Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

190. Absurde prijzen

0 reacties

Begin deze week maakte ik me enige zorgen. Ik had nog geen onderwerp voor de column.

Gelukkig viel mijn oog op een krantenberichtje: Fles Schotse whisky verkocht voor 467.000 euro. Dit lijkt een absurde prijs, maar.... je hebt dan wèl een mega-fles van 6 liter !!

We gaan het hebben over absurde prijzen. Een beetje googelen levert genoeg inspiratie op.

 

Ook zo'n zin in een goed glas wijn? Voor slechts € 195.000 kom je in het bezit van een 6 literfles (!!) Châteaux Cheval Blanc uit 1947. Even rekenen. Dat is € 24.375 per 750 ml en voor datzelfde geld kun je ook 12.248 flessen wijn van de Aldi kopen à € 1,99 per fles. Daar zit óók 13% alcohol in. Speciaal voor diegenen die een fles wijn uitsluitend willen gebruiken om hun chronische behoefte aan alcohol te bevredigen heb ik het volgende advies: breng toch maar een bezoekje aan de Aldi.

 

Gelukkig kunnen we zelf kiezen. Of gewoon thuis genieten van een flinke portie boerenkool met rookworst of toch maar een viergangenmenu inclusief wijnarrangement voor slechts € 233 per couvert bij restaurant Oud-Sluis.


Of op zoek gaan naar een simpel pensionnetje of kiezen voor de duurste hotelkamer ter wereld in het Grand Resort Lagonissi Hotel in Athene voor het luttele bedrag van € 35.000 per nacht. Een leuke bijkomstigheid is het flesje ouzo als welkomstdrankje. Tussen het inchecken na 16.00 uur en het uitchecken vóór 10.00 uur de volgende morgen, kan de gelukkige hotelgast maximaal 18 uur genieten van deze super-de-luxe kamer, met een adembenemend uitzicht op de Egeïsche Zee. Per minuut betaal je slechts € 32, een schijntje. Ik zou de gasten willen adviseren om NIET te gaan slapen, maar van elke minuut intens te genieten.

Wie zou zich een dergelijke hotelkamer kunnen veroorloven? Ik zit bijvoorbeeld te denken aan een (ex)RABO-medewerker die zich verrijkt heeft door met de Libor-rente te sjoemelen. Of mogelijk een inwoner van Vrouwenpolder...

Eén ding is zeker. De hotelgasten zorgen voor een steuntje in de rug voor de Griekse economie en dat kunnen ze daar wel gebruiken.

 

In column 157 heb ik me verbaasd over het "schilderij" van Barnett Newman dat voor € 34.000.000 van eigenaar wisselde. Het kunstwerk bestaat uit een simpel stuk spaanplaat dat met een roller donkerblauw is geverfd waarna de kunstenaar met een penseeltje nog een verticaal wit streepje heeft aangebracht. Geniaal. Je moet er maar opkomen.

 

Het duurste horloge ter wereld is te koop voor € 18.000.000 en .... je kunt er alleen maar de tijd mee aflezen!! Dan toch maar liever mijn digitaal horloge van de Kijkshop voor slechts € 9,95 en nog 3 jaar garantie op de koop toe. Met allerlei functies, zoals alarm en stopwatch. Dankzij dit digitale horloge heb ik de termen "tien voor tien" en "vijf voor half twaalf" uit mijn vocabulaire kunnen schrappen en vervangen door respectievelijk 9 uur 50 en 11 uur 25, gewoon, zoals het hoort, zoals ook de TV-gidsen hun programmering aangeven. Tevergeefs probeert mijn echtgenote mij over te halen om een peperduur "wijzerhorloge" aan te schaffen. Dit gaat haar niet lukken.

 

De duurste auto is de Bugatti Veyron Super Sports, die je voor € 2.400.000 tot je eigendom mag rekenen. Verzekeren tegen nieuwwaarde, dat is mijn advies. Jammer dat je van Melanie Schultz niet harder mag dan 130 kilometer per uur.


Het duurste huis van Nederland staat te koop. Onlangs zelfs in prijs verlaagd. Voor 9,2 miljoen euro ben je de trotse bezitter van een stulpje in de buurt van Vinkeveen. Aan het water en vermoedelijk ook onder water. ABN-AMRO verstrekt de hypotheek.

Er zit echter een addertje onder het gras. Bij het googelen heb ik toevallig ontdekt dat dit huis op slechts enkele tientallen meters van de A2 is gesitueerd, één van de drukste snelwegen van ons land, met dag en nacht verkeerslawaai. Op de site van de makelaar wordt hier met geen woord over gerept. Geluidswal noch dubbele beglazing kunnen deze herrie tegenhouden.Vermoedelijk heeft de huidige bewoner dit pandje gekocht op een autovrije zondag in 1973, anders is het niet te verklaren.

 

Ook artikelen met een zogenaamde "emotionele waarde" kunnen op een veiling tot recordbedragen oplopen. Ik denk hierbij aan:

- de rechtervoetbalschoen van Johan de Verlosser

- de linkervoetbalschoen van Rob Rensenbrink die Nederland in 1978 bijna wereldkampioen maakte

- het originele briefje van Henk Bleeker aan Mauro

- de originele LEGO-poppetjes die tijdens de politiemissie naar Kunduz gebruikt zijn om premier Rutte te imponeren tijdens zijn bezoek aan Afghanistan

- een blonde lok uit het kapsel van de leider van de PVV, tezamen met een half flesje waterstofperoxide

- een 3D-print van het volledige kapsel van bovenstaande meneer

- een gebruikt (en geknipt) kaartje van de Fyra

- de allerlaatste digitale foto van een droge Hedwigepolder

- enz. enz. enz.

Hoeveel al die bijzondere dingen opbrengen? Geen idee. "Wat de gek ervoor geeft" is een bekende spreuk.

 

Ik heb een beetje dorst gekregen van al dat getyp.

Ik ga voor een glaasje rode wijn. Welke wijn? Zuid-Afrikaanse wijn van AH voor slechts € 2,69 per fles. Proost.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.