietstas met daarin een thermoskan met daarin (koude?) koffie...

"Vlissingen, 1977: een rubber laars met een rolschaats er aan vast, een roze damesblouse". In gedachten zie ik een zielig kindje zich moeizaam voortbewegen op één sok en één rolschaats. En over die blouse. Liep er die dag door de Walstraat een topless dame rond?

"Terneuzen, 1992: o.a. een hondenriem en een dolkmes". Kijk, zoiets is heel lucratief voor deze gemeente. Als de eigenaars zich melden dan kan er meteen een fikse boete worden geheven voor een loslopende hond resp. verboden wapenbezit.

"Middelburg, 1954: twee (!!) bustenhouders". Dat moet ongetwijfeld een leuk vrijgezellenfeestje geweest zijn!!

"Terneuzen, 1970: o.a. een bruine boxer en een nuchter stierkalf". Het ziet er naar uit dat dit politiebureau moet beschikken over een opvangruimte voor dieren. Of wordt daar gewoon een arrestantencel voor vrijgemaakt? Is één cel wel genoeg? Verdragen deze beesten elkaar? Stel dat er op diezelfde dag ook een zwerfkat aangeboden wordt. Speciaal voor mijn lezers die niet zoveel verstand hebben van de rundveehouderij: een kalf heet nuchter als hij/zij alleen gevoed wordt met melk. Da's ook toevallig, als u en ik uitsluitend melk drinken dan blijven we óók nuchter. Maar dat is puur toeval.

"Vlissingen, 6 december 1951: een zwarte dameshoed". In de annalen van het KNMI van De Bilt heb ik nagegaan dat er op Sinterklaasavond van 1951 een stormachtige wind stond. Dan is het voor zo'n Vlissingse dame niet slim om tòch een rondje boulevard te doen. Heel interessant om de combinatie te kunnen maken tussen de meteorologie-annalen en de gevonden voorwerpen!!

"Kapelle, 1978: een onderprothese". Als een mogelijke eigenaar zich meldt is een pashokje onontbeerlijk om te kunnen controleren of het kunstgebit niet toevallig van iemand anders is.

Gevonden voorwerpen in 2014? Dat gaat tegenwoordig heel anders. Er is een website (www.verlorenofgevonden.nl) die verliezer en vinder bij elkaar kunnen brengen. De vinder kan bijvoorbeeld een fotootje plaatsen van het object. De verliezer tikt in een zoekvakje het woord iPhone en drukt op enter. Da's even schrikken, er zijn onlangs 272 iPhones gevonden in Nederland. Misschien is het handig om ook de plaats delict in te voeren: Eindhoven (enter). Dat schiet op. Er blijven er nog maar 15 over.
Zo gaat dat tegenwoordig. En sinds 2012 loopt alles via het Gemeentehuis. De politie kan weer gewoon boeven gaan vangen.

In het verleden heb ik regelmatig de rol van eerlijke vinder gespeeld. Dat is je burgerplicht. En dan doel in niet op triviale zaken zoals een zakdoek, een aangebroken rolletje zuurtjes of een steunzool.
Eén ding zou ik echter nooit opgeven aan gemeente of justitie. Stel dat het mij mag overkomen dat ik die pot met goud ga vinden aan het eind van de regenboog. Dan hou ik 'm lekker voor mezelf.
Bij de volgende regenboog staat er vast wel weer een nieuwe. Voor de (on)eerlijke vinder.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.