Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

196. Culinair genieten (2)

1 reactie

Een soort vervolg op column-54, maar dan anders.
Het gaat over een chique restaurant ergens op de Bevelanden. Twee dames van een provinciale krant mochten daar op kosten van de baas een hapje eten. Dat mogen ze elke week één keer, in een willekeurig eethuisje, mits ze als tegenprestatie elke donderdag een redactioneel stukje schrijven over de entourage, de smaak, de bediening, de prijs/kwaliteit verhouding.
Ik lees hun stukjes altijd met veel belangstelling. Enkele malen hebben we zelfs, op hun aanraden, zo’n restaurant bezocht. En inderdaad, we werden niet teleurgesteld.

Terug naar deze week. Heel geïnteresseerd begon ik dus aan het verhaaltje over dat chique restaurant. Aanvankelijk heel serieus. Toen begon ik te glimlachen, te grinniken en nog iets later te schaterlachen. Ik kon niet meer stoppen, tot verbazing van mijn echtgenote, die meende dat ik onbekwaam geworden was, en dat was ook zo. Wat een geweldig epistel was dat. Nog nooit zoiets leuks gelezen. De beschrijving van de gerechten, hoe ze eruit zagen, hoe ze smaakten. Dit was pure humor. De dames hadden zich uitgeleefd in een prachtige persiflage. Dit kon niet ècht zijn. Dit was fictie. Zo prachtig geschreven, wat een talent !! Als ik zo humoristisch kon schrijven dan zou ik vandaag nog een nieuw blog beginnen: “Columns met een schaterlach”.
Ik ben benieuwd wat de restauranteigenaren hier van gevonden hebben. Misschien hadden ze niet door dat het pure satire was, maar dat kan ik me niet voorstellen.

Ik kan er maar niet genoeg van krijgen. Iedere dag herlees ik dit fantastisch leuke stuk. Soms ook op de digitale versie van de krant, dat geeft weer een aparte dimensie aan de humor.
Benieuwd geworden? Hier volgen een paar citaten:

Citaat: “De schelp is precies goed gegaard mét een bruin randje en ligt in een plasje van groene zilte olie (met alg) en een sensueel zuurtje erdoor”
Bij het woord “sensueel” denk ik toch aan heel wat anders. En de toevoeging "met alg" is compleet overbodig. Zonder alg is dit gerecht namelijk niet te pruimen. Dan zou ik het terugsturen naar de keuken.

Citaat: “De rog ruikt en smaakt als een pinksterdag langs de Oosterschelde; de vis zwemt losjes in een schuimig mengsel van wei, wrongel en biest”
Ruikt de Oosterschelde op dinsdag na Pinksteren anders? Begrijp ik ook dat er levende (zwemmende) vis geserveerd wordt?

Citaat: “Extreem malse ree, bedekt met een kruimlaagje van taggiasche olijven”
Taggiasche olijven. Ze komen uit Taggia, in de buurt van San Remo aan de Italiaanse bloemenrivièra en ze zijn veel lekkerder dan die uit de buurdorpjes Castellaro of Santo Stefano, dat weet een kind.

Citaat: “De aardappelpuree is zwoel, door de zijdeachtige structuur en de lekkere époisses”
Dat heb je met aardappelpuree, die kan soms zo zwoel zijn.

Citaat: “Een plakje terrine van vette eendenlever omwikkeld met frisse ananas en een heel dun laagje pure chocolade ertussen; de chocola lijkt de leversmaak te verdiepen”
Chocolade die de leversmaak verdiept? Nooit van gehoord. Hoe werkt dat?

Citaat: “Het is alles wat uiensoep al zo lekker maakt, maar dan veel, en veel, en veel geraffineerder en heftiger”
Als uiensoep heet is en je brandt je mond, dat is pas heftig.

Citaat: “Dunne lauwwarme plakjes van de arm van een octopus, met lucifers van granny smith appels erop, gelei van granny smith en hele kleine stukjes zeebanaan”
We mogen dus concluderen dat er in de Westerschelde een gehandicapte octopus rondzwemt met slechts 7 armen.

Citaat: “Een krokant balletje gevuld met eigeel, een schepje flinterige witvis, tussen twee ragfijne hartige koekjes een stukje romige eendenlever omwikkeld met superbe rauwe tonijn, zacht en fris”
Dit is proza van de allerbovenste plank.

Citaat: “Het is krab, zacht draderig met lichtpittige gelei van bouillon met flinterdunne schijfjes radijs”
Zo gaat de satire no een tijdje door. Prachtige lectuur !!

De scène van de amuses is ook prachtig beschreven. Dat die twee obers, hier ook wel gerechtsdienaren genoemd, precies gelijk(!!!) de stolpjes van de amuse-schaaltjes oplichten.
Precies gelijk, daar moet je jaren op oefenen. Er mag geen 0,003 seconde verschil tussen zitten. Daar weet Koen Verweij inmiddels alles van.
Of dat verhaal van dat toilet. Eén van de dames moest even sanitair. Verdwalen kon ze niet. Er ging iemand mee van het personeel, die haar onder andere waarschuwde voor het afstapje. Na de sanitaire stop bleek ze weer opgewacht te worden door diezelfde begeleider, die daar de hele tijd had staan wachten. Goed dat je dat niet weet, want dan “zit” je toch niet zo lekker, lijkt me. Op de terugweg werd ze weer gewaarschuwd voor het afstapje.
Dit was het enige foutje in het prachtige verhaal. Als er op de heenreis naar het toilet een àfstapje is, dan heet zoiets op de terugweg een òpstapje !!! En dat is heel belangrijk. Hier kunnen lelijke bessures uit voortkomen.

Toen ik las dat de dames samen € 400 kwijt waren (in crisistijd) en dat de prijs/kwaliteit verhouding desondanks met 5 sterren werd gewaardeerd, ja toen wist ik het zeker. Dit was niet serieus. Dit was satire. Zelfs bij € 800 hadden er nog steeds die 5 sterren gestaan.
Bijkomend nadeel is dat de smaakpapillen van de beide dames nog maanden van slag zullen zijn. Dus eventjes uit de roulatie.

Ondanks het feit dat bij elk van de 8 gangetjes een andere wijn werd geschonken, liepen de dames na afloop nog kaarsrecht. Verklaring: in een chique restaurant worden de glazen tot maximaal 1 centimeter hoogte gevuld. De prijs blijft gewoon hetzelfde als die van een vol glas.

Genoeg over dit onderwerp. Toch ga ik nòg een keer dat humoristisch artikel lezen. Nu meteen. En daarna gaan we eten. Wat we gaan eten? Boerenkool met rookworst van de Hema. Met mosterd uit Dijon. Natuurlijk uit Dijon. Die is geraffineerd, een tikje ondeugend, maar vooral heftig, heel heftig.

1 reactie

Weer prachtig geschreven, Han! Nee, ik ga daar niet eten, hoor... 400 euro voor zulke hapjes... ik krijg ze niet door mijn strot, al zijn ze nóg zo lekker!

Tuinfluiter

07 March 2014 om 19:44

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.