Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

200. Tegeltjeswijsheden

0 reacties

't Is weer eens wat anders dan een bos bloemen, een doos bonbons of een kadobon. Iemand op z'n verjaardag verrassen met een tegeltje, gevuld met een stukje tekst. En niet zomaar een stukje tekst, nee, een levenswijsheid !!

Zoals:
"Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg"
"Als er nooit iets mislukt, dan probeer je te weinig"
"De omgeving van de mens is de medemens"
"Het leven is een boek, maar je moet wel kunnen lezen"
"Elke minuut die je je druk maakt om het verleden, gaat van je toekomst af"
"Vrienden zijn familie die we zelf uitzoeken"
" Leven is het meervoud van lef" (dat is trouwens een hele goeie)

Ik besef me terdege dat ik in deze column citeer uit andermans werk. Maar ik zal proberen om zo af en toe wat persoonlijk commentaar toe te voegen.

Het onderwerp humor komt vaak aan de orde bij de tegeltjeswijsheden. Enkele voorbeelden:
"Bij vlagen ben ik geniaal, alleen is het nu even windstil" (een excuus voor een seniorenmomentje?)
"Mijn werk is zéér geheim, zelfs ìk weet niet wat ik hier aan 't doen ben" (vermoedelijk bedacht door een hoge functionaris van de AIVD)
"Wie een kuil graaft voor een ander heeft tenminste werk !!" (een opkikkertje in crisistijd)
"Het Nederlands elftal is op papier beter dan de meeste andere teams; helaas worden de wedstrijden doorgaans op gras gespeeld..." (met het oog op Brazilië is dit een wijze uitspraak; stel je voor dat het daar misgaat)
"Als je naar rechts kijkt, zie je links niets"
Dit lijkt een hele flauwe spreuk, maar de waarheid is toch anders. Een jaar of 5 geleden vond er in het land van Altena een dramatische gebeurtenis plaats. Een groepje mensen (waaronder ikzelf) nam plaats in een toeristisch treintje op wielen, een locomotiefje met 2 wagonnetjes. De bestuurder van het treintje gaf informatie over de omgeving en zijn teksten werden via een microfoon versterkt tot in de beide wagonnetjes.
"Aan uw linkerhand ziet u .......".
"Als u naar rechts kijkt ziet u.....".
Maar helaas, de helft van de toeristen heeft niets gezien. Die helft zat namelijk met de rug naar het locomotiefje. En dat is drama, want dan kijk je dus steevast de verkeerde kant uit.
Géén prachtige standerdmolen, géén middeleeuws kasteeltje, géén pittoresk kerktorentje. Eigenlijk zouden die mensen hun geld terug moeten krijgen. Als je daar juridisch een zaak van zou maken, dan sta je sterk.

Nog meer humor op tegeltjes:
"De eerste 5 dagen na het weekend zijn het beroerdst; daarna gaat het wel weer"
Dit doet me denken aan die oud-collega, die iedere vrijdagmiddag hetzelfde grapje maakte: "Zo!! Vier dagen vrij: morgen, overmorgen, zaterdag en zondag". Van diezelfde optimist is de uitspraak "Je denkt toch niet dat ik tussen de middag thuis ga eten? Bekijk het !! Dan moet ik twéé keer op een dag naar m'n werk !!"

Nog meer spreuken:
"Met pensioen gaan is een hele eer, maar bedenk wel: je hebt nooit vakantie meer" (hier ben ik nog niet zo lang geleden ook achter gekomen)
"Als alles opeens op je afkomt dan rij je aan de verkeerde kant" (een duidelijke waarschuwing aan potentiële spookrijders)
"Wie het laatst lacht is traag van begrip" (dat heb je wel eens als iemand een moeilijke mop vertelt)
"Stoppen met roken is een makkie; ik heb het wel 20 keer gedaan" (nog even volhouden dus)
"In een stacaravan kun je ook gewoon zitten" (dat weten we dan ook weer)
"Een computerprobleem zit vaak tussen de rugleuning en het toetsenbord (dat is een doordenkertje)

Op één bepaald tegeltje stond wel heel erg veel tekst:
"Mijn baas wil met me op vakantie. Hij zei het zèlf: Als je zo doorgaat gaan we samen naar de Filistijnen"
Opgetekend door een onnozele werknemer, die echt van mening is dat hij samen met de baas op reis mag naar de Gazastrook, het gebied waar vroeger het volk der Filistijnen woonde. Een bijkomstig probleem is dan dat Gaza-stad geen vliegveld heeft en dat je het laatste stuk vanaf het vliegveld van Tel Aviv moet afleggen per kameel-lijndienst, geëxploiteerd door de plaatselijke vestiging van Connexxion. Maar één ding is wel zeker: het wordt een rustige vakantie want het toerisme staat daar nog in de kinderschoenen.

Tegeltjes met rijmwoorden:
"Het kan vriezen, het kan dooien, maar als je op je bek gaat, zijn ze te laat met strooien" (poëzie van het àllerhoogste niveau; helaas is dit tegeltje deze winter nauwelijks verkocht)
"Zet de Botox maar vast klaar: Sarah die wordt 50 jaar" (reclametegeltje voor schoonheidsmiddelen?)
"Als de haan niet kraait vóór het avondrood, dan gaat het regenen òf de haan is dood" (als dierenliefhebber hoop ik het eerste)
"Zie je door het raam een halve maan, dan heb je de gordijnen niet goed dichtgedaan" (leuk rijmpje, maar met een onbenullige tekst)
"Rozen verwelken, schepen vergaan; dus koop geen bloemen en vlieg voortaan" (een variant op de meest bekende bijdrage aan het standaard poëziealbum)

Het volgende tegeltje heb ik vandaag zelf besteld op tegeltjes.nl :
"De grootste mijlpaal van dit jaar? Mijn 200e column is klaar !!!"

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.