Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

199. Méér of minder?

1 reactie

Een cursus liplezen was echt niet nodig om vast te stellen dat de figuur links van de grote baas met volle overgave de woorden “minder, minder, minder” scandeerde. Hij was eigenlijk de grootste schlemiel van de avond, alle andere minder-roepers bevonden zich veilig uit het zicht van de camera.

Stom toevallig had diezelfde persoon (met die oranje stropdas) zich de dag ervoor nog onsterfelijk belachelijk gemaakt, door weg te lopen uit een verkiezingsbijeenkomst. Wat was het geval? Men had als afwisseling conferencier Sjaak Bral uitgenodigd, gewoon, om de avond wat op te leuken. En die vergeleek in zijn grappige toespraak de PVV met het smurfenvolkje: één volk, één leider, één kleur. Humor van de bovenste plank, alleen PVV-er Leon de J. kon er niet om lachen. Hij ging er vandoor; waarschijnlijk geïnspireerd door zijn grote leider die destijds wegliep uit het Catshuis toen het spannend werd. Flauw, flauw, flauw !!

Even tussendoor over die smurfen. Ik heb me altijd afgevraagd waarom er maar één smurfenvrouwtje is. En dat lijkt erg weinig als je de soort in stand wil houden. Zo’n vrouwtje, laten we haar Fleur noemen, krijgt het erg druk. Wat zou de draagtijd zijn van een smurfinnetje? Duidelijk is wel dat die arme meid regelmatig met een dikke buik rond moet lopen. In de tijd dat ik onder druk van mijn dochters bij de BP benzine moest gaan tanken, in ruil voor zo'n smurfje, was me dat eigenlijk nooit zo opgevallen.

Terug naar de PVV die weer een nieuw hoofdstuk heeft toegevoegd aan haar kleurrijke geschiedenis.

Onze taal is in de loop der jaren, dankzij de Partij voor de Vrijheid, verrijkt met termen en oneliners als kopvoddentaks, tuigdorpen, islamitisch stemvee en bedrijfspoedel. De redactie van de Dikke van Daele heeft het er maar druk mee.
De afkortingen van het CDA (Christenen Dienen Allah) en de PvdA (Partij van de Arabieren) hebben inmiddels een andere betekenis gekregen.

De uitspraken van Geert mochten er zijn, hier was heel duidelijk over nagedacht.
-
Nederland zonder allochtonen, dat is mijn Zwitserlevengevoel.
-
Meneer Pechtold, u bent een zielig, miezerig, hypocriet mannetje.
-
Deze minister is knettergek.
-
Doe’s normaal man.
-
Wij hebben het beste voor met Henk en Ingrid.

Sinds vorige week zijn er weer enkele toegevoegd:
-
Willen jullie meer of minder Europese Unie?
-
Willen jullie meer of minder Partij van de Arbeid?
-
Willen jullie meer of minder Marokkanen?
Het antwoord vanuit de zaal met sympathisanten lag voor de hand.
-
Dan gaan we dat regelen.

Het kon niet uitblijven, alle bovenstaande teksten en nog veel meer zijn inmiddels verzameld in een alleraardigst boekwerkje “De woorden van Wilders & hoe ze werken”. In populariteit kan deze uitgave mijns inziens simpel concurreren met de verzamelde uitspraken van Johan Cruijff “Je moet schieten, anders kun je niet scoren”.
Het is nog slechts een kwestie van tijd als de PVV op de markt komt met het boekje “De avonturen van Henk en Ingrid”, een psychologische liefdesroman die bol staat van de relatieproblemen.
Het werkje “Henk en Ingrid” mag in geen geval ontbreken in de boekenkast van een PVV-stemmer, net zomin als de uitgave “Nico en Tine” mag ontbreken op de boekenplank van een verstokte roker. Toch lijkt het er verdacht veel op dat ome Geert deze keer een stapje te ver is gegaan. Dat zijn recente uitspraken deze keer in zijn nadeel gaan werken. Minder stemmers in de peilingen en afhakende partijgenoten zijn hier al een voorbode van.

