Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

184. Tijd zat

2 reacties

Tijd zat. Maar niet volgens Sepp Blatter, de voorzitter van de Wereldvoetbalbond. De aangekondigde minuut stilte voor Nelson Mandela duurde alles bij elkaar nog geen 12 seconde. Had hij zich echt vergist, dacht hij dat de minuut al om was? Of was hij bezorgd dat die éne minuut het tijdschema van de loting voor het WK 2014 in gevaar zou brengen?

 

Maar er is nog een andere mogelijkheid. Die werd me aangereikt door het TV-programma Labyrint waar de moeilijke materie "tijd" werd behandeld. Voor een goed begrip van dit programma was een gevorderden-cursus wis- en natuurkunde toch wel handig geweest. Desondanks werden aan het einde enkele simpele conclusies getrokken:

- als je het naar je zin hebt, schijnt de tijd sneller te gaan (gezelligheid kent geen tijd)

- als je je verveelt, schijnt de tijd langzamer te gaan

En nu komt ie:

- voor mensen op leeftijd schijnt de tijd sneller te gaan

Dat is 'm !! Sepp Blatter werd in 1936 geboren. Als ik nou schrijf dat hij oud is krijg ik een substantieel percentage lezers over me heen, dus dat doe ik maar niet. Maar volgens de theorie zou het dus zo maar kunnen dat meneer Sepp na 12 seconden oprecht meende dat er een minuut verstreken was. Gelooft u het niet? Ik ook niet!!!

Maar de theorie zou wel mooi kloppen bij de verzuchting van die ouwe baas uit Spanje: "De Sint heeft uren lopen denken, wat hij jou dit jaar zou schenken". Volgens de experts uit Labyrint moeten die bedenktijd dus met een flinke korrel zout genomen worden.

 

Tijd zat. Dat hadden ze me beloofd toen ik met pensioen ging. Ook dit berust op een hardnekkig misverstand. Vrijwilligerswerk, verplichtingen, uitingen van sportiviteit, aandacht voor de partner, bijhouden van de media en het schrijven van een wekelijkse column houden mij in een soort wurggreep. En de tijd gaat al zo snel, als je Labyrint mag geloven. Voor 2014 hebben we een kalender aangeschaft met meer schrijfruimte per datum. In 2013 kwamen we regelmatig witruimte tekort.

 

Soms hoor je de gekste dingen over het verschijnsel "tijd". Zoals het zinnetje wat ik deze week las: "Bij ons op school hebben we uren van 45 minuten". Onmogelijk !!

Of de vraag: "Heb je een minuutje voor me?" Ook dit kan niet, een minuut is een minuut. Het verkleinwoord is overbodig. Een "minuutje" is ook gewoon 60 tellen. Kleine minuutjes bestaan niet, behalve dan bij meneer Blatter natuurlijk.

Bij een stationsklok met secondewijzer is er iets vreemds aan de hand. De eerste seconde van een nieuwe minuut duurt 3 (!!!) tellen. Ik ben eens gaan rekenen. Dan is er voor de andere 59 wijzerverplaatsingen nog slechts 57 seconde over. Elke "klokseconde" (tussen 2 streepjes) duurt in werkelijkheid 0,9961 echte seconden. Raadselachtig. In televisieland zouden ze spreken van "De tijd stond even stil" of "Andere tijden". Nu weer terug naar de onze.

 

We hadden het over stationsklokken. De overstap naar de vertrektijden is maar klein. Hoe komt dat de treinen op het station van Interlaken, met Zwitserse precisie, op de seconde nauwkeurig in beweging komen, hoe belabberd de weersomstandigheden ook zijn. En dat de stationsspeaker van Utrecht Centraal zich de keel schor schreeuwt van het omroepen van alle vertragingen. Maar ....... de NS heeft er nu wat op gevonden. In noodgevallen mogen kleinere stations (incidenteel) overgeslagen worden als daarmee de dienstregeling geholpen is. Volgens staatssecretaris Wilma Mansveld is deze actie van NS acceptabel.

