Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

177. Zwarte Piet

3 reacties

Nee, niet alweer!! Genoeg over Zwarte Piet!! Ander onderwerp graag.
Toch heb ik nog wat feitjes verzameld die nog niet genoemd zijn. Even doorbijten dus.

Allereerst een compliment voor onze premier. De uitspraak "Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen"  is het meest duidelijke politieke statement wat Mark Rutte ooit verkondigd heeft. Al zijn vage, onduidelijke en onbegrijpelijke uitspraken worden hiermee teniet gedaan. Mark, ga zo voort, je kunt 't !!

Het is toch ongelooflijk. Een vrouwtje uit Jamaica, gezegend met een chronisch tekort aan hersencellen, wil de hele wereld laten weten dat wij moeten stoppen met één van onze leukste culturele tradities, het Sinterklaasfeest. Het belangrijkste argument: de Sint wordt vergezeld door donkergekleurde knechtjes en dat doet haar denken aan slavernij.  

Hiermee slaat ze de plank volledig mis. Sinterklaas is helemaal geen "baas", integendeel, deze bisschop staat al jaren onder curatele van de BV Sinterklaas, die in handen is van de gezamenlijke Nederlandse winkeliers.  Voor het uiterlijk vertoon mag hij jaarlijks in vol ornaat opdraven, vriendelijk zwaaien en, als hij nog durft op z'n leeftijd, plaatsnemen op een wit paard dat zojuist een rustgevende kuur heeft ondergaan. Het is dus een soort gedoogconstructie, waarin die ouwe baas nog figureert.

Alles draait eigenlijk om de Pieten. Helaas krijgen zij sinds de crisis geen vaste aanstelling meer, zelfs geen tijdelijk contract. Zij zijn ZZP-er geworden en hebben zich massaal ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Kleine zelfstandigen dus. Jaarlijks worden ze begin november opgeroepen door de BV Sinterklaas om de jaarlijkse klus te klaren. Zij zijn dus allemaal eigen baas, hoezo slavernij?

We moeten trouwens niet te licht denken over de functie van Zwarte Piet.
Van de Hoofd-Piet wordt verwacht dat hij een afgeronde studie bestuurskunde heeft gevolgd, het liefst op Nijenrode.
De Pakjes-Piet staat voor de haast onmogelijke opdracht om alle verlanglijstjes naadloos te matchen met de uiteindelijke bezorgingen. Een studie logistiek, minimaal op HBO-niveau, is hierbij noodzakelijk.
De Wegwijs-Piet moet de topografie van ons landje tot in de puntjes beheersen. Je kunt hem nog het best vergelijken met Truus van TomTom, de vrouw die onlangs de top-10 van machtigste vrouwen van Nederland is binnengeslopen. En dat wil wat zeggen.

Kortom, die getinte dame van de VN zit er helemaal naast. Zwarte Pieten zijn vele malen belangrijker dan Sinterklaas.

Een heel ander onderwerp is de mogelijke resolutie die in de algemene vergadering van de Verenigde Naties behandeld gaat worden: Nederland moet stoppen met het Sinterklaasfeest.
Enig idee wat zo'n resolutie gaat kosten? Typisch geval van weggegooid geld.
In de VN zijn 193 lidstaten vertegenwoordigd en die spreken bijna allemaal een andere taal. Om elk lid een eerlijke kans te geven om verantwoord zijn of haar stem uit te brengen moet die culturele traditie uit dat verre kikkerlandje uitgelegd worden.
Zelf kom ik niet zo ver: na Black Pete, Schwarzer Peter en Pierre Noir ben ik al uitgeput. Ik zou absoluut niet weten hoe je zoiets in het Oegandees, Tsjetsjeens, Costaricaans of Bahreins zegt. Dat moet dat legertje van peperdure tolken opknappen. Dit gaat in de miljoenen lopen. Kassa!!! Kunnen ze hun aandacht niet richten op de echte vraagstukken uit onze samenleving?

