Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

193. Uitspraken en citaten (1)

3 reacties

"Ik bid niet voor brune bonen". Arme Bartje Bartels. Het was er uit voordat hij het wist. Vader Bartels was niet blij. Dat is heel erg zacht uitgedrukt. Op het bronzen beeldje van Bartje is nog duidelijk het litteken te zien, het gevolg van die geweldige oplawaai van pa Bartels.

We hebben het vandaag over uitspraken en citaten, bijvoorbeeld uit de literatuur. "Het is een bijzonder kind en dat is ie". Een uitspraak van vader Trom toen zijn zoon Dik tijdens het rijden op een ezel meer houvast dacht te hebben aan de staart van het beest.
"Jonge vriend, verzin een list". De bekende noodkreet van Ollie B. Bommel als hij zich weer eens in de nesten had gewerkt en Tom Poes de zaak weer recht mocht breien.
"De vis wordt duur betaald". Een verzuchting van Kniertje uit het boek 'Op hoop van zegen', een vissersroman uit de tijd dat er nog geen meerdaagse weersverwachting was, laat staan buienradar.nl.
"Barbertje moet hangen". Een citaat uit één van de boeken van Multatuli. Wat was er aan de hand. We schrijven 1860. Barbertje had een moord gepleegd en werd veroordeeld tot de strop. Kort voor de terechtstelling bleek echter dat zij onschuldig was. Maar dan kun je moeilijk weer terugkrabbelen. De beul was al besteld, de tribunes rondom de hangplek*) waren al uitverkocht. Dus ..... de executie ging toch gewoon door. In die tijd was er nog geen Peter R. de Vries om gerechtelijke dwalingen te bestrijden. Maar 100 jaar later kwam er toch nog gerechtigheid. Op de huishoudbeurs van 1960 werd het 'barbertje' geïntroduceerd: een handig hangmandje wat over een boord van een kast geschoven kan worden. En dat alles ter ere van de onschuldige Barbertje. 

*) het woord 'hangplek' heeft tegenwoordig een andere betekenis

Citaten uit filmwereld en variété:
"My name is Bond, James Bond"
"Wodka Martini, shaken, not stirred". Ook al waren Sean Connery en al z'n opvolgers in doodsnood, dan was er toch altijd een ober in de buurt met een dienblad met daarop zijn geliefde drankje.
"Play it again Sam". Het bekende verzoek van Ingrid Bergman in de film Casablanca. De bedoeling was dat de pianist van dienst nog even het vorige nummer zou willen spelen.
"De duif is dood meneer". Ik heb nog steeds medelijden met die arme onhandige goochelaar die zijn auditie de mist in ziet gaan. Met dank aan Toon Hermans.

Uitspraken rondom het Koninklijk Huis:
"Hij was een beetje dom". Deze behoeft nauwelijks toelichting. Was onze koning afgelopen week alweer een beetje dom door, samen met Poetin, in het Holland Heineken House een biertje van een bekend merk te drinken? Oordeelt u zelf.
"We gaan door voor een meisje". Pieter van Vollenhove was in een jolige bui toen hij meteen na de geboorte van zijn derde zoon de pers te woord stond.
"Omdat ik van Irene houd, houd ik ook van Holland". Een aandoenlijke poging van Carlos Hugo om tijdens zijn eerste TV-optreden het Nederlandse volk voor zich te winnen.

Tijdens de troonswissel in 1980 wilde de toenmalige koningin Juliana, vanaf het bordes op de Dam in Amsterdam, kenbaar maken dat zij zojuist afstand van de troon had gedaan ten behoeve van haar dochter Beatrix. Helaas waren er wat opgeschoten en aangeschoten jongelui op de Dam die een vreselijke herrie maakten. Daar was geen microfoon met luidspreker tegen bestand. Juliana maakte toen een hele slimme beslissing. Ze begreep ook wel dat een simpel "Ssssssssssst" niet zou helpen. Ze besloot om de vraag om stilte te verpakken in haar eerste zinnetje: "Zojuisssssssssst ........ enz. enz. enz.". Het werd één van de bekendste zinnetjes uit de tachtiger jaren. Heel slim, heel spontaan, je moet er maar opkomen op zo'n cruciaal moment. Zoiets kun je niet oefenen.

Tijdens de voorgaande troonswissel op 4 september 1948 deed zich een merkwaardig incident voor. Het belangrijkste zinnetje van dat jaar werd namelijk nooit afgemaakt. Wilhelmina had zojuist aan het volk verteld dat Juliana vanaf heden de koningin der Nederlanden was geworden en zij wilde dat kracht bijzetten. Het begin was goed: "Leve de ........" en toen gebeurde het. In haar enthousiasme vloog haar bovenprothese met een wijde boog over rand van het balkon in de richting van de wachtende menigte beneden. Ze probeerde nog wanhopig om haar zin af te maken: "..........mummel, mummel, mummel" maar we zullen nooit weten wat ze had willen zeggen. Tot diep in de nacht hebben de paleiswachten de Dam afgespeurd, maar helaas, er werd niets gevonden. Hoogst waarschijnlijk heeft een ordinaire souvenirjager het bovengebit van de ex-vorstin mee naar huis genomen en ligt het nu nog ergens in een laatje bij één van zijn nazaten.
Ik zou vanaf deze plaats een dringend beroep willen doen om het kleinood alsnog in te leveren bij het bureau Warmoesstraat, zodat het een ereplaatsje kan krijgen in een reeds klaarstaande vitrine van de Oranjetentoonstelling van Paleis het Loo. Het kaartje met titel en omschrijving hangt er al.
Een handige zakenman heeft profijt getrokken uit deze pijnlijke gebeurtenis. Niet lang daarna kwam er een hulpmiddel op de markt, dat zulke vervelende voorvallen kan vermijden. U begrijpt het al, we hebben het over het merk Kukident, te vinden in de schappen tussen de producten Bisonkit en Tijgerlijm.
Irritant dat het genante filmpje van die balkonscène nog steeds te bekijken is op Youtube. Eigenlijk zouden ze dit moeten verwijderen.

Uitspraken en citaten. Er zijn er nog veel meer. We hebben het nog niet gehad over politiek, sport, buitenland. Ik kan u alvast de titel van de volgende column verklappen:
Uitspraken en citaten (2).

 

3 reacties

Leuke blog (zoals gewoonlijk).
En ik ben benieuwd naar het vervolg.
Persoonlijk kan ik genieten van spreuken die in de familie/kennissenkring rondzweven. Ooit door een persoon geuit, meteen daarna het etiket 'die/dat houden we erin" erop geplakt.
Die moet je eigenlijk ook allemaal in een familie-journaal noteren.

Nu ik er bij nadenk, wat belet me eigenlijk dat te doen ?
Prettige zondag verder!

Jopie Meerman

16 February 2014 om 10:32

Ik ben benieuwd naar je "familie-spreuken". Komen ze on-line?

 

han44

16 February 2014 om 10:52

Ik heb weer genoten van jouw blog en ben ook zeer benieuwd naar het vervolg!

Tuinfluiter

16 February 2014 om 16:27

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.