Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

191. De eekhoorntjesbrug

1 reactie

Een ezelsbruggetje, dat komt me bekend voor. Maar een eekhoorntjesbrug, nee, daar had ik nog nooit van gehoord. Maar dankzij het programma Kanniewaarzijn wordt alles mij duidelijk.
Wat is het geval? In het Haagse Bos, ter hoogte van Paleis Huis ten Bosch wonen precies 20 eekhoorns. Nu heeft de plaatselijke Dierenbescherming bedacht dat deze beestjes ook maar eens in het naburige park Clingendael moesten gaan kijken. Helaas ligt er tussen deze twee bosgebieden de altijd drukke Benoordenhoutseweg. Maar de Gemeente 's-Gravenhage deed daar niet moeilijk over en stelde € 140.000 beschikbaar voor de aanleg van een eekhoorntjesbrug om een veilige oversteek te garanderen. Een medewerkster van de Dierenbescherming kent alle eekhoorntjes bij naam: Knabbel, Babbel, Schnabbel en hoe die andere 17 ook mogen heten. Op de vraag hoeveel eekhoorns gebruik maakten van de brug, à € 7.000 per eekhoorn, begon ze een beetje te stotteren. Tot op heden had nog niet één eekhoorn de oversteek gemaakt, maar ze hield de moed er in..... als er één eekhoorn over de brug is dan volgen er meer.

Vele inwoners van Den Haag zitten hele dagen aan de computer gekluisterd om naar de webcam te kijken die een beeld geeft van het begin van de eekhoorntjesbrug. En de hoofd-eekhoorn, Knabbel, heeft al meer dan 20.000 volgers op Twitter. Maar helaas. Willen die beestjes niet of kunnen ze de weg naar de oversteek niet vinden?

 

Misschien is de bewegwijzering niet optimaal en kunnen we de diertjes helpen door duidelijke en uitnodigende bordjes te plaatsen. Of een dierlijke vorm van de methode Klein Duimpje: een spoor van eikeltjes neerleggen in de richting van de brug.

Het zou ook zomaar kunnen dat het probleem zich vanzelf oplost. Binnen niet al te lange tijd komt de koning met zijn gezin in Huis ten Bosch wonen en dan wordt het een drukte van belang in het Haagse Bos. Want drie prinsesjes, die kunnen samen een kabaal maken, daar zijn het tenslotte meiden voor !!! Mijn voorspelling is dat de eekhoorntjes dan beukennootjes voor hun geld kiezen en dat ze via de brug in de richting van het rustige Clingendael zullen vluchten. Eind goed, al goed.

 

Het valt niet mee om dieren in het wild te sturen in hun bewegingen en eventuele migraties. In het kader van de ecologische hoofdstructuur is er in ons land een veelheid aan ecoducten over snelwegen. Deze wildpassages moeten het mogelijk maken dat herten uit de Oostvaardersplassen probleemloos op familiebezoek kunnen gaan bij hun soortgenoten in de Drunense Duinen.
In Nistelrode is er een ecoduct over de A50, dat alleen bestemd is voor dassen en reeën. Dit schept een probleem. Staat er dan dag en nacht iemand van Staatsbosbeheer op wacht om alle eekhoorns en wilde zwijnen tegen te houden? Worden die meteen teruggestuurd, of krijgen ze een tijdelijke verblijfsvergunning aan de andere kant van de A50? Is er dan sprake van een gedoogconstructie?

 

Een andere vorm van migratie, waarbij de mens soms een handje moet helpen, is de paddentrek. Een droge rioolbuis onderlangs het wegdek is op zichzelf een fraaie oplossing. Veel minder diervriendelijk is de manier om de padden met opzet in een emmer te laten tuimelen. De volgende ochtend komt er dan een "dierenliefhebber" langs om de overvolle emmer aan de andere kant van de weg weer leeg te kieperen. Het helpt wel, misschien is het ook wel goed bedoeld, maar echt zachtzinnig klinkt het niet.

 

Het verkeersbord op het plaatje wekt mijn bevreemding. Is het bord bedoeld voor de automobilist of juist voor de kikvorsachtige? Is het mogelijk dat padden borden kunnen lezen? Als een eigenwijze pad alsnog overdag oversteekt, is dat dan voor eigen risico?

 

Deze week in het nieuws: in Zeeuws-Vlaanderen is een Chinese muntjak gespot, vermoedelijk ontsnapt uit een Belgisch wildpark. De reis naar het noorden is zo goed als afgesloten want muntjaks kunnen niet zwemmen. Als dit hertachtig zoogdier zijn zinnen gezet heeft op een migratie naar de Bevelanden dan rest er slechts de mogelijkheid om het fietspontje te nemen wat de verbinding onderhoudt tussen Perkpolder en Hansweert. Voor de mee overvarende fietstoeristen geldt: VERBODEN TE VOEDEREN.

 

Gelukkig zijn er ook goede voorbeelden van dieren die zich perfect laten sturen in de richting die de mens bedoeld heeft.

Een poes is een slim beest. Ze heeft dat kattenluikje zo door. Logisch toch? Anders kan ze niet bij haar brokjes komen.

Een paard kan tot in de perfectie een ruiterpad volgen. Nou ja, enigszins geholpen door degene die op z'n rug zit, dat moet gezegd.

 

Vissen zijn in staat tot alpinistische kunststukjes als ze bij een stuw of gemaal de vistrap of de vispassage moeten kiezen. Vermoedelijk staan er onderwaterbordjes om ze de goede kant op te sturen.

 

Dat dieren zich niet altijd houden aan de plekken die de mensheid voor hen bestemd heeft, dat hebben we gemerkt toen destijds in Blijdorp gorilla Bokito in eigenzinnige bui besloot om met grof geweld zijn territorium te vergroten.

Een leuke anekdote speelde zich af in 2010 in het Groene Hart van Holland. Op het smalle fietspaadje tussen Nieuwkoop en Zevenhoven besloot ik een foto te maken van mijn fietsende echtgenote in een typisch Hollands landschap met grazende koeien en een rondcirkelende roofvogel.Een paar tellen later, toen ik mijn camera weer in de fietstas had gestopt en wilde opstappen, was er een heuse blokkade ontstaan. De koe rechts op de foto had enkele stappen voorwaarts gedaan en stond midden op het fietspad en ze was niet van plan om haar positie op te geven. Door te bukken kon ik tussen de poten van de koe, net voorlangs de uier, een gebaar maken naar mijn inmiddels ongerust geworden echtgenote. Ik was ongedeerd !!!

Enige minuten later was de koe het spelletje beu en vervolgde ze haar weg naar links, in de richting van het sappige gras.

Achteraf heb ik spijt dat ik geen foto gemaakt heb van de "blokkade". U moet mij nu op mijn woord geloven...

 

Wat betreft de eekhoorntjesbrug? Ik blijf het nieuws uit de Hofstad op de voet volgen. Ben toch zó benieuwd wanneer Kanbbel en z'n kornuiten over de brug komen !!

 

1 reactie

Nou Han, ik ga dit nu ook volgen hoor... 7000 euro per eekhoorn maar liefst en dan wordt dat ding niet eens gebruikt... Ik ben ook lid van de Dierenbescherming en als er nu de komende week weer maar een enkel eekhoorntje oversteekt, zeg ik mijn lidmaatschap op. Zijn ze nou helemaal van de ratten besnuffeld? De gebraden haan uithangen van mijn centen? Ja, ik weet het, een gegeven paard moet men niet in de bek kijken, maar ik ben geen katje om zonder handschoen aan te pakken. Lachen O zo!

Tuinfluiter

01 February 2014 om 19:34

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.