Dat echtpaar uit Kapelle-Biezelinge zou per trein naar Schiphol reizen voor een heerlijk weekje Tenerife. Helaas, de trein reed voorbij. Gevolg: vlucht gemist, € 350 bijbetalen voor de volgende vlucht, later op die dag.

Maar...... volgens Wilma Mansveld is dit acceptabel.

Die man uit Krabbendijke, die examen moest doen in de Utrechtse Jaarbeurs. Helaas, de trein reed voorbij. Gevolg: te laat in de examenzaal, volgende examen is over een half jaar.

Maar..... volgens Wilma Mansveld is dit acceptabel.

Die jongeman uit Bergen op Zoom. Hij had een sollicitatiegesprek bij een bedrijf op het industrieterrein van Kruiningen. Helaas, de trein reed Kruiningen voorbij. Gevolg: veel te laat op de afspraak, zijn argument "De trein stopte niet" kwam niet sterk over en het (korte) gesprek eindigde met de veelzeggende tekst: "U hoort nog van ons".
Maar...... volgens Wilma Mansveld is dit acceptabel.

 

Over tijd gesproken. Hoeveel malen op een dag kijken we naar de klok of naar ons horloge? Terugdenkend aan mijn onderwijsperiode was ik in een klaslokaal altijd zeer gehecht aan mijn digitale klokje. Precies 30 seconde voordat de bel zou gaan was voor mij altijd het moment om het huiswerk op te geven. Na de bel is dit zo goed als zinloos. Te vroeg is ook niet verstandig.


"Tot op de seconde nauwkeurig" wordt overtroffen bij tijdmetingen in de topsport. Als een schaatser de 500 meter afraffelt in 37.87 seconde en hij is daarmee exact 0.01 seconde sneller dan de nummer twee, dan was het verschil op de meet 13 centimeter geweest. Reken maar na.

 

Zomertijd, wintertijd, Greenwich tijd, tijdzones. We hebben er allemaal mee te maken. Als ik elke zaterdagavond de samenvattingen van de Engelse voetbalwedstrijden wil zien, dan moet ik tot diep in de zondagmorgen doorkijken. En hoe toevallig: als wij wisselen van zomer- naar wintertijd of andersom, dan doen die Engelsen dat ook. Lastig.

 

Terug in de tijd. Zou dat kunnen? Volgens professor Barabas uit Suske en Wiske wel. Zie columns 76 en 77.

Er is nog een andere manier om terug te gaan in de tijd. Een soort verjongingskuur die beter helpt dan zalfjes, crèmes of facelift. Dit is wat je moet doen:

Ga naar de Noordpool en loop kleine rondjes om de pool heen. Bij elk rondje ben je een dag jonger geworden. Na 365 van die rondjes ben je dus inderdaad precies een jaar jonger geworden. Wel in de goede richting lopen, anders treedt er juist veroudering op. Op de Noordpool moet je de rondjes met de klok mee afleggen. In het geval van de aanwezigheid van een hongerige ijsberenfamilie, is er nog een ander alternatief.

Want ook de Zuidpool is een mogelijkheid. Plant een vlaggetje precies op de pool, beroemde ontdekkingsreizigers hebben dat eerder gedaan, en loop de rondjes deze keer tegen de klok in, vermoedelijk gadegeslagen door een hoogst verbaasde pinguinkolonie.

Voor beide opties, Noord- of Zuidpool, is het verstandig om warme kleding mee te nemen. Het kan daar best koud zijn.

 

Nee, ik ga zelf niet naar (Ant)arctica. Waarom niet? Gewoon, simpel. Ik heb er geen tijd voor.

2 reacties

Inderdaad zeg, als je met pensioen bent, krijg je het gewoon steendruk... En tijd is een heel relatief begrip. Als kind duurde het eindeloos voor ik weer jarig was en nu ik al een bejaarde dame ben geworden, heb ik het gevoel dat er na mijn verjaardag in deze maand alweer gelijk een andere zit aan te komen... Ik denk dus dat ik maar een reisje naar de Noordpool ga boeken! (Ik heb de letters maar wat groter gemaakt, want jouw ogen worden ook ouder!)

Tuinfluiter

15 December 2013 om 10:43

Bedankt voor de grote letters !!!

han44

15 December 2013 om 18:11

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.