Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

178. De digitale PZC

2 reacties

Het is zover. De Provinciale Zeeuwse Courant (voorheen ook wel “Het Zeeuwse Sufferdje” genoemd) is sinds kort digitaal beschikbaar voor PC en iPad.
En dat ga je merken. Er is plotseling veel meer ruimte op de ontbijttafel.
Ik denk nog met afgrijzen terug aan vroeger toen we nog een groot formaat papieren versie in de bus kregen. Toen we met elkaars katernen in de knoop raakten, wat soms leidde tot scheve gezichten en huwelijkse twisten van beheersbare aard.

Bij de invoering van het tabloid formaat is het al een stuk verbeterd. Niet alle kranten besloten echter over te gaan op dit handzame formaat.
De Telegraaf bijvoorbeeld bleef hardnekkig aan het grote formaat vasthouden. Eén van de vele redenen waarom ik deze krant bij voorkeur niet lees. Nou ja, alleen op vakantie dan, als er echt niks anders te krijgen is. Met name deze krant blijft je, als enige, achtervolgen tot in alle uithoeken van Europa.
Het zou me niks verbazen als er in het krantenstalletje op de kade van Moermansk nog ééntje te krijgen is. Van gisteren dan. Prijs: 126 roebel en 94 kopeken (omgerekend € 2,90 volgens de huidige koers). Toch wel bijzonder om het Nederlandse nieuws van de Arctic Sunrise te lezen als je dat gekaapte schip in de verte ziet liggen, omringd door de gehele Russische oorlogsvloot.

Terug naar de digitale versie van de PZC. ’s Morgens oogt het bij ons tegenwoordig heel ontspannen. Ruimte zat. Waar één van ons de papieren versie hanteert, maakt de ander veegbewegingen over het schermpje van de iPad. Kijk maar naar de foto.

 

Als de krant om 10 uur naar de buurvrouw moet, dan kunnen we op de iPad gewoon verder lezen. Een extra attractie is dat je ook de Walcherse editie kunt inzien. Vier volle bladzijden uit het stukje Zeeland waar je roots liggen. En terugbladeren in kranten van gisteren, eergisteren, vorige week, alles is mogelijk. Alleen maar voordelen. Wel oppassen voor veeg-RSI, een serieus gevaar dat op de loer ligt als je alsmaar van die onnatuurlijke vingerbewegingen maakt.

Voor kranten die nog ouder zijn dan die van vorige week moet je op je kop in de oudpapierkliko. En voor nog oudere exemplaren is er altijd nog de Krantenbank Zeeland, die ik reeds in column 44 uitvoerig bejubeld heb. Regelmatig maak ik hier nog gebruik van. Sterker nog, het werkt verslavend. Onlangs heb ik die nog met succes geraadpleegd. Eén van de eerste nieuwsfeiten op de digitale PZC-krant was de munitiedump bij het havenhoofd van Zierikzee. Verontruste experts waarschuwden voor de kans op aanspoelende fosforstaafjes. In mijn gedachten ging ik toen terug naar de jaren ’90 toen ik een klas met leergierige tieners de geheimen van de scheikunde mocht bijbrengen. Een spectaculair proefje met een stukje witte fosfor, dat, uit het water gehaald, na korte tijd spontaan begint te ontbranden. Om de les nog wat verder op te leuken vertelde ik altijd weer het verhaaltje van die Duitse toerist, die een mooi wit staafje op het strand had gevonden en dit in zijn broekzak stak, in de gedachte dat hij een fraai steentje had buitgemaakt. Even later stond zijn broek in brand.

Het exacte verhaal heb ik terug kunnen vinden in de Krantenbank Zeeland. Na het intikken van de woorden “fosfor” en “strand” kwamen er 92 hits. Al snel had ik het waargebeurde verhaal te pakken.  Het was in juni 1992 dat een 64-jarige oosterbuur uit Bochum dit kunstje uithaalde op het strand van Nieuwvliet-Bad. De arme man had 3e graads brandwonden opgelopen en werd met spoed naar Rotterdam vervoerd.

Zoals al gezegd, de digitale PZC is een uitkomst. Gratis voor abonnees van de papieren versie. En de buurvrouw waarmee we de krant samenlezen? Die heeft géén computer en géén iPad, dus dat geeft geen scheve gezichten, ondanks het feit dat er maar één persoon per abonnement op de e-paper mag inloggen. Dat is nog eens een leuke bijkomstigheid.

Ook tijdens vakanties zie ik alleen maar voordelen. Heel vroeger kon je je krantje laten sturen naar je vakantieadres. Een voorwaarde was dan wel dat je toch minimaal twee weken op hetzelfde plekje moest vertoeven. Ik kan het me nog goed herinneren. Elke morgen, tesamen met m’n dochtertjes, de gebruikelijke wandeling naar het plaatselijke postkantoortje om de PZC van een paar dagen geleden op te halen, opgevouwen in een adreswikkeltje. Maar het werkte wel.

Nu met de digitale versie is alles nog veel eenvoudiger geworden. Mits er wifi aanwezig is kun je gewoon dagelijks het nieuws van thuis volgen. De grote vraag is of dit het vakantiegevoel versterkt of juist niet. Als je leest dat het in Zeeland pokkenweer is, terwijl je zelf in het zonnetje zit te genieten dan zou ik zeggen: jazeker dit verhoogt het vakantiegevoel. De omgekeerde situatie is een stuk lastiger voor de gemoedsrust.

En als je weer thuis bent dan ligt daar nog steeds die stapel kranten van 3 weken, maar die hoef je dan niet meer door te worstelen, want je weet alles al.

Waarom lezen wij de PZC? Waarom geen Volkskrant of AD? Een landelijke krant is best wel aardig, maar wij zouden toch voor geen goud het streeknieuws willen missen. Waar vind je nog die prachtige krantenkoppen:

-          Man raakt rijbewijs kwijt (advies: ik zou nog eens goed zoeken)
-          Paard op hol in Ellewoutsdijk (deze is wel van heel lang geleden…)
-          Auto botst op paaltje (in het AD vind je zoiets niet)
-          Vechtpartij op de Goese markt (dit haalt het landelijk nieuws niet)
-          Wielrijder door hond belaagd (waar ken ik dat van?)

Ik ga stoppen. Nog even een stukje in de PZC lezen. De papieren versie is nog bij de buurvrouw maar ik zie uit mijn ooghoek dat de iPad net vrijkomt !!!

2 reacties

WIJ lezen de krant ook digitaal..Lekker hoor en altijd op tijd hè...

buitenkans

03 November 2013 om 11:30

En ik zweer nog steeds bij mijn gewone papieren krantje. 's Morgens met een vers kopje thee erbij, ik kan het nog niet missen, hoor.

Maar je hebt er weer een prachtig verhaal van gemaakt!

Tuinfluiter

03 November 2013 om 11:51

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.