Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

186. Privacy

2 reacties

Kan het nog gekker? De kopschopper uit het Eindhovense uitgaansleven heeft strafvermindering gekregen omdat de beelden van de camera's in het uitgaansgebied aan het Nederlandse volk zijn getoond. Zijn privacy zou geschonden zijn !!! Hoe is het mogelijk dat een advocaat dit met droge ogen kan voorlezen, zonder in lachen uit te barsten. Mijn vertrouwen in de rechtsstaat stond al niet zo hoog, maar is nu tot het absolute nulpunt gedaald.

We hebben het deze keer over privacy.
Logisch dat hevig verontruste piloten van Ryanair niet herkenbaar in beeld willen komen, als ze zich zorgen maken over de minimale hoeveelheid extra kerosine die hun vliegtuig mee mag nemen op een lange vlucht. Logisch ook dat hun stem hierbij wordt vervormd. Mochten ze herkend worden tijdens de KRO-uitzending dan zal de arrogante Ryanair directeur Michael O'Leary ze hoogst persoonlijk de zak geven.
Om dezelfde reden komen andere klokkenluiders van andere bedrijven bij voorkeur onherkenbaar in beeld.

Logisch dat een firma als Google Streetview de beelden van hun camera-auto's bewerkt voordat ze worden vrijgegeven voor het Internet. Alle herkenbare personen worden afgeblurd (afkomstig van het Engelse werkwoord: to blur = vervagen) en ook de nummerplaten van de voertuigen zijn niet meer te zien.
Het mag toch zeker niet gebeuren dat een keurig burgermannetje door zijn familie wordt herkend als hij bij het verlaten van een huis van lichte zeden door het Streetview-autootje op de gevoelige plaat wordt vastgelegd. Deze private informatie is niet geschikt voor publicatie, vandaar de blur-operatie.

Over Streetview gesproken, het Internet staat vol met grappige situaties die zich toevallig voor de lens van de camera-auto afspeelden. Een vrouw die haar man slaat, een toevallig aan de gang zijnde overval, compleet met vuurwapen, een zojuist gevallen fietser, een meisje dat van een brugleuning springt en op de foto bewegingloos in de lucht hangt. En ook de dierenwereld is goed vertegenwoordigd in bepaalde Streetview-opnames.Een uiterst grappige situatie deed zich voor in het centrum van Middelburg. Toen een collegaatje mij wilde laten zien waar ze ooit gewoond had, maakte ze uiteraard gebruik van Google Streetview. Het resultaat mocht er zijn. Precies op de hoek van het straatje waar ze woonde, wordt het gezicht van een jongeman afgeblurd, echter zijn opgestoken middelvinger in de richting van de camera wordt helder in beeld gebracht. Humor van de bovenste plank.

Helaas is een tegenhanger van Google Streetview minder geïnteresseerd in onze privacy. Ik heb het over www.hollandtoer.nl, een verzamelwebsite van een aantal Nederlandse gemeentes, waarbij je een soort digitale wandeling kunt maken door het centrum van de meest bekende steden. Hierbij zijn de gezichten van de voorbijgangers of de terraszitters NIET afgeblurd. Iedereen is haarscherp in beeld.
Ik denk met medelijden terug aan dat arme burgermannetje en die prostituee. Op de camera van www.amsterdamtoer.nl wordt hij ter hoogte van de Oudezijds Achterburgwal haarscherp vastgelegd op de gevoelige plaat.

En als ik op de Goese Markt toevallig met een vrouwelijke collega een wijntje zit te drinken op het terras, dan kan ik dat beter diezelfde avond thuis vertellen. Via www.goestoer.nl is alles nauwkeurig vastgelegd: wie de collega was, hoe ze gekleed was, hoe gezellig het was, welke kleur de wijn had.

Ik zit te denken aan de volgende doemscenario's:

Stel dat Marianne Thieme, normaal gesproken een vegetariër in hart en nieren, op een Utrechts terras aan de Oude Gracht de verleiding niet kan weerstaan en een mega-Argentijnse steak bestelt, onder dekking van een donkere zonnebril. Juist als ze die zonnebril heel eventjes afzet, is daar de camera van www.utrechttoer.nl. Hoe geloofwaardig ben je dan nog in de partij en bij de achterban?

Stel dat Sonja Bakker een dagje Den Bosch doet. Op het station koopt ze een wandelroute door de binnenstad. Wat ze niet weet is dat deze route precies langs de banketbakkerij van Jan de Groot voert, u weet wel, de bekende leverancier van de èchte Bossche bollen.
Natuurlijk gaat ook Sonja voor de bijl, ze is ook maar een mens. Met een familiezak vol met heerlijke Bossche bollen strijkt ze neer op een bankje aan de Binnendieze. Alsof de duvel ermee speelt. De eerste hap wordt vastgelegd door de camera van www.s-hertogenboschtoer.nl, en ondanks de camouflage van een flinke dot gemorste slagroom is het gezicht van Sonja nog goed te herkennen. Gevolg? De verkoopcijfers van haar boeken "Bereik je ideale gewicht" (delen I, II en III) storten compleet in elkaar.

Wat staat ons nog meer te wachten?
Een burgemeester van een Zuid-Limburgse stad die betrapt wordt met een hele aardige jongeman? Te zien op www.maastrichttoer.nl ?
Een partijleider die altijd geschopt heeft tegen de Islam, maar die nieuwsgierig geworden, toch eens een moskee van binnen wil zien en, om herkenning te voorkomen, zijn grote blonde pruik tijdelijk heeft afgezet? Te zien op www.venlotoer.nl ?

Een collega van mij heeft een mail gestuurd aan www.hollandtoer.nl, de overkoepelende organisatie. Waar halen jullie het recht vandaan om iedereen herkenbaar in beeld te brengen?

Het antwoord was ronduit teleurstellend:

Hollandtoer houdt bij het fotograferen rekening met de personen die in beeld worden gebracht. Wanneer er bezwaar is of een vraag, kan dit worden gemeld bij de fotograaf op het moment van fotograferen.
Uiteraard kan er bij bezwaar of vragen ook achteraf contact worden opgenomen met Hollandtoer via
info@hollandtoer.nl of via het telefoonnummer 078 - 76 00 260.
Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

De fotograaf houdt rekening met de personen die in beeld gebracht worden? Dus als ik dus goed begrijp moet de fotograaf van hollandtoer.nl, alvorens zijn 360-graden-opname te maken, eerst voor een soort mislukte stadsomroeper spelen:
"Dames en heren. Ik ga aanstonds precies op deze plek een 360-graden-foto maken. Diegenen die bezwaar hebben tegen deze foto worden verzocht zich te verwijderen".
Wat een gedoe. Het halve terras heeft natuurlijk bezwaar en vraagt om de rekening, wat weer ten koste gaat van de dagopbrengst van de betreffende kroeg.
Vijftig meter verder herhaalt zich deze belachelijke voorstelling.

Gelooft u het? Ik niet.

De betreffende collega is ook niet akkoord met het antwoord van hollandtoer.nl en beraadt zich op verdere stappen. Ik ben benieuwd. Het gaat tenslotte om uw en mijn privacy...

Lang leve Edward Snowden.

2 reacties

Inderdaad voor je het weet sta je op de foto.

 

T E R N E U Z E N A A R

30 December 2013 om 17:12

Je link: www.terneuzentoer.nl werkt niet. Jammer.

T E R N E U Z E N A A R

30 December 2013 om 21:42

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.