Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

192. Foto's bewerken

1 reactie

Zo ging dat vroeger in Rusland. Je bent de beste vriendjes met Joseph Stalin en je mag zelfs samen met de grote baas op één foto. Maar dan komt er die jaarlijkse kaviaarparty (de Russische tegenhanger van onze mosselparty), de wodka vloeit rijkelijk, er ontstaat een ordinaire kroegruzie, vermoedelijk over de anti-homowet, en dan is het ineens over met de liefde. De bewuste foto krijgt een grondige behandeling en ...... weg ben je van het Stalin-toneel. Ik dacht eerst dat die arme man op het onderste fotootje in het water geduwd was, gezien de vele extra golfjes, maar dat is geenszins het geval. Hij is door foto-experts uit het beeld geretoucheerd. We schrijven het jaar 1936. Photoshop was nog niet uitgevonden en toch, en toch, en toch.
Zo ging dat vroeger in een dictatuur als er iemand in ongenade gevallen was. En zo gaat het heden ten dage nog steeds in Noord-Korea.

Maar nu hebben we Photoshop en daarmee kunnen we naar hartenlust foto's bewerken.

Na een vechtscheiding kunnen we op alle familiekiekjes de gewraakte persoon onzichtbaar verwijderen. Zo moet het ook gebeurd zijn bij dat gezellige Koninklijke feestje in de paleistuin van Huis ten Bosch in de zomer van het jaar 2003. U weet wel, in dat bosgebied met die 20 eekhoorntjes uit de vorige column. De hele Koninklijke familie was aanwezig op deze familiereünie. Dat het gezellig was blijkt wel uit de toen gemaakte groepsfoto. Ook Margarita en haar kersverse echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn waren uitgenodigd op het feestje van tante Bea. Met een liefdevolle blik kijkt Margarita schuin omhoog in de richting van haar Edwin. Maar helaas, tijden veranderen Enkele jaren later is meneer Zuydewijn uit de gratie en krijgt de hoffotograaf de opdracht om hem van de groepsfoto te verwijderen. Wat resteert is dezelfde foto, echter zonder Edwin. Vreemd dat Margarita op de bewerkte foto in opperste verrukking naar een conifeer staat te staren....
Achteraf gezien is deze liefde voor de natuur erfelijk te verklaren, aangezien haar moeder regelmatig goede gesprekken voert met alle bomen uit haar directe omgeving.

Het bewerken van foto's vindt vele toepassingen. Dankzij Photoshop kunnen we een saaie achtergrond omtoveren in een adembenemende zonsondergang.
We kunnen Bram Moszkowicz achter een speciale kassa van Albert Hein neerzetten, een kassa waar NIET gepind kan worden, rekening houdend met de "vaardigheden" van de grootste digibeet van de grachtengordel.

Op www.trucagefoto.nl is het mogelijk om een eigen foto te uploaden. De personen op deze foto worden dan in een andere setting weergegeven:
- Zittend op een kameel met de piramides op de achtergrond. Een stuk veiliger dan daadwerkelijk als toerist naar Egypte af te reizen.
- In een gigantische klomp getooid met de Nederlandse driekleur als windvanger langs de molens van Kinderdijk drijven, zwaaiend naar de vele Japannertjes op de oevers.
- Een zwartwit opname, zittend op zo'n oude wegenwachtmotorfiets.
- Voorin een éénmotorig vliegtuigje, scherend over de in volle bloei staande bollenvelden.
Het komt allemaal een beetje kitscherig over, maar een kniesoor die daar op let.

 

Ik ben zelf ook een beetje aan het pionieren geslagen. Dit is het voorlopige resultaat:

- Een situatie die zich niet snel voor zal doen: Barack Obama en Edward Snowden gezellig keuvelend,genietend van een Budweiser, in zo’n gezellige American Diner.
- Een close-up van Wladimir Poetin compleet met fraaie regenboog. In werkelijkheid heeft Wladimir zo'n hekel aan dit natuurverschijnsel, dat hij zich altijd opsluit in het toilet tot het "gevaar" geweken is.
- Ik ben nog bezig met een afbeelding van Geert Wilders en de Iraanse Ayatolla Ali Kahamenei, gezellig naast elkaar in een botsautootje op de Haagse kermis. Bij het ter perse gaan van deze column was deze trucagefoto nog niet af.

Dan zijn er nog de foto's die helemaal echt zijn, maar die door een slimme camera-voering toch op een trucage-foto lijken:

- Iemand die uit medelijden de toren van Pisa overeind houdt.
- Een foto van iemand die met een karatetrap ditzelfde bouwwerk juist omver wil krijgen.
- Een hardloper die zijn spieren wil stretchen tegen, jawel, alweer tegen de toren van Pisa
- Twee mensen die de Eiffeltoren vasthouden ter hoogte van het tweede terras
- Iemand die tussen duim en wijsvinger de hoogte opmeet van diezelfde Eiffeltoren.
- Een meisje dat de sfinx in Egypte een kusje geeft.
- Een kind dat een windmolen aanblaast.
- Een jongetje dat de vuurtoren van Haamstede (bekend van het 250 gulden briefje) likt alsof het een ijslolly is.Allemaal heel erg knap gevonden !!!

Tot slot, de reden voor het schrijven van deze column over het bewerken van foto's is deze:
Ik wil mijn welgemeende excuses maken aan mijn 45 Facebook-vrienden. Wat was het geval? Enkele weken geleden maakten wij een wandeling tussen Hoofddorp en Haarlem. De directe nabijheid van Schiphol werd ons al snel duidelijk. De hele wandeling beeld en geluid van dalende en opstijgende vliegtuigen.
Thuisgekomen besloot ik om één van de digitale foto's van die dag te delen met mijn Facebook-vrienden. Op zichzelf een aardige foto, maar helaas, een beetje weinig kleur. Dat heb je nu eenmaal in januari. Ik heb toen, zonder het te melden, een kleurig opstijgend vliegtuig toegevoegd.

Sorry, sorry, sorry. Ik zal het nooit meer doen. Of ik zal het er voortaan bij vermelden.

Ik ben benieuwd in hoeverre deze bekentenis invloed heeft op het aantal Facebook-vrienden. Als er iemand afhaakt kan ik het hem of haar niet kwalijk nemen...

 

1 reactie

Toch best mooi hoor, die foto met het vliegtuigje! Nét als jouw blog, waar ik deze keer ook weer van genoten heb. En nu denk ik met schaamte terug aan de familiefoto, waar ik dus een schoonzoon van verwijderd heb. Tja, er was inmiddels een andere voor in de plaats gekomen en dan moet een mens toch wat, hè?  En gelukkig stond die ex toch al aan de kant... dus 't was gauw gebeurd.

Tuinfluiter

09 February 2014 om 12:22

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.