Er is al veel gezegd over andere zaken die ter discussie gesteld zouden kunnen worden, in navolging van dit Zwarte Pieten drama.
De negerzoenen zijn al weg, binnenkort gevolgd door de moorkoppen en de jodenkoeken.
Het "Russisch Ei" heeft z'n langste tijd gehad. Binnenkort krijgt Wladimir door dat het op hemzelf slaat.
Is Zigeunersaus gemaakt van echte Roma?
Mogen we nog wel Chinees, Thai, Tartaar of Hamburger eten? Hebben de kannibalen uit Oceanië, met hun kookpotten, dan toch gelijk dat bepaalde bevolkingsgroepen vreselijk lekker smaken, mits goed klaargemaakt?

 

Een ander mogelijk gevolg van het Zwarte Pieten drama. Het gelijknamige kaartspelletje, staat dat nu ook op de helling? Mogen we niet meer Zwartepieten? Mogen we niemand meer de Zwarte Piet toespelen?
En we waren samen net zo lekker bezig. Rusland en Nederland. Poetin en Timmermans (Rutte houdt zich wijselijk afzijdig). Het Zwartepietenspel tussen de grootmacht en het kikkerlandje nadert zijn hoogtepunt.

Wij: Proberen met ons Greenpeace-schip gasboringen te verhinderen
Zij: Stelen het schip en zetten de bemanning vast
Wij: Arresteren een dolgedraaide, stomdronken Russische diplomaat
Zij: Molesteren een Nederlandse diplomaat
Wij: Plegen een inbraak in het huis van Russisch ambassadepersoneel
Zij: Hebben alvast een strafkamp in Siberië gereserveerd voor een aantal Haagse agenten
Wij: Stappen naar het Internationaal Zeevaarttribunaal om ons schip terug te vorderen

Binnenkort zetten wij de joker in door onze kersverse koning naar Rusland te sturen. Nooit geweten dat in het Zwartepietenspel ook jokers voorkwamen.
En dan zou dit spannende spelletje, waarvan de uitkomst nog onduidelijk is, door toedoen van die Jamaicaanse UN-dame voortijdig afgebroken worden? Kanniewaarzijn.

Ik ga er iets aan doen. Ik ga iets heel gemeens doen. Ik stuur Verene Sheperd (zo heet dat mens) 2 chocoladeletters. In haar onnozelheid zal ze denken dat deze letters gekozen zijn naar aanleiding van haar initialen. Maar wij weten wel beter...

En van ons Sinterklaasfeest moet ze verder afblijven. In het meest ZWARTE scenario moeten we overgaan op WITTE Pieten. Dat staan we niet toe. Het is ons feestje.

Laat ze maar eens aandacht besteden aan die verwerpelijke Voodoo-cultuur op Jamaica. Dat gevaarlijke spelletje waarbij iemand spelden in een poppetje prikt, terwijl tegelijkertijd, aan de andere kant van de aardbol, iemand geweldige steken in de zij krijgt. Dat moet stoppen. Daar is werk aan de winkel. Verene Sheperd, doe er wat aan. Dit gebeurt in jouw achtertuin.

Zo dat was alles wat ik nog even kwijt wilde. Ik beloof plechtig dat ik niet meer op dit onderwerp terugkom. Voor anderen kan ik helaas niet spreken...

 

3 reacties

Leuk stukje! Ik begrijp niet wat dat mens bezield heeft... Ze zou er trots op moeten zijn als gekleurd mens dat deze pietjes de goed heiligman mogen helpen in zijn werk. Ik heb nog nooit een niet vrolijk pietje gezien... ze zijn allemaal goedlachs als je toch onderdrukt wordt of bent geweest dan zou dat toch op je gezicht moeten tekenen.

Het kinderfeest afschaffen nee dat gaan we niet doen. Ik zou er gewoon allemaal Gouda bolletjes van maken. Geel met rood wit blauw vlaggetjes in het piekhaar!

Riet Luteijn

26 October 2013 om 15:01

Ik ben het spuugzat. Je kunt geen TV of radio aanzetten of je hoort er over. Dat zelfs MP Rutte zich er mee bemoeit is belachelijk. Ophouden svp.

T E R N E U Z E N A A R

26 October 2013 om 19:01

Je hebt er weer prachtig en zeer komisch over geschreven Han en ik heb hier echt zitten schudden van het lachen... En natuurlijk ben ik het helemaal met je eens!

Tuinfluiter

26 October 2013 om 19:14

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.