Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

194. Uitspraken en citaten (2)

3 reacties

"Eureka !!". Dagenlang had Archimedes lopen piekeren. Hoe kom je erachter of een gouden kroon "verontreinigd" is met enkele procenten zilver? Dat was zijn opdracht. Dat werd zijn obsessie. Op een dag nam Archimedes de gouden kroon mee in bad !! Wie doet zoiets? Een gouden kroon meenemen in de badkuip? Dan behoor je absoluut tot een minderheidsgroepering. Maar het wonder geschiedde. Zittend in de badkuip zag Archimedes het licht en werd de Wet van Archimedes geboren. "Eureka !!".
Dit verhaal is heel beroemd, maar het vervolg is veel minder bekend. Dat Archimedes in zijn enthousiasme, geheel ontkleed, door de straten van Syracuse holde, dat hij werd aangehouden door de Siciliaanse carbinieri en dat hij werd veroordeeld voor schennisplegerij in het kader van het anti-bloot-protocol.
Maar één ding wordt duidelijk uit dit verhaal: zittend in de badkuip kom je tot de meest geniale ideeën. In dit kader doe ik een oproep aan de hoofdinspecteur van de Voedsel en Waren Autoriteit: ga in de badkuip zitten en bedenk een methode om te bepalen of een stuk rundvlees is "verontreinigd" met enkele procenten paardenvlees.

We blijven in Italië.
"Veni, vidi vici". Julius Caesar kwam, zag en overwon en dat wilde hij weten ook.
"Et tu Brute?" (Ook gij Brutus?). Diezelfde Caesar ontwaarde, tijdens de aanslag op zijn leven, zijn beste vriend en vertrouweling Brutus tussen het moordcommando.
"Eppur si muove" (En toch beweegt zij). Galileï had ontdekt dat de aarde om de zon beweegt en niet andersom. Dit paste echter niet in het Katholieke denken dat de aarde centraal stelde. Voor de kerkelijke rechtbank moest hij plechtig beloven dat hij zich vergist had en dat de aarde stilstond. Teruglopend naar de uitgang sprak hij toen heel zachtjes de woorden "En toch beweegt zij", gevolgd door nog een kleine toevoeging. Iets van "Lekker, pùh" in het Italiaans.

Nog wat gemengde citaten uit de geschiedenis:
"Après nous le déluge" (Na ons de zondvloed). Dit zei Madame de Pompadour tegen haar minnaar Lodewijk XV toen hij haar beschuldigde van een extravagante levenswandel. De hedendaagse variant hierop is "Yolo" (You only live once).
"La garde meurt et ne se rend jamais" (De garde sterft en geeft zich nooit over). Een uitspraak van een generaal van Napoleon Bonaparte tijdens de slag bij Waterloo tegen de Duitsers en de Engelsen. Een loze kreet, bleek korte tijd later.
"Nuts". Dit was een kort en bondig antwoord van een Amerikaanse generaal tijdens het Ardennenoffensief in 1944 op een verzoek van het Duitse commando om zich aan hen over te geven. Nee, het woord "Nuts" heeft deze keer niks te maken met een calorierijke snack, thuishorende in het rijtje Mars, Nuts, Twix, Balisto. "Nuts" is nog het best te vertalen door zinnetjes als "Ja dààààg", "Lulkoek", "Bekijk 't", "Ben je nou helemaal?".
"l'État c’ést moi" (De staat, dat ben ik). Een ijdele opmerking van de Zonnekoning Lodewijk XIV. Zoiets hoor ik Mark Rutte nog niet zeggen. Die zegt weer andere domme dingen. Dat we in crisistijd, met z'n allen, een nieuwe auto moeten gaan kopen, of zoiets.
"Doctor Livingstone, I presume" (Dr. Livingstone, naar ik mag aannemen). Er waren op dat moment exact twee blanke mannen in donker Afrika: Livingstone en Stanley. En toch was Stanley niet 100% overtuigd van het feit dat hij op dat moment tegenover de beroemde doctor Livingstone stond. Vermoedelijk had hij die morgen z'n lenzen niet ingedaan.
"Ich bin ein Berliner". Een leugentje om bestwil van John F. Kennedy. De inwoners van Berlijn vonden het prachtig en waren door het dolle heen.
"Wir haben es nicht gewusst" (We wisten het niet). Een uitspraak van de eigenaar van een Zimmer-Frühstück tijdens onze Donau-fietstocht in 1991, toen 's avonds het gesprek kwam op het concentratiekamp Mauthausen, dat we diezelfde dag bezocht hadden. Deze beladen uitspraak werd enkele jaren geleden herhaald tijdens Pauw & Witteman. Kardinaal Simonis had totaal geen weet van het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Foei, wat tikt die nare klok: jokkebrok, jokkebrok.
"Dan liever de lucht in". Een twijfelachtige uitspraak van Jan van Speyk. Toen zijn kruitschip in de haven van Antwerpen werd bestormd door boze Belgen, besloot hij de lont in het kruitvat te gooien. Wie kan zijn uitspraak opgetekend hebben? Degenen die naast hem stonden gingen mee de lucht in. Mobieltjes waren er nog niet in die tijd dus het is ook zeer onwaarschijnlijk dat hij dit zinnetje via Twitter verstuurd heeft.

Nederlandse politiek:
"Ik ben niet links, ik ben niet rechts, ik ben recht door zee". Een prachtige volzin van Rita Verdonk op het hoogtepunt van haar politieke carrière. Helaas, de euforie duurde niet al te lang. We horen niets meer. Waarschijnlijk heeft ze het zinnetje 'recht door zee' heel letterlijk opgevat en heeft ze bij Hoek van Holland het ruime sop gekozen.
"Doe's normaal man". Eén van de toppers uit de vaderlandse politiek. Wilders versus Rutte.
"Zo trekken we de stekker eruit" Een cursus 'Electriciteit voor Beginners' van Jolande Sap, met de bedoeling om het zittende kabinet (met gedoogpartner) ten val brengen.

Sportwereld:
"De bal is rond" en "Voetbal is oorlog". Uitspraken van de generaal, gespeeld door Rinus Michels.
"Elk voordeel hep z'n nadeel" en "Als je niet schiet, dan kun je niet scoren". Dit zijn slechts enkele van de vele Cruyffiaanse uitspraken, verzameld in een alleraardigst boekwerkje.

We sluiten af met Vadertje Cats. Al zijn verstandige uitspraken passen niet in één boekwerk. We citeren er slechts ééntje.
"Kinderen zijn hinderen". Blijkbaar had Jacob problemen met de jeugd die zich in zijn tijd natuurlijk stierlijk verveelde bij gebrek aan ipod, smartphone, DS, Wii of Nintendo.

3 reacties

T E R N E U Z E N A A R

22 February 2014 om 14:40

Een leuke woordspeling !!!

 

han44

22 February 2014 om 14:48

Bedankt, ik heb de stemwijzer gevonden. En waarachtig, het klopte nog ook met wat ik in m'n achterhoofd had.
Wat ? Je mag alles van me weten...maar dat niet!

Jopie Meerman

27 February 2014 om 08:33

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.