Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

188. Postcodeloterij

1 reactie

Ze hadden het er maar druk mee, die medewerkers van de postcodeloterij.
Gaston Starreveld heeft de avond tevoren nog vele malen voor de spiegel geoefend op zijn traditionele oerkreet: Goe-oe-oe-oe-oe-oedenavond. En om extra glimmend voor de dag te komen heeft hij zijn kale schedel nog een speciale boenwasbeurt gegeven. Caroline Tensen heeft die week nog een paar plooitjes chirurgisch laten gladstrijken en het duo Nicolette van Dam en Quinty Trustfull hebben uren in de kappersstoel gezeten.

Wat was er aan de hand? De postcodekanjer1) was deze keer gevallen in het Walcherse dorpje Vrouwenpolder. Vrouwenpolder? Nooit van gehoord, zullen ze gedacht hebben.
Via de verantwoordelijke notaris werd de winnende postcode in de TomTom getoetst en dankzij Truus (van TomTom) hebben onze vier postcodekanonnen hun bestemming tijdig bereikt en konden zij de 9 geluksvogels met postcode 4354 BK één voor één voor de camera slepen.
"Wat gaat er door u heen?"
"Weet u al wat u met het geld gaat doen?"
"Voelt u zich anders dan gisteren?"
Ja natuurlijk voel je je anders dan gisteren. Vandaag staat er een malloot met een microfoon voor je neus, met een enorme microfoon, de meest onzinnige vragen te stellen. Zoiets noemen ze dan een diepteinterview.

En er was uiteraard ook het traditionele shot van de schlemiel met dezelfde postcode, maar helaas, zonder postcodelot....
Er waren nog een stuk of 8 andere schlemielen met diezelfde postcode, maar die lieten ze heel bewust niet op camera zien. Dat is tactiek. De TV-kijker moet de indruk krijgen dat zo'n "schlemiel zonder lot" een uitzondering is.
De kijkers raken onder de indruk van de 9 nieuwe miljonairs en besluiten en masse om de loterij een machtiging te geven om maandelijks geld van hun rekening te halen. Het mag toch niet gebeuren dat je bij een volgende trekking buiten de boot valt en dat alle buren om je heen miljonair geworden zijn.

Maar de werkelijke verhoudingen liggen toch ietsje anders. Een paar minuten googelen leert dat van de 7,5 miljoen Nederlandse huishoudens2) er nog geen 2,5 miljoen daadwerkelijk meedoen aan de postcodeloterij. En als je een beetje wiskunde in de strijd gooit lijkt de kans uitermate klein dat jouw postcode getrokken wordt uit de 440.000 (!!!) verschillende postcodes in Nederland. En als je de letters niet meetelt dan zijn er nog steeds 4900 verschillende postcodegetallen.

In Wikipedia wordt melding gemaakt van een onderzoek naar de (a)sociale druk die uitgeoefend wordt op de mogelijke deelnemer:

Uit recent onderzoek blijkt dat angst voor spijt dat men geen lot gekocht heeft een belangrijke reden is om mee te spelen met de Postcode Loterij, doordat de prijzen gekoppeld zijn aan de postcode. Bij een andere loterij zul je het immers nooit weten dat je gewonnen zou hebben als je had meegedaan. Het zou ook een onprettig gevoel geven als al je buren 'rijk zijn' maar jij niet. Volgens de onderzoeker stimuleert de Postcode Loterij dit gevoel al in de reclame uitingen (U speelt niet mee, wat betekent dat u straks met lege handen komt te staan). Ook concludeert hij dat de Postcode Loterij invloed heeft op het leven van mensen die niet gewonnen hebben doordat ze geen loten hebben gekocht.

De bewoners van de winnende straat die door afwezigheid van een lot niets gewonnen hebben zijn niet te benijden. Hoe dapper ze ook voor de camera verschijnen, hoezeer ze ook beweren dat ze de buren het geluk gunnen, hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Jaar in, jaar uit slapeloze nachten, depressiviteit, burn-out, slaappillen, tranquillizers en nog een serie andere medicijnen. Kan een psychiater hier nog iets uitrichten? Hoe moet je verder leven als je zo stom geweest bent om geen lot te kopen? De vraag dringt zich op of alle voortvloeiende medische kosten vergoed worden vanuit de basisverzekering. Zoniet, kun je ze dan verhalen op de organisatie van de postcodeloterij met als argument: jullie hebben mijn leven kapotgemaakt. En die arme man zonder postcodelot die door alle commoties aan de drank was geraakt. Kan hij de nota's van de slijterij verhalen op de postcodeloterij? Eén mevrouw (zonder lot) heeft een rechtszaak aangespannen tegen de loterij omdat haar leven nooit meer zal zijn als vroeger. Ze heeft het niet gewonnen...
 