Uitspraken die politici de kop kostten of die de partij schade berokkenden. Ze zijn van alle tijden.
Hoe komt zo’n Balkenende erbij om de VOC-mentaliteit te verheerlijken, uitgerekend de meest inktzwarte bladzijde uit de Vaderlandse Geschiedenis. Wat een enorme blooper. Dag Jan Peter, het was gezellig !!
“Nivelleren is een feest” zei Hans Spekman en hij trapte daarmee keihard tegen de schenen van de coalitiepartij voor Vrijheid en Democratie.
“De euro zal het leven niet duurder maken” volgens Gerrit Zalm in 2001. Met het schaamrood op de kaken stapte hij een jaar later vanuit de politiek over naar de bancaire wereld. Als je het mij vraagt heb je daar ook financiële kennis voor nodig…
De burgemeester van Hulst twitterde dat hij “niet sambalblij” was, in een reactie op de vele inbraken en overvallen bij Chinese restaurants. Misplaatst grapje van de burgervader.

En dan is er nog Giel Beelen. Hij heeft er een sport van gemaakt om politici op het verkeerde been te zetten. Arme PvdA-er John Leerdam. Giel vroeg hem naar de vervroegde vrijlating van de straatterrorist Jael Jablabla. De onnozele politicus ging hier serieus op in. Hij had zich uitvoerig in de zaak verdiept en met collega Dijsselbloem besproken. Dit was meteen ook het einde van zijn politieke carrière.
Ook burgemeester Onno Hoes ging serieus in op het vrij rondlopen van de ontsnapte TBS-er Balthasar Blaaskaak door de straten van Maastricht. Hij liet zich zogenaamd regelmatig informeren door de politie over deze zaak. Helaas, de naam Blaaskaak bleek te zijn verzonnen door meneer Beelen.
Nog een stoute streek van Giel: Geert Wilders wilde wel kaartjes kopen voor het bijwonen van een live concert van een zanger die al 6 jaar geleden overleden was.

We hebben ook nog de SGP-voorman Kees van der Staaij. Die kan er ook wat van. Met droge ogen verklaarde hij dat bij een verkrachting de kans heel erg klein is dat de vrouw zwanger raakt. Heeft hij een artikeltje over verloskunde gelezen of mogelijk een schriftelijke cursus voortplantingsleer gevolgd bij het LOI ?
Afgelopen week moest diezelfde Kees, met een gezicht als een oorwurm, toegeven dat er in Vlissingen een vrouw werd gekozen in de Gemeenteraad. Terwijl Kees toch duidelijk in de Bijbel had gelezen dat vrouwen achter het aanrecht thuishoren. Deze gedachte van hem moet wel fout zijn. Toen de bijbelboeken geschreven werden bestonden er nog geen aanrechten...
Wat een blunder. Het advies aan hem: nog maar eens goed nalezen, gewoon bij Genesis beginnen en zoeken naar het woord "aanrecht".

Vannacht heb ik iets heel raars gedroomd.
Klaas Knot van de Nederlandse Bank (DNB) had een vergadering belegd met alle bankdirecteuren van Nederland. Tijdens dit beraad vroeg hij expliciet:
"Willen jullie méér of mínder bonussen?"
De reactie was unaniem, de hele zaal was het eens. Enthousiasme alom. Het antwoord was echter precies het tegenovergestelde als het antwoord van de PVV tijdens de veelbesproken verkiezingsbijeenkomst uit de eerste alinea...

Toch nog een toegift. Op de valreep. Ik las net een artikeltje in de krant dat alle mannen in Noord-Korea verplicht worden om precies hetzelfde kapsel te dragen als leider Kim. In mijn gedachten trek ik deze maatregel door naar de PVV onder het motto "één volk, één leider, één kleur, één kapsel". Het straatbeeld zou wezenlijk veranderen als meer dan 25% van de kiesgerechtigden met zo'n blond kapsel rond zou lopen. De gedachte alleen al.
Zo nu stop ik, beseffende dat ik diezelfde 25% tegen me in het harnas heb gejaagd...

1 reactie

Nou, ik hoor niet bij die 25% hoor, dus mag je van mij gewoon zo doorgaan. 'k Heb vreselijk zitten lachen onder het lezen!

Tuinfluiter

28 March 2014 om 19:28

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.