Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

174. Participatiesamenleving

2 reacties

In het Oostenrijkse dorpswinkeltje lag nog precies één Telegraaf met het nieuws over Prinsjesdag. Deze krant had flink uitgepakt: een heel katern over de derde dinsdag in september!! De voorpagina van dit katern was geheel gewijd aan ...... de hoedjes. Blijkbaar was dit het belangrijkste item. Hoedendeskundigen, toevallig allemaal vrouwen, becommentarieerden de modelletjes van politica en/of echtgenotes van politici.  

De hoeden werden geclassificeerd in termen als prachtig, truttig, eenvoudig maar toch mooi, een hoed met allure, een echte Prinsjesdaghoed, het leek wel een cadeauverpakking, deze hoed zou niet misstaan in een strip van Speedy Gonzalez. Persoonlijk wil ik daar nog wel één kwalificatie aan toevoegen: één dame had per ongeluk de hoedendoos op haar hoofd gezet, in plaats van de hoed zelf.

Jeanine Hennis-Plasschaert was als enige blootshoofds gekomen. De deskundige dames, die alles over hoeden meenden te weten, hadden hier geen goed woord voor over. Ikzelf denk daar heel anders over. Jeanine had een voorgevoel. Tot haar grote vreugde was het sinds kort duidelijk dat de 37 JSF vliegtuigen daadwerkelijk aangeschaft zouden gaan worden. En dan zou het zomaar kunnen dat JSF no. 1, als een soort eerbetoon, een soort bedankje, aan het Nederlandse parlement, bij het verlaten van de Ridderzaal, heel laag over de Hofstad zou scheren. Gevolg? Alle "cadeauverpakkingen" van de dames zouden door de windvlaag spontaan het luchtruim kiezen. Bij Jeanine zouden alleen haar blonde lokken meebewegen met het vliegtuig. Verstandige meid, die Jeanine.

Over de JSF gesproken. "Zijn we er toch ingetuind", om met Herman Kuiphof te spreken, toen West-Duitsland in 1974 de beslissende 2-1 scoorde. Dit geldt ook voor de aanschaf van de JSF. Toevallig las ik in diezelfde Telegraaf  dat er van de 37 vliegtuigen er steeds maximaal 2 direct inzetbaar zouden zijn. De rest staat dus voor onderhoud aan de grond? Het kan dus nog veel erger dan bij het Fyra-fiasco...

Terug naar de hoedjes. De hoed van de koningin werd alom geroemd. Eén nadeel. Deze hoed was van het formaat "maxima", zodanig dat de koning in de gouden koets voor het publiek nauwelijks zichtbaar was. Er waren langs de route zelfs een aantal koningsgezinden die oprecht van mening waren dat er, vanwege die grote hoed, voor Willem Alexander geen plaats meer was in de koets, en dat hij dus met eigen vervoer naar de Ridderzaal was gekomen.

 

Op de avond van Prinsjesdag hadden we via Uitzending Gemist en dankzij de uitstekende wifi van ons Oostenrijkse hotel, de troonrede gezien en aangehoord. Onze koning, aanvankelijk nog wat nahijgend van het fietsen in het zog van de gouden koets, maakte er een prachtig verhaal van.

Na enkele zinnen kwam het volgende er uit: De klassieke verzorgingsstaat verandert langzaam maar zeker in een participatiesamenleving. Wat een prachtig woord: participatiesamenleving. Ik was compleet overdonderd. Je moet er maar op komen. De rest van de troonrede heb ik nauwelijks nog aangehoord. Ik was diep getroffen door dit prachtige woord: participatiesamenleving. Ik bleef het voor mezelf herhalen. Ik schreef het op in MSWord. Er kwam een rood streepje onder. Het woord bestond gisteren dus nog niet. Dit prachtige woord, ongetwijfeld verzonnen door éne Mark R., mocht via de koninklijke stembanden het levenslicht aanschouwen.

Maar de betekenis achter dit woord is eigenlijk ontstellend. Het betekent letterlijk "Zoek het zelf maar uit".

Als alle thuiszorgmedewerkers en alfahulpen zijn wegbezuinigd, moet de hulpbehoevende een beroep doen op familie, vrienden, buren. En het gaat nog veel verder. Als je als zieke, gehandicapte of oudere een hulpvraag hebt dan mag je een willekeurig telefoonnummer bellen. Wel in het eigen telefoongebied. Het kan dus nooit gebeuren dat er iemand uit Zierikzee gebeld wordt met het verzoek om een bejaarde man uit Veendam onder de douche te zetten. Maar die meneer uit Tilburg die een telefoontje krijgt van een bejaarde dame in dezelfde gemeente, met het verzoek om haar kamertje te stofzuigen, die wordt geacht om alles neer te gooien en onmiddellijk naar het gevraagde adres te fietsen.

Weigeren kan niet. Weigeren mag niet. Daar staat een boete op, een zogenaamde participatieboete. Bij weigering komt er een BOA (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar)  langs de deur om het "argument" aan te horen, waarom de hulp niet spontaan werd verleend. Deze BOA's worden, net als de parkeerwachters, opgeleid in het herkennen van smoezen. Als het argument ongegrond blijkt dan wordt de participatieboete geïnd door het Centraal Justitieel Incasso Bureau uit Leeuwarden. Juist, datzelfde bureau die altijd die sympathieke verkeersboetes int.

Een ander voorbeeld. Stel dat éne meneer Mark R. uit Den Haag 's morgens wordt gebeld door een mevrouw uit de Laan van Meerdervoort no. 807 (3-hoog) met het verzoek om haar steunkousen aan te komen trekken. En stel dat die meneer Mark R. als smoes vertelt dat hij geen tijd heeft omdat hij toevallig die ochtend met de oppositie wil onderhandelen, dan valt hij keihard door de mand. Elke BOA weet ongezien dat Mark R. nooit met de oppositie zal onderhandelen. Het gevolg: een flinke participatieboete via het CJIB.

Participatiesamenleving. Ik heb het woord vandaag weer gebruikt in MSWord. Tot mijn grote verrassing kwam er nu géén rood streepje onder. De spellingscontrole-controleurs werken blijkbaar razendsnel. In de volgende editie van de Dikke van Dale zal dit nieuwe woord zeker niet ontbreken.

Nog even over Prinsjesdag. Waarom geen Prinsesjesdag? Ter ere van Amalia, Alexia en Ariane? Prinsjes zijn er (voorlopig) toch niet.

De slotvraag die me daadwerkelijk bezighoudt. Wat zou er toch in dat beroemde koffertje van Dijsselbloem zitten? Heeft u enig idee? Oude kranten misschien? Of gewoon een miljoen nota's?

 

2 reacties

Je leest toch zeker de Telegraaf niet. Gezakt dus in mijn achting.

Tugship

04 October 2013 om 22:32

Als je in het buitenland bent, dan is er soms weinig keus !!!

han44

04 October 2013 om 23:11

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.