Eén ding is te prijzen aan de postcodeloterij. Als er eventueel nog wat geld overblijft na het uitkeren van al die mega-prijzen, na uitbetaling van directie, commissarissen en alle TV-hotemetoten, dan gaat dat restant naar goede doelen. Dat is een positief puntje.
Waar is het de deelnemers eigenlijk om te doen? Het steunen van de goede doelen of de kans om miljonair te worden? Of allebei een beetje? Onbaatzuchtig of baatzuchtig?

Eigenlijk ben je ook de schlemiel, om dat woord nog maar eens te gebruiken, als je:
- per kwartaal € 75 per kwartaal doneert aan Plan Nederland
- maandelijks € 10 overmaakt aan het KWF
- een gulle donatie doet aan Natuurmonumenten

Van dit geld zie je niks terug. Nou ja, misschien nog ietsje van de Belastingdienst, maar dan moet je eerst wel behoorlijk doneren.

Over de belastingdienst gesproken. Tijdens de feestelijke viering van de 9 nieuwe miljonairs in Vrouwenpolder hoor je niemand over het verschijnsel kansspelbelasting.

Als voorbeeld nemen we de winnaars van € 1.112.222 Helaas duurt hun miljonairschap hooguit twee weken. Dan valt er een acceptgiro in de bus met een vriendelijk verzoekje van de belastingdienst om € 322.544 (=29% kansspelbelasting) over te maken naar het IBAN-nummer van de fiscus.
Resteert slechts € 789.668 en dan zijn ze plotseling geen miljonair meer !!! Tragische omstandigheden. Eigenlijk zou er in deze schrijnende gevallen een inzameling gehouden moeten worden om deze arme mensen schadeloos te stellen.
En dan is er nog die vermaledijde vermogensrendementsheffing die dit resterende vermogen jaarlijks doet verminderen met € 9.476 Om gek van te worden.

En dan zijn er nog de zogenaamde adviseurs die precies denken te weten hoe je met zoveel geld moet omgaan:
"Laat uw geld beleggen door Alex. En als wij vinden dat de  beurs tegen zit dan beleggen we even niet in aandelen". Agressieve meneer, die Alex. Voor zo ver ik weet berust elke overeenkomst met onze nieuwe koning op louter toeval...
En dan is er altijd nog die andere stoere Binck, die denkt te weten hoe je met geld om moet gaan. Advies aan alle winnaars: oppassen met die gasten.

Wat onszelf betreft hebben we na het zien van alle TV-beelden en van alle poespas daar omheen overwogen om te stoppen met deelname aan de postcodeloterij. Toen ik vannacht droomde dat Gaston bij ons aanbelde en dat hij keihard "Goe-oe-oe-oe-oe-oedenavond" in mijn oor toeterde, wist ik het zeker. De bijdrages aan de postcodeloterij krijgen vanaf heden een andere bestemming. Dan maar geen miljonair...

Om toch positief te eindigen. Als begin oktober 2014 de Wandelmarathon Zeeland langs het strand van Vrouwenpolder trekt dan is het minste wat we kunnen verwachten dat elke wandelaar getrakteerd wordt op een toast met kaviaar en een glas dure champagne. We zien er naar uit !!!


1) Het woord "kanjer" is uitgevonden door Erica Terpstra; als staatssecretaris van VWS noemde ze destijds elke atleet die de finish bereikte een "kanjer"
2) Het woord "huishouden" heeft een negatieve klank gekregen sinds kunstschilder Jan Steen volhardde in het maken van schilderijen van uiterst rommelige interieurs; het woord "huishouden" kan het best vervangen worden door "wooneenheid"

 

1 reactie

Weer een prachtig stuk proza, hoor en inderdaad heb ik mijn eigen kansen al jaren geleden berekend en kwam zo tot de conclusie dat ik niet mee zou doen aan de postcodeloterij. Maar volgens mij ben ik de enige (op jou na dan) want toen die prijs gevallen was hoorde ik overal om me heen: 'Zie je wel? Als die mensen nou 'ns net als jij dachten? Dan waren ze nu geen miljonair geweest!'

Tuinfluiter

12 January 2014 om 10:40

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.