Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

198. Een zachte winter

0 reacties

Het is nog maar een jaar geleden dat er in de PZC een hele zielige foto stond afgedrukt van een Duitse familie, op een besneeuwde camping, bibberend en kleumend in de voortent, slurpend aan een warme chocolademelk (heisse Schoko). Deze foto van Pasen 2013 verleidde mij tot het schrijven van een cynische column (no. 152) over de "opwarming" van de aarde. Een kritische reactie van één van mijn lezers was toen: "U moet niet zo korte-termijn denken; volgend jaar kan alles weer anders zijn". Het was hem blijkbaar ontgaan dat het nu eenmaal mijn gewoonte is om elke gebeurtenis uit te vergroten en tot in het absurde te trekken.

Toch bleek deze persoon gelijk te krijgen. De winter van 2014 is er nooit gekomen. De herfst is naadloos overgegaan in het voorjaar. En dat is vooral heel saai voor de mensen die ons het weer voor de volgende dag moeten verklappen. Elke avond hetzelfde verhaaltje: morgen overwegend zonnig weer bij 12 graden en een matige zuidwestenwind. Maanden aan een stuk hetzelfde zinnetje, om gek van te worden. Zo'n Gerrit Hiemstra is niet te benijden. Uit alle macht probeert hij een glimlach op zijn gezicht te boetseren, maar tevergeefs, het chagrijn druipt eraf. Je hoort hem denken: Ben ik daarvoor weerman geworden? Ook de kijkcijfers van het TV-weerbericht zakken door de ondergrens. En de prognose is dat de aanmeldingen voor de opleiding meteorologie aan de Universiteit van Wageningen in 2014 dramatisch zullen kelderen. Niemand wil opgeleid worden voor een saai beroep.

Ik heb ook een diep medelijden met al die Nederlanders die onlangs zijn overgestapt op winterbanden. In het TV-programma Kanniewaarzijn is de aanschaf van winterbanden al nadrukkelijk genoemd onder het kopje "weggegooid geld". Op verjaardagen durf ik dit onderwerp niet aan te snijden. Want dan valt er een pijnlijke stilte, dan keldert je populariteit. Nee, daar maak je geen vrienden mee. Zeker weten dat je het volgend jaar dan niet uitgenodigd wordt.

Ik denk ook aan de bevolkingsgroepen die rechtstreeks getroffen worden door deze zachte winter:

- De schaatsverkopers, die met de voorraden blijven zitten.
- De verkopers van winterkleding, die in een laatste wanhoopspoging een bord met SALE in de etalage zetten: 70% korting op alle winterjassen.
- De zoutstrooiers van de Gemeente, die andere jaren in de avonduren en in de weekenden een aardig centje konden bijverdienen aan onregelmatigheidstoeslag zijn wanhopig; zo wanhopig dat ze soms een poging ondernemen om toch stiekem wat van de grote voorraad strooizout op onze straten te dumpen, zeker als een gefrustreerde weerman in Groningen een kleine kans op vorst aan de grond voorspelt; als de straten dan de volgende morgen een beetje wit zijn dan werkt dat bij plus 5 graden Celsius op de lachspieren...
- De supermarkten die blijven zitten met onverkoopbare stamppotjes, waardoor ook de firma Unox zijn rookworsten niet kwijt kan, wat dan weer leidt tot surseance van betaling; in een wanhoopspoging probeert AH via een bonusregeling te vermijden dat deze artikelen over de datum raken.
- Ook de verkoop van anijsblokjes is volledig ingestort; de aandelen "anijs" zijn tot het nulpunt gedaald (de aandelen wèl, de temperatuur helaas niet).
- Ook de eigenaren van autowasstraten krijgen harde klappen; waarom zou je als automobilist naar de wasstraat gaan als je al maanden op schone, kurkdroge wegen rijdt?

En waar moet je protesteren als je keihard getroffen wordt door de zachte winter?
Als pomphouders in de grensstreek iedere ex-klant voorbij zien rijden naar de dichtstbijzijnde Belgische of Duitse benzinepomp, omdat onze brandstof door de accijnzen onbetaalbaar is geworden, dan weet je waar je moet zijn. Pomphouders uit de grensstreek: verzamelen !!
Eerst even langs de winkel in protestartikelen om een spandoekje te kopen. Voorgedrukte spandoeken zijn het goedkoopst: simpele universele zinnetjes als IK PROTESTEER, IK PIK HET NIET of nog korter: TEGEN. Overal en bij elk protest te gebruiken. En dan met z'n allen op naar het Binnenhof om de kersverse staatssecretaris van Financiën naar buiten te lokken.

Maar waar moeten de schaatsverkopers hun gram kwijt? Bij het KNMI ? Met z'n allen op de barricaden in De Bilt? Bedreigingen uiten aan het adres van Marion de Hond? Ruiten ingooien bij Gerrit Hiemstra?
Toegegeven, de weermannen en -vrouwen van tegenwoordig bakken er bijzonder weinig van. Waar zijn de winters van Jan Pelleboer gebleven? Dat waren nog eens winters. Deze weerman had een uitstekende relatie met zijne majesteit Koning Winter. Hij kon als geen ander bemiddelen tussen de weergoden en de organisatie van de Elfstedentocht. Ik denk met weemoed terug aan die tijd.

Hoe moeten we nu oefenen met sneeuwballen gooien nu dit zeer waarschijnlijk een Olympische sport gaat worden? Dan maar naar Zwitserland, op hoogtestage naar de eeuwige sneeuw. Of naar Canada, waar enkele van mijn Faceboekvrienden wonen.

Met regelmaat werd ik deze maanden bestookt met foto's van ingesneeuwde dorpen en spekgladde snelwegen. Meldingen van hevige sneeuwjachten (blizzards) en gevoelstemperaturen van 40 graden onder nul. Het verschil met Nederland kan niet groter zijn. En dan te bedenken dat Toronto op de dezelfde breedtegraad ligt dan Marseille aan de Côte d'Azur !!! Dat wil zeggen dat Amsterdam veel dichter bij de Noordpool ligt dan Toronto !!! Hoe kan dat nou?

Maar misschien wordt het toch nog een beetje winter. Een Elfstedentocht? Eind april? Mogelijk zit dat er niet meer in, daar zal het meest fanatieke rayonhoofd het met me eens zijn.
Ik ben al tevreden met één serieus sneeuwbuitje, dat moet toch kunnen? Al was het alleen maar voor al die zielige mensen met die winterbanden.

Ik hou me vast aan de bekende weerspreuken:

Maart roert z'n staart.
April doet wat hij wil.
Aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed.
In mei ligt er nog wel eens sneeuw in de wei.

(die laatste is van mezelf)

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.