Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

179. De bancaire wereld

1 reactie

Dat was even schrikken. Toen het braafste jongetje uit de klas uit de bankenwereld van z’n voetstuk viel. RABO-bank was tot nu toe toch ons grote voorbeeld. Waar zo’n beetje alle banken negatief in het nieuws kwamen, bleef RABO fier overeind, klantvriendelijk en uiterst betrouwbaar. Dat helaas de gelijknamige wielerploeg een beetje doping gebruikt had, dat zullen we door de vingers zien. Daar konden die eerlijke bankiers echt niks aan doen. RABO bleef het boegbeeld van de bancaire wereld. Een bank om trots op te zijn.

Wat is er de laatste jaren allemaal niet gebeurd?
Het begon allemaal met die Amerikaanse banken die geld uitleenden aan arme sloebers, waarvan met 100% zekerheid was vast te stellen dat ze hun (rommel)hypotheken nooit en te nimmer terug zouden kunnen betalen. De hieruit volgende kredietcrisis verspreidde zich als een olievlek over de aardbol.

Wat heeft die arme Wouter Bos afgezien toen hij ABN-AMRO moest “losweken” van Fortis. Dit geintje heeft ons vele miljarden heeft gekost. Toen bovendien ook de ING aan het infuus moest worden gelegd.

En al die hebzuchtige Nederlanders die ontdekt hadden dat één of ander bankje in IJsland enkele tienden van  procenten meer spaarrente bleek te geven dan de gemiddelde Nederlandse bank. Dat hebben ze geweten. Plotseling stond de website op “zwart” voor al die hevig transpirerende zielenpieten die op die laatste avond nog even uitvoerig wilden telebankieren met Reykjavik. Maar gelukkig, diezelfde Wouter Bos heeft alles “uit eigen zak” terugbetaald.

Dan was er ook nog die avonturier uit de kop van Noord-Holland. Dirk S. hield er hele bijzondere hobby’s op na. Hij was eigenaar van een museumpje, hij kocht een professionele voetbalclub èn hij begon, geheel op eigen houtje, een financiële instelling, de DSB-bank.
Dat moest wel fout lopen en dat gebeurde dus ook.

Nee, het vertrouwen in de banken liep deuk na deuk op.
In de hypotheek-tak van banken en verzekeraars werd gewerkt met zogenaamde derivaten. Nou heb ik toevallig scheikunde gestudeerd en het woord “derivaat” staat synoniem voor “afgeleid product”. Dat kan aardig kloppen. De slachtoffers werden “afgeleid” met prachtige verhalen, waarbij op termijn enorme financiële voordelen werden voorgespiegeld. Als klant zou je wel oerstom zijn als je hier niet in mee zou gaan. Dat de enthousiaste voorlichters er zelf ook geen hout van snapten, dat konden ze op dat moment ook niet weten.

En de bonuscultuur, daar hebben we het nog niet over gehad. Typisch dat MSWord een rood streepje zet onder het woord “graaier”, want dit woord bestaat toch ècht.
Kun je dat leren, dat graaien? Vast wel. Ik stel me zo voor dat je een grote ton vult met zaagsel en dat je daar wat cadeautjes in verstopt, in de trant van de ouderwetse grabbelton. Niet te veel cadeautjes, laten we zeggen maximaal 5. Als je die 5 pakjes binnen één minuut naar boven haalt, dan heb je het graaicertificaat voor beginners. Met een graaicertificaat voor gevorderden en een jaarlijkse opfriscursus wordt de kennis uitgebreid en op peil gehouden. Er is al een Quote 500 voor de beste graaiers uit de bancaire wereld.
Rijkman Groenink (ex ABN-AMRO) staat met stip op de eerste plaats. In de recente TV-serie “De prooi” bleek overduidelijk dat een bankdirecteur niets op heeft met spaarders of hypotheek-klantjes. Daar heb je alleen maar last van. Klootjesvolk !!

Als enige wist RABO het blazoen schoon te houden. Tot vorige week. Toen kwam tot ieders verbijstering aan het licht dat de praktijken van deze bank voldoende crimineel zijn om een volledig seizoen van “TROS opgelicht” te vullen. Nog nooit is een instelling zo keihard van z’n voetstuk gevallen. En al die mooie reclamespotjes bleken achteraf gebakken lucht te zijn. Arme Fatima Moreiro de Melo, arme Umberto Tan. Zij hebben destijds met veel enthousiasme meegewerkt aan de wervende filmpjes. En nu? Nu hebben ze het schaamrood op de kaken, hoewel zoiets bij Umberto iets minder opvalt. Toch vind ik dat hij bij RTL4 Late Night de laatste dagen een beetje sip voor zich uit zit te staren.

Zwaar teleurgesteld in het bankwezen hebben we deze week een verregaande beslissing genomen:
We hebben zelf een bank opgekocht !!!
We zijn niet over één nacht ijs gegaan. We hebben alles tot in de puntjes voorbereid. Eerst hebben we onze liquiditeitssituatie tegen het licht gehouden. Toen die voldoende bleek te zijn hebben we ons uitvoerig georiënteerd op de Goese meubelboulevard.
Uiteindelijk hebben we een betrouwbare en stabiele bank opgekocht, ressorterend onder het garantiestelsel.
In januari 2014 wordt deze regiobank feestelijk geopend met een hapje en een drankje. Speciaal voor deze gelegenheid laten we de champagne rijkelijk vloeien (€ 1,99 per liter bij ALDI).
De naam van deze nieuwe bank? De GSB. Deze afkorting staat voor Goese Senioren Bank. Dus niet te verwarren met de failliete DSB (van Dirk S.) of met de GBB (de Goese Bejaarden Bank op de Grote Markt).


Onze nieuwe bank heeft ruimte voor 3 arbeidsplaatsen en wat betreft de organisatie houden we het heel erg simpel. Ik heb mezelf tot bankdirecteur benoemd (iemand moet dat klusje toch opknappen) en mijn vrouw is enige aandeelhoudster. Verder vormen wij samen de raad van commissarissen, de raad van toezicht en de raad van bestuur. Simpel toch?

En we besparen op externe kosten. Onze aandeelhoudster heeft namelijk aangeboden om de schoonmaakwerkzaamheden voor haar rekening te nemen. Dat scheelt op de begroting.
Staatssteun hebben we niet nodig. We hebben zelf steun genoeg: één leuning links en één leuning rechts.
Maar graaien doen we wèl. Volop zelfs. In een schaaltje met zoute pinda’s, wel te verstaan.

Eindelijk een solide bank…

 

1 reactie

Weer prachtig om te lezen, Han. Maar inderdaad hoor, je geld in zo'n bank beleggen levert veel meer genot en plezier op dan in alle andere banken. Ik denk dat ik er maar zoeentje voor de kamer ga aanschaffen, plus nog een tuinbank erbij. Het voordeel is dan ook dat het niet aan de belasting hoef op te geven. Zal ik even van mijn geld genieten!

Tuinfluiter

10 November 2013 om 13:21

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.