Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

175. De Eerste Kamer afschaffen?

1 reactie

In Ierland waren ze het helemaal zat. Ieder wetsvoorstel uit de Ierse Tweede kamer werd in de Senaat genadeloos afgeschoten. Om gek van te worden. Maar nu hebben de Ieren de oplossing gevonden. Heel simpel. De Ierse Eerste Kamer wordt op korte termijn afgeschaft!!! Compleet overbodig. Heb je alleen maar last van.

 Hoe gaat dat in Nederland? Waarschijnlijk dezelfde kant op. Onze Eerste Kamer telt 75 leden, waarvan op dit moment 30 leden VVD+PvdA en 45 leden van de oppositiepartijen. Een minderheid voor de regeringspartijen dus. Als er nu een wetsontwerp vanuit de Tweede Kamer ter goedkeuring naar de Eerste Kamer gestuurd wordt dan krijgen er 44 leden een mailtje, SMSje of WhatsAppje van hun partijvoorman om toch maar vooral TEGEN te stemmen. Waarom 44 berichtjes als er 45 oppositieleden zijn? Dat is een heel verhaal. Eén van de Eerstekamerleden is een man op gevorderde leeftijd, die is blijven steken in het verleden. De grootste digibeet van Nederland heeft nog nooit een computerscherm of mobiele telefoon gezien moet het doen met typemachine en vaste telefoon met draaischijf. Lastig communiceren is dat. In noodgevallen kun je altijd nog met rooksignalen werken.

Om privacy-redenen noem ik geen naam of partij, maar het moge duidelijk zijn dat zo iemand z'n tijd beter kan besteden in "'t praetuusje op d'n diek" of bij het koersbaltoernooi in de bejaardensoos.

We gaan terug naar de functie van de Eerste Kamer. Tijdens mijn lessen Staatsinrichting heb ik altijd goed opgelet. De Eerste Kamer wordt gekozen via getrapte verkiezingen (niet te verwarren met doortrapte verkiezingen, want die bestaan ook) door de leden van de Provinciale Staten. Je moet er maar opkomen. De Eerste Kamer heeft als taak om wetsvoorstellen te beoordelen op werkbaarheid, op toepasbaarheid in de samenleving, te toetsen op fouten of ongewenste neveneffecten. Het is dus geenszins de bedoeling om opnieuw partijpolitiek te bedrijven, dat is in de Tweede Kamer al gebeurd.

Zoals het er nu naar uitziet krijgen we Ierse toestanden. Elk wetsontwerp zal mogelijk worden weggestemd in de stemmenverhouding 44-30, of eventueel 45-30 als ze die oude man kunnen bereiken. Toevallig deze week is daar een splinternieuwe uitdrukking voor bedacht: "constitutioneel spelbederf". Ik noem het gewoon: potje pesten.

Ik kom nu op de titel van deze column. Hebben we de Eerste Kamer wel nodig? Er gaan al stemmen op om, in navolging van Ierland, dit instituut op te heffen.

Het valt op dat de gemiddelde leeftijd van de senatoren veel en veel hoger is dan die van de Tweede Kamerleden. Het valt ook op dat de vergaderingen plaatsvinden in een ruimte die mij sterk doet denken aan een oubollige Oudheidskamer in een museum. Is de Eerste Kamer vooral gevuld met  partijcoryfeeën op leeftijd, die ten koste van alles nog in vinger in de pap willen hebben? Alleen het woord "senator" roept bij mij al associaties op aan iets van vroeger. Het doet me ook denken aan een hele dure sigaar, vermoedelijk uit eigen doos.

Denk ook aan alle besparingen die voortvloeien uit het opheffen van de Senaat:

- geen salariskosten
- geen duur gebouw
- geen verkiezingen meer

Met de ex-senatoren hoeven we echt geen medelijden te hebben. Ze krijgen nog een paar jaar wachtgeld en dankzij minimaal 20 bijbaantjes in de vorm van commissariaten blijven de financiën binnenstromen. Nee, een commissariaat is zeker geen vrijwilligerswerk. Je gaat toch geen werk verrichten waarvoor je niet wordt betaald? Zoiets doe je niet.
Nou, ja, één keer per jaar dan, maximaal één uurtje. Tijdens NLdoet. En dan het liefst met de camera erbij zodat 's avonds heel TV-kijkend Nederland kan zien hoe joviaal en menslievend een senator kan zijn.

Wat doen we met het gebouw, met de Oudheidskamer? Daar maken we gewoon het Senaatsmuseum van!! De roemrijke geschiedenis van de Eerste Kamer is daar te volgen op grote beeldschermen en dat alles in een entourage die de sfeer van vroeger ademt. In vitrines zijn bekende objecten te zien, zoals de hamer van de voorzitter en de typemachine van meneer X van partij Y. Eens per week wordt er door acteurs een nep-vergadering gehouden. Aan ex-senatoren zal gevraagd worden of ze als suppoost willen fungeren, uiteraard tegen een ruime vergoeding.

Aan de wanden schilderijen en foto's uit de oude tijd toen de senaat nog alles kon torpederen wat er aan wetsvoorstellen binnenkwam. Dankzij de al eerder genoemde besparingen is het mogelijk om dit museum jaarlijks te voorzien van een toereikende subsidie.

Bovenstaande fotocollage met typische voorbeelden van senatoren verdient zeker een plekje in het nieuwe Senaatsmuseum. Bij de onthulling zullen de 3 zwarte stripjes worden verwijderd. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten:

Van links naar rechts:
Loek H. van de VVD
Klaas de V. van de PvdA
Elco B. van het CDA

Ten aanzien van de Tweede Kamer wil ik toch nog even kwijt dat partijpolitiek belangrijk is, maar dat je als Kamerlid in uitzonderingsgevallen toch je hart of je principe mag volgen.

We kennen nog de schrijnende toestand vanuit het CDA toen Koppejan en Ferrier onder grote politieke druk kwamen te staan, toen ze niet mochten stemmen wat hun hart hen ingaf.

Onlangs zijn er 2 jonge PvdA politica opgestapt om gelijksoortige redenen. Het is ook nogal wat. Deze enthousiaste, ambitieuze dames, vol met idealen waren stellig van plan het gedachtegoed van de partij uit te dragen. En dan gebeurt het. Uit partijpolitieke overwegingen moesten ze VÓÓR stemmen waar ze fel TEGEN waren en moesten ze TEGEN stemmen waar ze hartstochtelijk VÓÓR waren. Dan krijg je een knauw. Weg politieke ambities. Zo werkt blijkbaar de politiek. Ik ben blij dat ik géén politicus ben...

1 reactie

Wat het afschaffen van de Eerste Kamer betreft ben ik het volkomen met je eens. Bovendien ik vind 150 volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer ook een beetje te veel van het goede. Met 100 moet dat werk toch ook goed te doen zijn. Dertog procent minder ambtenaren nodig en navenant minder arbeidsruimte. Tel uit je besparingen.

T E R N E U Z E N A A R

10 October 2013 om 17:13

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.